MAGYAR IDŐK (Ungaria), 17 mai 2018 – Joi, partidul de centru dreapta PNL a înaintat un denunţ la Înalta Curte împotriva Vioricăi Dăncilă: premierul social-democrat este acuzat de cel mai mare partid din opoziţie de înaltă trădare, încălcarea secretului de stat, dezinformarea intenţionată a lui Klaus Iohannis, respectiv de uzurparea autorităţii şefului statului – relatează media din România.
Liderul partidului de opoziţie l-a denunţat şi pe Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al partidului de guvernământ PSD pentru încălcarea secretului de stat.
În opinia preşedintelui PNL Ludovic Orban, liderii partidului de guvernământ au comis aceste infracţiuni prin gestul Cabinetului de a adopta un memorandum privind relocarea Ambasadei României la Ierusalim; documentul cu caracter secret a fost discutat în public.
Preşedintele PNL îşi bazează argumentele pe faptul că potrivit Constituţiei preşedintele este îndreptăţit să reprezinte România în străinătate, de asemenea rolul şefului statului în determinarea direcţiei privind politica externă a ţării este stabilit şi de o decizie a CCR din 2012, deci fără preşedinte guvernul nu ar fi putut lua o decizie politică externă care să supună ţara unor obligaţii – a precizat purtătorul de cuvânt al partidului.
În opinia analiştilor, acţiunea liderului partidului de opoziţie nu are drept scop neapărat ca şeful guvernului să fie deferit justiţiei şi eventual să fie şi condamnat, ci doreşte doar să-i ofere preşedintelui un mijloc de a o exclude pe Dăncilă de la putere. În cazul în care acuzarea ar demara o anchetă penală împotriva primului ministru, Iohannis ar putea să o suspende din funcţie.
La sfârşitul lunii aprilie, şeful statului – referindu-se între altele la divergenţele de păreri pe marginea relocării Ambasadei române din Israel – anunţase că retrage încrederea Vioricăi Dăncilă şi i-a cerut premierului să demisioneze, adăugând că o consideră inaptă pentru îndeplinirea funcţiei pe care o ocupă. Dăncilă a comunicat că nu este dispusă să demisioneze, iar în astfel de condiţii şeful statului nu dispune de instrumente cu care o poate demite; premierul nu poate fi îndepărtat din fruntea guvernului, decât de Parlament.
Pe de altă parte însă Constituţia permite ca preşedintele să suspende din funcţie un membru al guvernului în cazul în care împotriva acestuia s-a declanşat procedura de urmărire penală pentru o infracţiune comisă în timpul exercitării funcţiei sale.
Şeful guvernului beneficiază de imunitate, dar într-un caz dat şi suspendarea acestui drept poate fi cerută de procuratură din partea preşedintelui – şi nu a legislativului – dacă se decide începerea urmăririi penale împotriva Vioricăi Dăncilă, întrucât premierul social-democrat nu deţine un mandat parlamentar.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a calificat denunţul penal formulat împotriva sa şi a lui Dăncilă drept o tentativă de lovitură de stat, o încercare de obţinere ilegală a puterii guvernamentale şi şi-a exprimat convingerea că decizia a fost luată de Iohannis, iar preşedintele PNL nu este decât „un instrument jalnic” în mâinile şefului statului. Dragnea a pus în vedere măsuri juridice pentru „denunţ mincinos”.
Între timp procurorul general a transmis denunţul lui Ludovic Orban mai departe la DIICOT, deoarece analizarea acuzaţiilor formulate în denunţul reclamantului cade în competenţa DIICOT.(MTI)/istanesc/abuzoian
Traducerea: Imola Stănescu