Comentând semnele de prietenie dintre preşedinţii Statelor Unite şi Franţei, cu ocazia vizitei oficiale a lui Emmanuel Macron la Washington, Courrier International titrează „Trump şi Macron îşi reiau povestea de iubire”, El Pais ironizează „Trump, Macron şi magia primului sărut”, The New York Times adaugă „Idilă amicală, Trump şi Macron, din nou împreună”, iar La Tribune conchide „Macron-Trump, un duo de acrobaţi, între priviri complice şi divergenţe constructive”. Numeroasele gesturi de afecţiune sunt semnul unei prietenii între doi lideri la fel de puternici sau o formă de rivalitate pentru recunoaşterea liderului dominator? întreabă retoric The Washington Post. Totuşi, The Economist este mai circumspect, susţinând că preşedintele francez nu are multe în comun cu omologul său american, însă cei doi par a găsi o cale de înţelegere. Emmanuel Macron şi-a expus viziunea despre lume, într-un discurs primit cu multă căldură de aleşii americani, consemnează Le Monde. Şeful statului francez a evocat relaţiile istorice dintre ţara sa şi SUA, acum confruntate cu noi provocări, cum ar fi terorismul, atacurile asupra valorilor democratice, ascensiunea populismului, accentuarea inegalităţilor sau poluarea oceanelor şi nerezolvarea problemei emisiilor de carbon, care distrug biodiversitatea planetei. În plus, Macron a pledat pentru o acţiune comună pentru reinventarea ordinii mondiale a secolului al XXI-lea, citează Le Figaro. A reuşit oare Macron să-l vrăjească pe Trump în privinţa unui compromis cu Iranul? întreabă The New Yorker, apreciind că liderul francez îl manevrează pe Trump cu măiestrie, poate mai bine decât oricare alt aliat al SUA. Pentru Trump, crede The New Yorker, atracţia compromisului propus de Macron ar fi ideea unui consens oficial între puterile occidentale cu privire la mai multe puncte fierbinţi din Orientul Mijlociu, o formulă de împărţire a greutăţilor, într-un moment în care Iranul este cel mai mare măr al discordiei între Statele Unite şi Europa. La rândul său, Uniunea Europeană apără acordul cu Iranul, distanţându-se astfel de propunerea franceză, notează The Wall Street Journal. Pe de altă parte, preşedintele iranian Hassan Rohani a contestat legitimitatea unui eventual nou acord privind nuclearul iranian, drept răspuns la afirmaţiile de omologii săi francez şi american, scrie Le Soir. Mai mult, Teheranul nu exclude posibilitatea de a se retrage din Tratatul de Neproliferare, adaugă El Mundo.
În aceste zile, cu ocazia reuniunii membrilor Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, OCS, China şi-a exprimat disponibilitatea de a extinde colaborarea militară cu celelalte ţări membre – Rusia, Kazahstan, Kîrgîstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Pakistan şi India, în vederea unei mai eficiente abordări a ameninţărilor şi pentru asigurarea stabilităţii regionale pe termen lung, informează China Daily. Un plan de cooperare care subliniază lupta comună în cadrul organizaţiei împotriva terorismului, separatismului şi extremismului a primit sprijinul miniştrilor de externe ai tuturor membrilor OCS. La rândul lor, Rusia şi China s-au angajat să îşi întăreasca relaţiile militare şi politice, având ca prioritate securitatea globală, inclusiv lupta împotriva ISIS şi a altor grupări teroriste, detaliază Newsweek. OCS susţine şi accelerarea luptei împotriva extremismului în Afganistan, a declarat la reuniune ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Russia Today.
Însă la Kabul talibanii şi-au anunţat anuala ofensivă de primăvară, într-un moment în care atacurile sunt deja ceva la ordinea zilei în Afganistan, observă Stars and Stripes. Ofensiva va face uz de „tactici noi şi sofisticate” menite a-i „distruge, captura şi ucide pe invadatorii americani şi pe susţinătorii lor”, ameninţă talibanii, citaţi de Stars and Stripes.
Donatorii internaţionali pentru Siria, reuniţi la Bruxelles, au adunat 4,4 miliarde de dolari pentru 2018, a anunţat responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, citat de The Guardian, deşi organizatorii conferinţei sperau să strângă în total 9 miliarde de dolari pentru susţinerea refugiaţilor. Cea mai mare parte a banilor strânşi la conferinţa comună ONU – UE au venit din partea Uniunii Europene, în ansamblu, şi a Germaniei şi Regatului Unit, separat, speranţele britanice pentru un angajament costisitor din partea statelor din Golf nematerializându-se, notează The Guardian. În acelaşi timp, Papa Francisc i-a invitat pe capii bisericilor creştine din Orientul Mijlociu la un dialog pentru favorizarea păcii în regiune, anunţă Osservatore Romano, citând surse de la Vatican. La începutul lunii aprilie, Suveranul Pontif a mai lansat un apel la încetarea violenţelor în Siria şi la reconciliere în Ţara Sfântă.
(Cristina Zaharia)