Este de aşteptat ca banca centrală să-şi majoreze pentru a treia oară rata dobânzii de referinţă, aducând-o la 2,5%
Majorările sunt provocate de inflaţie în timp ce economia continuă să aibă ritmul cel mai rapid de dezvoltare din regiune
BLOOMBERG (SUA), 4 aprilie 2018 – Economiştii estimează că România va continuă să aibă cele mai constante majorări ale ratei dobânzii din Europa.
Într-un sondaj realizat de Bloomberg, cei mai mulţi analişti afirmă că, miercuri, banca centrală a acestei ţări de pe malul Mării Negre îşi va majora rata dobânzii de referinţă pentru a treia oară consecutiv, aducând-o la 2,5%. Potrivit declaraţiilor guvernatorului Mugur Isărescu, care, săptămâna trecută, afirmase că majorările de până acum vor ajuta să readucă inflaţia la nivelul propus, s-ar putea ca rezultatul să nu fie tocmai cel scontat.
Cum redresarea economică din Europa încurajează dezvoltarea în estul ex-comunist al continentului, România a urmat exemplul Republicii Cehe majorând costurile creditării pentru a controla preţurile la consum. Cehii au majorat deja de trei ori ratele, deşi într-o perioadă mai lungă de timp, în timp ce, până acum, Banca Centrală Europeană s-a mulţumit doar să adopte măsuri stimulatoare. Isărescu are de făcut faţă celei mai rapide inflaţii din ultimii cinci ani şi unei economii cu cel mai rapid ritm de dezvoltare din Europa.
„Sunt puţine motive care să convingă banca centrală să facă o pauză în privinţa acestui ciclu de majorări”, a declarat Ciprian Dascălu, economist-şef la banca ING Groep din Bucureşti. „Banca centrală va transmite probabil acelaşi mesaj, respectiv, acela potivit căruia ea încearcă să strunească previziunile pe tema inflaţiei şi impactul lor asupra prognozei legate de inflaţie”.
Comparativ cu luna februarie a anului trecut, inflaţia a atins în acest an un procent de 4,7%, depăşind limita superioară a marjei băncii centrale, care se situa între 1,5% şi 3,5%. Potrivit estimărilor guvernului, încurajat fiind de reducerea impozitelor şi de majorarea salariilor, s-ar putea ca PIB-ul să atingă în acest an un procent de 6,1%..
Deşi, săptămâna trecută, Isărescu a declarat că motivele majorării ratei se datorează presiunilor deprecierii monedei naţionale, misiunea băncii centrale este aceea de a se concentra asupra inflaţiei. Comparativ cu moneda euro, leul a câştigat în acest an 0,2 procente, plasându-se în urma monedelor altor ţări din regiune, precum hrivna ucraineană şi coroana cehă.
Articol de Andra Timu cu sprijinul lui Harumi Ichikura
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-03/romania-to-persist-with-europe-s-steepest-interest-rate-hikes
Traducerea: Alexandru Danga