Vânătoarea de conturi false constituie o prioritate pentru Facebook, care a dezvăluit cifrele oficiale ale conținuturilor eliminate în primul trimestru din 2018. Pentru a face o impresie bună după numeroasele neajunsuri provocate de afacerea Cambridge Analytica, Facebook dă încă o dată dovadă de transparență prin publicarea pentru prima dată a cifrelor oficiale ale conținuturilor și conturilor șterse de acesta în primele trei luni ale anului. Aceste cifre au fost dezvăluite marți, 15 mai, în cadrul primului Forum Facebook, organizat la Paris, un eveniment care a deschis dezbaterea în jurul politicii de moderare a rețelei sociale.
În total, nu mai puțin de 837 de milioane de spamuri și 3,5 de milioane de conținuturi pline de ură sau violente au fost eliminate de pe Facebook în primul trimestru al anului 2018. Datorită dezvoltării unor noi instrumente de recunoaștere automată, majoritatea acestor conținuturi au fost observate chiar înainte ca un utilizator să le semnaleze rețelei sociale. Dar acești algoritmi au limita lor și nu funcționează la fel de eficient în funcție de tipul de conținut. De exemplu, dacă 96% din conținuturile prezentând nuditate sau pornografie au fost găsite înainte de a fi semnalate, procentul scade la 86% pentru conținutul violent și chiar la 38% pentru conținutul care conține instigarea la ură.
După cum subliniază în comunicatul său, Facebook este conștient de această limitare: „Avem multe de făcut pentru a preveni abuzurile pe platformă. Acest lucru se datorează parțial faptului că tehnologia, cum ar fi inteligența artificială, deși promițătoare, este departe de a fi eficientă pentru majoritatea conținuturilor care nu sunt conforme cu politica noastră. Într-adevăr, contextul are un loc important în decizie”.
În ceea ce privește conturile false create de roboți în scopul de a uzurpa identitatea unui utilizator, aceștia reprezintă, conform raportului, 3 până la 4% din conturile active. Facebook a suprimat 583 de milioane de asemenea conturi în primul trimestru al anului 2018, majoritatea fiind dezactivate la câteva minute după înregistrare, precizează rețeaua socială. Ea specifică faptul că nu ia în considerare încercările de a crea conturi false (blocate automat) în calculul său global, ceea ce ar reprezenta mai multe milioane de conturi pe zi. /rcostea/vdraguta
(www.lesoir.be – 18 mai)