Sâmbătă, 19 mai, Prinţul Harry al Marii Britanii (33 de ani), nepotul reginei Elisabeta a II-a, se căsătoreşte cu logodnica sa, actriţa americană Meghan Markle (36 de ani), fiind de aşteptat ca ceremonia oficială care va avea loc la Castelul Windsor – cea mai veche şi mai întinsă reşedinţă regală din lume care a fost locuită permanent – să fie dominată de eleganţa şi strălucirea protocolului regal britanic şi să reprezinte cel mai urmărit eveniment al anului din Marea Britanie. În prezent, prinţul Harry este al şaselea în ordinea de succesiune la tron, după tatăl său, prinţul Charles, fratele său, prinţul William, şi copiii pe care acesta îi are cu ducesa Catherine, prinţul George, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis.
Dacă la începutul secolului al XX-lea majoritatea statelor europene erau monarhii, în ultima sută de ani republica a câștigat tot mai mult teren.
Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1952, are cea mai lungă domnie din istoria monarhiei britanice și conduce 16 state suverane, reunite sub titulatura de Commonwealth.
Deși puterile monarhului sunt astăzi limitate, regalitatea este încă un simbol de noblețe, istorie și unitate națională. Înrudite între ele prin căsătorii, nașteri, botezuri, din marile familii regale ale Europei fac parte acum și oameni de rând.
* * * * *
Prințul Henry de Wales, pe numele său complet Henry Charles Albert David, s-a născut la 15 septembrie 1984, la Londra, fiind fiul cel mic al lui Charles, Prinț de Wales și al Dianei, Prințesă de Wales, şi nepot al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
A început să-și însoțească părinții în vizite oficiale de la o vârstă fragedă, primul său turneu peste mări fiind cel din Italia în anul 1985.
A parcurs grădinița Jane Mynors și școala pregătitoare Wetherby, amândouă situate în Londra, apoi a mers la Școala Ludgrove.
Părinții lui Harry au divorțat în 1996, iar mama lui a murit într-un tragic accident de mașină la Paris în anul următor. Harry, pe atunci în vârstă de 12 ani, și-a însoțit tatăl, fratele, bunicul patern și unchiul matern, mergând în spatele cortegiului funerar de la Palatul Kensington până la Westminster Abbey.
După ce a trecut examenul de admitere, a urmat Colegiul Eton, unde a studiat geografia, biologia, matematica și istoria artelor.
În iunie 2003, el și-a terminat studiile la Eton, remarcându-se la la sport, în special polo și rugby de amatori.
După absolvire, prințul și-a luat un an de pauză, în care și-a petrecut timpul în Australia, muncind la o fermă de creștere a vitelor și participând la meciul polo de încercare al echipei tineretului englez contra echipei de tineret din Australia Polo. El a călătorit și în Lesotho, unde a muncit pentru copiii orfani.
La 8 mai 2005, Prințul Henry a intrat la Academia Militară Regală Sandhurst unde s-a alăturat Companiei Alamein. În aprilie 2006, Henry și-a terminat antrenamentul ca ofițer și s-a alăturat unui regiment al Cavaleriei Household în Armata Britanică. În aprilie 2008, Henry a fost promovat la rangul de locotenent, iar în aprilie 2011 a fost ridicat la gradul de Căpitan.
A fost militar timp de 77 de zile pe linia frontului în Războiul Afghan, întrerupându-şi stagiul abia după ce mass-media americană a făcut publică prezența lui acolo.
Rachel Meghan Markle s-a născut la 4 august 1981, la Los Angeles, SUA, mama ei, Doria Carlos Ragland, fiind asistent social și instructor de yoga, iar tatăl ei, Thomas Markle Sr., locuiește în Mexic, fiind caștigător al unui Premiu Emmy ca director de lumini. Părinţii săi au divorţat în anul 1987.
Markle a crescut în Los Angeles, fiind educată în școli private, precum Hollywood Little Red Schoolhouse şi Heart High School, o şcoală catolică privată de fete din Los Angeles.
