Numărul cetăţenilor români care trăiau
în Regatul Unit în 2017 estimat la 411.000,
cu 25% mai mulţi decât în 2016
Actualmente în Regatul Unit sunt mai mulţi români decât cetăţeni irlandezi sau indieni, după cum relevă cifrele oficiale.
România a depăşit Republica Irlanda şi India, trecând de pe locul patru pe locul doi ca ţară furnizoare de emigranţi în Regatul Unit, după cum a constatat Biroul de statistici naţionale (ONS).
Numărul de cetăţeni români care trăiau în Regatul Unit în 2017 a fost estimat la 411.000 – un salt de 25% faţă de anul precedent şi cea mai mare creştere pentru oricare ţară.
România a intrat în UE în 2007, dar abia în 2014 au fost abrogate restricţiile asupra dreptului românilor de a veni la muncă în Regatul Unit. Naţionalitatea poloneză rămâne cea mai comună cu excepţia britanicilor, cu un număr estimat la un milion de cetăţeni, în Regatul Unit.
Guvernul Regatului Unit a convenit un acord cu UE privind drepturile cetăţenilor, în cadrul negocierilor referitoare la retragerea Marii Britanii din UE.
Cetăţenii care, la 31 decembrie 2020, vor fi „trăit legal” şi continuu în Regatul Unit timp de cinci ani vor putea aplica pentru a rămâne pe termen nelimitat prin obţinerea statutului de rezident.
Cei care vor fi trăit pe insulă mai puţin de cinci ani continuu până la respectivul moment vor putea aplica pentru a rămâne până vor atinge pragul de cinci ani. Apoi şi ei vor putea aplica pentru statutul de rezident.
Nicola White, de la divizia statistici ale migraţiei din cadrul ONS, a spus: „Populaţiile născute în afara UK şi non-britanice au continuat să crească în 2017, întrucât mai mulţi oameni au venit să trăiască în Regatul Unit, decât numărul celor care s-au mutat în străinătate pentru un an sau mai mult.
„Rezidenţii născuţi în Polonia şi cetăţenii polonezi sunt cele mai comune populaţii din afara UK. Totuşi, cea mai mare creştere de populaţie a fost cea a persoanelor născute în România şi a celor de naţionalitate română”.
Aproximativ 350.000 de etnici irlandezi trăiau în Regatul Unit în 2017 şi 346.000 de indieni.
Cifrele arată că numărul total al cetăţenilor non-britanici din UK era în 2017 de 6,2 milioane, mai mult cu 4% faţă de totalul de 6 milioane din 2016. Aceasta înseamnă o creştere mai mică decât cea înregistrată între 2015 şi 2016, când numărul lor a sporit cu 8%.
Cifrele arată că 3,8 milioane (61%) din cei 6,2 milioane de cetăţeni non-britanici care trăiau în Regatul Unit în 2017 aveau cetăţenie UE. Aceasta este cam aceeaşi proporţie din 2016 (60%).
Londra a avut cea mai mare proporţie de cetăţeni non-britanici în 2017, cele mai mari cifre înregistrându-se în autorităţile locale din Newham (38%), Westminster (36%) şi Brent (34%).
Datele ONS se bazează pe un studiu al gospodăriilor şi nu includ majoritatea oamenilor care trăiesc în stabilimente comunale, unele centre ale NHS sau studenţii care trăiesc în locuinţe comune şi care nu au părinţi rezidenţi în UK.
Articol de Jamie Grierson
Traducerea: Adriana Buzoianu
THE GUARDIAN (Marea Britanie) – 24 mai