Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat luna trecută la 5,2%, anunţă Institutul Naţional de Statistică. Este cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, când a fost 5,37%. Are detalii Mihaela Mihai.
Reporter: Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit în medie cu 4%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 7,2%, iar preţurile serviciilor au crescut cu aproape 3 procente. Pentru preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nivelul inflaţiei se încadrează în graficul prognozat. El apreciază că în perioada următoare, tendinţa va fi de scădere.
Călin-Popescu Tăriceanu: Nivelul de inflaţie atins în aprilie se înscrie pe tendinţa care a fost anticipată, ca maxim al inflaţiei să fie atins în luna aprilie, după care urmează o domolire, pentru că factorii care au generat inflaţia se vor resorbi. Expectaţiile inflaţioniste sunt de scădere către restul anului, când inflaţia se va înscrie în limite care sunt absolut normale.
Reporter: Analiştii financiari cred însă că dimpotrivă inflaţia ar urma să mai crească în următoarele luni. Alexandra Smedoiu, este vicepreşedinte CFA România, organizaţie care reuneşte analişti financiari.
Alexandtra Smedoiu: Inflaţia credem că se va majora în continuare şi ne vom situa până la sfârşitul anului undeva în jurul valorii de 5-6%. Majorarea dobânzilor va continua, însă acestea vor rămâne real negative. Prin urmare, chiar dacă punem banii la bancă şi dobânzile la depozite vor creşte, economiile noastre vor fi anulate de rata inflaţiei.
Reporter: Săptămâna trecută, Banca Naţională a revizuit în creştere, la 3,6%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,5% în 2018./atataru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 mai