Este absolventă a Northwestern University cu o diplomă în teatru și studii internaționale în anul 2003.
A jucat roluri mici în mai multe seriale de televiziune din Statele Unite, iar din 2011 până în 2017, a jucat personajul Rachel Zane în serialul „Suits”
Markle a început o relație cu actorul și producătorul Trevor Engelson în anul 2004, apoi cei doi s-au căsătorit în Jamaica, la 10 septembrie 2011, pentru a divorţa, doi ani mai târziu, în august 2013.
În anul 2014, Meghan Markle a pus bazele unui site de lifestyle, The Tig, şi a activat ca redactor şef al site-ului până în 2017.
Meghan Markle a fost consilier pentru organizaţia caritabilă internaţională One Young World şi a călătorit în Afganistan şi Spania pentru a susţine cauze umanitare. În 2016, Markle a devenit ambasador global pentru organizaţia World Vision Canada. Ea a călătorit în Rwanda pentru a susţine o campanie pentru accesul la apă potabilă, precum şi în India unde a militat pentru drepturile femeilor.
Interesant este că recent, o echipă de genealogi britanici ar fi descoperit că Meghan Markle este descedentă atât a regelui Eduard al III-lea cât şi a celei de-a treia soţii a regelui Henric al VIII-lea, Jane Seymour.
* * * * *
Povestea de dragoste a celor doi tineri a început cu nici doi ani în urmă, în iulie 2016, când un prieten comun le-a facilitat întâlnirea, în perioada în care ea se afla în trecere prin Londra, pentru a asista la un meci de tenis. Deşi – se spune – nu cunoşteau prea multe unul despre celălalt, relaţia lor a evoluat rapid, atrăgând atenţia întregii lumi. Conform altor opinii, se pare că totuşi Harry era îndrăgostit de personajul Rachel Zane, interpretat de Meghan în serialul Suits şi asta se întâmpla cu doi ani înainte să o cunoască pe Meghan.
Ea venea după o altă căsătorie încheiată cu un divorţ, iar el parcursese mai multe relaţii.
După reîntânirea de a doua zi, au stabilit să plece într-o escapadă tocmai în Botswana, apoi ea a continuat filmările pentru serial, la Toronto.
În 8 noiembrie 2016, povestea lor de dragoste a devenit publică, după ce întreaga familie regală britanică l-a susţinut în acest demers pe Harry, apoi a urmat, în septembrie 2017, prima lor apariţie alături, în public, la deschiderea „Invictus Games” în Toronto.
Câteva zile mai târziu după anunţul oficial al relaţiei, a venit şi cererea oficială în căsătorie, acceptată pe loc, în cadrul unei cine care a avut loc pe domeniul Kensington, Harry oferindu-i lui Meghan un inel de logodnă conceput din diamante care i-au aparţinut mamei sale, prinţesa Diana de Wales. Mai exact, inelul a fost realizat după o schiță făcută de Harry, este din aur galben și include un diamant central din Botswana, locul în care cei doi tineri au fost pentru prima dată împreună, și două diamante mai mici, laterale, care provin din colecția personală a mamei sale, Diana, mai exact de pe o broșă purtată de aceasta.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi-a exprimat consimţământul formal pentru căsătoria prinţului Harry, lucru absolut necesar potrivit legii britanice, pentru unul din primii şase moştenitori ai tronului.
A urmat anunţul oficial al logodnei, în 27 noiembrie 2017, apoi anunţarea datei la care va avea loc căsătoria, iar recent, în martie 2018, Meghan Markle, care era protestantă, a fost botezată în Biserica anglicană, în cadrul unei ceremonii secrete.
După căsătorie, Meghan Markle va purta titlul de „Ducesă de Sussex”, în timp ce Prințul Harry va fi „Duce de Sussex”, iar referințele la Meghan Markle se vor face sub titulatura de „Alteța sa Regală”. Cu toate acestea, pentru că nu s-a născut într-o familie regală, actrița nu va primi titlul de „Prințesa Meghan”.
