Parlamentarii se întorc de astăzi, la muncă, după minivacanţa de Paşte. Printre documentele aflate pe ordinea de zi, se află dezbaterea şi votul în plenul Senatului a moţiunii simple depuse PNL şi PMP împotriva ministrului fondurilor europene, Rovana Plumb. Alina Stănuţă.
Reporter: Semnatarii moţiounii simple atrag atenţia că România a atars doar 10% din fondurile europene până la finalul anului 2017, iar din punct de vedere al investiţiilor publice, anul trecut a fost unul dezastruos. Din cele 33 de miliarde de euro alocate ţării noastre, s-au cheltuit sume derizorii, iar în unele cazuri proiectele nici nu au demarat, semnalează senatorii PNL şi PMP, care au identificat şi motivele: birocraţia excesivă, schimbările permanente ale legislaţiei sau indiferenţa autoritătilor. PNL şi PM solicită în consecinţă demisia ministrului fondurilor europene, Rovana Plumb. Aceasta va răspunde tuturor acuzaţilor din documentul opoziţiei în Plenul Senatului, după amizaă, când sunt programate dezbaterea şi votul asupra moţiunii simple. Pe de altă parte, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor ar putea da raport asupra unei propuneri legislative, potrivit căreia persoanele care vor primi condamnări pentru corupţie de maximum cinci ani de închisoare, ar putea beneficia de executarea pedepselor la domiciliu. Trei proiecte iniţiate separat de PNL, UDMR şi respectiv de parlamentari ai puterii şi ai UDMR, au fost comasate într-un singur document, din care sunt excluse majoritatea propunerilor făcute de opoziţie. Liberalul Ioan Cupşa acuză că proiectul iniţiat de PNL a fost denaturat prin amendamentele social dmeocraţilor şi spune că liberalii vor contesta legea la Curtea Constituţională dacă se adoptă în această variantă.
Ioan Cupşa: Doream să impunem prin acea iniţiativă legislativă ca pedepsele până la trei ani, pedepse care nu erau aplicate pentru fapte săvârşite cu violenţă, care nu erau aplicate pentru infracţiuni de serviciu, pentru fapte de corupţie şi nici de către cei care erau în stare de recidivă, să poată fi executate în mod alternativ.
Reporter: Pe de altă parte, preşedintele Comsiiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a precizat că România trebuie să introducă în legislatia naţională şi măsuri alternative de executare a pedepselor inspirate de practica internaţională în domeniu.
Eugen Nicolicea: Infracţiunile de corupţie sunt sancţionate de la trei la şapte ani, dacă eşti demnitar mai primeşti o treime. Aici limita este de maxim cinci ani de zile, iar dacă infracţiunea era atât de gravă, nu avea judecătorul decât să-i dea peste cinci şi nu beneficiază de nimic.
Reporter: După ce proiectul de lege va trece de Comisia juridică, el ar putea fi supus votului în plenul Camerei Deputaţilor, miercuri./mnecula
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 aprilie