Războiul din Siria nu a rămas doar un conflict cu arma în mână, ci s-a trasformat şi într-un război a declaraţiilor, iar presa internaţională a urmărit cu atenţie schimbul de replici al celor implicaţi în conflict.
„Kremlinul susţine că afirmaţiile britanicilor, potrivit cărora inspectorilor specializaţi în armament chimic nu li s-ar fi permis accesul în localitatea siriană Duma, teatrul unui presupus atac cu arme chimice de la începutul lunii aprilie, sunt nefondate, având în vedere că Rusia însăşi doreşte o anchetă pe această temă”, se arată într-o notă apărută în publicaţia moscovită „Komsomolskaia Pravda”. Din ziarul britanic „The Guardian” aflăm însă că „inspectorii nu au putut intra în Duma, întrucât atât Siria, cât şi Rusia au avertizat că siguranţa lor nu poate fi garantată”. Părând să se spele cumva pe mâini, „adjunctul premierului turc, Bekir Bozdağ , afirmă că Turcia nu susţine poziţia niciuneia dintre ţările implicate în conflictul din Siria” şi că „poziţia ei este diferită de cea a Iranului, Rusiei sau Statelor Unite”, după cum aflăm din publicaţia turcă „Sabah”. Acelaşi ziar precizează că „declaraţiile vicepremierului turc sunt o ripostă la adresa unor afirmaţii ale preşedintelui francez, Emmanuel Macron”. La ce declaraţii se face referire aflăm din ziarul francez „La Croix”, care scrie că „Macron ar fi spus că recentele bombardamente din Siria ale forţelor americane, franceze şi britanice ar fi separat Ankara de Moscova”. La toate aceste declaraţii se adaugă o ştire care nu ar fi menită să detensioneze toată această situaţie: cotidianul american „The Wall Street Journal” relatează că, „potrivit unor oficiali americani, s-ar putea ca ruşii să fi intervenit în Duma, alterând probele care ar dovedi atacul cu arme chimice din localitate”.
Lăsând la o parte controversele provocate de conflictul sirian, să ne oprim în Statele Unite, unde preşedintele Trump se confruntă cu noi probleme. „Lui Donald Trump îi lipseşte statura morală pentru a putea fi preşedinte” şi „îi murdăreşte pe toţi cei aflaţi în jurul său”. Declaraţia îi aparţine lui James Comey, fostul şef al FBI, care a acordat un interviu postului de televiziune ABC, după cum aflăm din ziarul american „The Washington Post”. „Nu cred în poveştile potrivit cărora preşedintele ar fi debil mintal sau s-ar afla în pragul demenţei, ci cred că e inapt pentru preşedinţie”, a subliniat Comey, potrivit aceluiaşi ziar. După cum era de aşteptat, preşedintele Trump nu a rămas fără replică, iar ziarul belgian „Le Vif” informează că el l-a calificat pe Comey drept o „scursură”.
În Europa, o nouă criză pare să se anunţe la orizont. Titlurile unor articole din ziare greceşti ne atrag cu osebire atenţia. „Grecia, Ciprul, Turcia şi ameninţarea unui conflict”, titrează cotidianul elen „Kathimerini”, iar publicaţia „Proto Thema” titrează şi ea: „O nouă declaraţie provocatoare din partea premierului turc: Am dat jos steagul grecesc de pe o stâncă din Marea Egee”. Încă nu se ştie cum vor decurge evenimentele, dar în ziarul turc „Hürriyet”, „premierul Binali Yıldırım a cerut guvernului grec să se reţină de la ‘acţiuni provocatoare'”, după care a avertizat: „Sfatul nostru este ca Grecia să respecte relaţiile de bună vecinătate şi să evite provocările”.
Alexandru Danga