Cei doi tineri căsătoriţi nu vor pleca imediat în luna de miere ci se vor afla, pe 22 mai, la o petrecere în grădinile Palatului Buckingham găzduită de prinţul Charles, pentru a celebra patronajele şi asocierile militare, precum şi alte părţi implicate în activităţile caritabile susţinute de acesta.
Să mai spunem că după căsătorie, cuplul princiar va locui la Nottingham Cottage din Palatul Kensington.
* * * * *
Programul orientativ al evenimentelor zilei de sâmbătă, 18 mai 2018, este următorul:
- ora 11:00 – Circa 1200 de invitaţi din cadrul publicului încep să-şi ocupe locurile pe peluza Castelului Windsor
- ora 11:30 – 600 de invitaţi care vor asista la ceremonia religioasă vor începe să sosească pe domeniul Castelului Windsor, urmând să parcurgă pe jos o porţiune de drum, până ce vor intra prin poarta de sud a capelei St. George
- ora 13:20 – Membrii familiei regale britanice încep să sosească la castel, urmând să intre în capelă prin Poarta Galileei.
- între timp, Meghan Markle şi mama vor parcurge drumul de la hotel până la castel, în automobil, prin promenada Long Walk
- ora 13:30 – Prinţii Harry şi William ajung la capelă, urmând să intre prin poarta West Steps, fiind urmaţi de Regina Elisabeta a II-a şi de Prinţul consort Philip – care va participa la ceremonii în ciuda recentei operaţii de protezare a şoldului.
Urmează apoi să sosească Meghan Markle şi mama ei, care se vor opri în faţa capelei, apoi viitoarea mireasă va fi condusă în capelă de către Prinţul Charles, în absenţa tatălui ei – recent operat pe cord – , prin poarta West Steps.
- ora 14:00 – Este programată să înceapă ceremonia religioasă care va fi condusă de Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury şi lider spiritual al Bisericii Anglicane.
- ora 15:00 – Urmează ca ceremonia religioasă să se încheie, iar tinerii căsătoriţi vor ieşi din capelă şi îi vor saluta pe cei 200 de invitaţi speciali aflaţi în faţa capelei.
Tinerii căsătoriţi vor pleca în procesiune, într-o trăsură, pe un traseu care parcurge localitatea Windsor, urmând să revină, apoi, la castel
- ora 15:25 – Cuplul princiar, alături de invitaţi, participă la recepţia organizată la St. George Hall
- ora 21:00 – Tinerii căsătoriţi participă la recepţia restrânsă de seară, la reşedinţa Frogmore House, alături de circa 200 de invitaţi.
* * * * *
O operaţiune masivă a poliţiei este în curs la Windsor, un „cerc de oţel” înconjurând centrul oraşului pentru nunta din capela St George de sâmbătă, aceasta fiind cea mai amplă operaţiune din istoria Poliţiei Thames Valley.
Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane, precum şi peste 5000 de reprezentanţi ai presei din întreaga lume vor veni în comitatul Berkshire, unii în speranţa de a-i vedea măcar în treacăt pe mire şi mireasă.
Tortul ales de prinţul Harry şi de Meghan Markle pentru nuntă va fi unul netradiţional, iar la pregătirea sa au lucrat şase cofetari timp de cinci zile. Creaţia sa seamănă mai degrabă cu o „instalaţie” decât cu tort tipic de nuntă, iar în compoziţia sa nu au fost folosite ingredientele alese în mod tradiţional de familia regală. Astfel, Meghan şi Harry au decis să renunţe la tradiţia regală a tortului de fructe, optând în schimb pentru un tort cu lămâi şi flori de soc, acoperit cu o glazură de unt şi decorat cu flori proaspete – în ton cu aromele de sezon.
Prinţul George (4 ani) şi Prinţesa Charlotte (3 ani) vor avea roluri importante la nunta regală a prinţului Harry cu Meghan Markle. Cu doar trei zile înainte de eveniment, Palatul Kensington a anunţat că nepoata şi nepotul prinţului Harry vor face parte dintre cei zece copii – şase fete şi patru băieţi – care vor alcătui alaiul miresei.
* * * * *
În istorie au existat foarte multe situaţii în care persoane simple fără „viţă nobilă”, fără „sânge albastru”, au devenit membri ai familiilor regale prin căsătorie:
- 18 aprilie 1956 – Actriţa de legendă Grace Kelly renunţa la carieră, pentru a se căsători cu Rainier, suveranul principatului Monaco. Cei doi se cunoscuseră cu un an în urmă la Festivalul de film de la Cannes. Din nefericire Grace Kelly şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină în anul 1982, iar Rainier a murit în 2005.
- 29 august 1968 – Sonja Haraldsen şi Harald al Norvegiei erau într-o relaţie de mai mulţi ani înainte ca prinţul să-i mărturisească tatălui său, regele Olav al V-lea, că nu doreşte să se căsătorească cu altcineva, punând astfel în pericol soarta casei regale. Harald era singurul moştenitor al tronului Norvegiei, iar cei doi s-au căsătorit abia după ce regele Olav a consultat guvernul şi a aprobat logodna.
- 19 iunie 1976 – Căsătoria Reginei Silvia a Suediei cu Carl Gustaf, pe atunci prinţul moştenitor, pe care îl cunoscuse la Olimpiada de la München din 1972 unde făcea parte din echipa organizatoare a evenimentului.
- 22 mai 2004 – Letizia Ortiz Rocasolano se căsătorea cu prinţul Felipe al Spaniei. Letizia Ortiz Rocasolano era o femeie divorţată şi o cunoscută jurnalistă şi prezentatoare de ştiri înainte să se mărite cu prinţul Filip al Spaniei şi a devenit prima regină spaniolă care nu e de viţă nobilă în iunie 2014 atunci când soţul său a preluat tronul. Ortiz, fiica unui jurnalist şi a unei asistente medicale, şi nepoata unui şofer de taxi, s-a întâlnit în secret cu Felipe înainte de anunţarea logodnei în noiembrie 2003. Cei doi s-au cunoscut la un dineu organizat de un prieten jurnalist.
- 29 aprilie 2011 – Kate Middleton se căsătorea cu prinţul William. Kate Middleton, al cărei tată este pilot şi mama stewardesă şi care, mai târziu, au fondat o companie de comenzi prin poştă, l-a cunoscut pe prinţul William al Marii Britanii pe când se afla la Universitatea St Andrews din Scoţia, în 2001. După nuntă, Kate a devenit prima persoană fără rang regal care s-a căsătorit cu un prinţ atât de aproape de tronul britanic, după mai bine de 350 de ani.
- 1 iulie 2011 – Charlene Lynette Wittstock se căsătorea cu prinţul Albert de Monaco. Charlene Lynette Wittstock s-a născut în Bulawayo, Zimbabwe, în ianuarie 1978. A concurat pentru Africa de Sud în cadrul Jocurilor Olimpice din 2000 înainte să se căsătorească cu prinţul Albert II de Monaco. Cei doi au început relaţia în 2006 şi s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii somptuoase în Monte Carlo, la care au participat membri ai familiilor regale din Europa şi personalităţi internaţionale. Prinţul Albert este fiul actriţei Grace Kelly.
* * * * *
Familia Regală a României nu a fost invitată la nunta prinţului Harry al Marii Britanii cu actriţa Meghan Markle, aşa cum s-a întâmpălat în 2011, la căsătoria Prinţului William cu Catherine Middleton.
Cu toate acestea Familia Regală a trimis deja un cadou pentru cei doi tineri, constând în bijuterii din aur alb de 14 karate, fiind vorba de o pereche de butoni pentru prinţ, o pereche de cercei şi o brăţară pentru Meghan Markle, având ca inspiraţie Coloana Infinitului, celebra sculptură a lui Constantin Brâncuşi. Casa Regală a României a ales aceste bijuterii drept dar de nuntă ca un omagiu adus tradiţiilor şi folclorului românesc.
(Sursa foto: AFP FOTO)
RADOR, 19 mai 2018