Berlin – Alertă rujeolă în România, situaţie cauzată de neîncrederea din ce în ce mai răspândită, de respingerea vaccinurilor și de campaniile împotriva vaccinării de pe internet. Cel puțin 46 de persoane, dinre care 39 de copii cu vârste de până în trei ani au murit în ultimele luni din cauza bolii, iar autoritățile locale sanitare estimează că numărul persoanelor contagiate ar fi de 12.000. România este cea mai importantă dintre ţările balcanice, membră a Uniunii Europene și a NATO şi trece de mai mulţi ani printr-o fază de dezvoltare economică impetuoasă (are cea mai mare creştere economică medie din întreaga UE), însă se confruntă cu grave şi persistente probleme sociale și sanitare, moștenire a teribilului trecut din epoca tiraniei comuniste a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, urmată de cea a „Conducătorului“ (Duce) Nicolae Ceaușescu, răsturnat și ucis în revoluția din decembrie 1989.
La mijlocul lunii martie a provocat multă vâlvă cazul unei fetiţe de unsprezece ani răpusa de rujeolă din cauza faptului că părinții au refuzat s-o vaccineze. În luna februarie, murise un copil de zece ani. România este ţara cea mai afectată din UE de această boală teribilă. Responsabilii departamentului de sănătate al județului Prahova unde a murit fetiţa spun, citaţi de France Presse: „Experții noștri sunt deja pe baricade, lansează numeroase campanii de informare pentru a-i convinge pe oameni, în special pe cei din zonele rurale să-şi vaccineze copiii. Neîncrederea faţă de vaccinuri este cauzată şi de multe lucruri pe care oamenii le citesc pe internet, cum ar fi articolele privind vaccinurile care ar putea provoca autismul”.
Presiunile făcute de Organizația Mondială a Sănătății au determinat guvernul român, dominat de social-democrați (partidul majoritar la ultimele alegeri) să modifice legile și standardele, stabilind ca vaccinurile împotriva a 10 boli ale copilăriei, inclusiv rujeola, să devină obligatorii. Numai că de luni de zile este blocat la Camera Deputaților un proiect de lege care ar obliga toate persoanele care doresc să-şi înscrie copii la şcoală să prezinte înainte certificatele de vaccinare. Potrivit lui Florin Buicu, președintele Comisiei parlamentare pentru sănătate, legislatorii trebuie să examineze mult prea multe propuneri de amendament, dintre care unele sunt încurajate de către cei care se opun vaccinurilor obligatorii. Epidemia de rujeolă afecteaza mai ales clasele sociale defavorizate care au venituri mici, în special numeroasa comunitate de romi. Guvernul a mobilizat mediatorii instituționali care fac legătura între stat și comunitatea de romi în campaniile de informare din întrega ţară. .
O altă problemă gravă este creată de dificultățile și deficiențele din distribuirea dozelor de vaccinuri pentru copiii de pe întreg teritoriul național. Consecința acestei situații creată de distribuția insuficientă, de lipsa de informare, de neîncredere și de ostilitate, este faptul că proporția copiilor vaccinați se dovedește a fi de 87% pentru prima doză şi de 75% pentru următoarele, aşadar mult sub cota de 95% cea recomandată tuturor țărilor din lume de către organizaţia Mondială a Sănătății, organism care ţine de organizaţia Națiunilor Unite.
http://www.repubblica.it/esteri/2018/04/19/news/romania_allarme_morbillo_a_causa_dello_scetticismo_verso_i_vaccini_46_bimbi_morti-194270839/?ref=search
Articol de Andrea Tarquini
LA REPUBBLICA: (Italia), 19 aprilie 2018
Traducerea: Cătălina Păunel