Comisia de apărare şi ordine publică din Senat, a audiat-o, astăzi, pe ministrul de interne, Carmen Dan. Iniţiativa a aparţinut PNL care a vrut să afle punctul de vedere al oficialului guvernamental în legătură cu seria de infracţiuni grave, cu violenţă, cu care s-a confruntat România în ultimele luni.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a explicat că infracţiuni cu violenţă au fost şi vor mai fi în România. Dar, statistica arată că în 2018 infracţionalitatea la nivel naţional este aproximativ în aceeaşi parametri ca în perioada similară a anului trecut, cu o scădere de 1,2 procente, iar trendul descendent se menţine. Carmen Dan a atras atenţia că datele arată că cele mai semnificative infracţiuni sunt cele de loviri şi violenţă domestică şi a făcut apel la colegii parlamentari să identifice pedepse mai aspre pentru cei care comit fapte cu violenţă.
Carmen Dan: Suntem liniştiţi cu ideea că pentru loviri, violenţe, agresiuni, criminalitate domestică avem un regim sancţionator cu pedepse care nu depăşesc doi-trei ani, în timp ce pentru fapte cum ar fi abuzul în serviciu se ajunge până la 15 ani, iar pentru evaziune fiscală la 8-9 ani, pe lege specială. Este firesc oare ca cei care lovesc oameni pe stradă să nu fie reţinuţi şi arestaţi imediat? Dar, în schimb, să facem un festival al cătuşelor faţă de tot ceea ce înseamnă infracţionalitate de corupţie?
Reporter: Referindu-se la cazul Sineşti, Carmen Dan a a firmat că a aprobat cercetarea prealabilă pentru opt poliţişti din Ialomiţa, având în vedere că începând cu 2015, în Sineşti, au fost înregistrate 30 de cazuri de furturi din autoturisme, în 2016 – 33 de furturi, anul trecut – 37 de cazuri, iar anul acesta – trei furturi, multe dintre ele prin înţeparea roţilor. Carmen Dan spune că poliţiştii au identificat hoţii, dar procurorul de caz i-a eliberat sub control judiciar./ilixandru/menescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai)