Impasul politic din Italia îi nelinişteşte pe partenerii europeni ai Romei şi face valuri pe pieţele financiare, scrie The Wall Street Journal. Investitorii s-au debarasat de obligaţiunile şi acţiunile italiene şi turbulenţele continuă, atenţionează Financial Times. Mulţi investitori care au subestimat riscul Italiei trebuie să îşi dea seama că problemele au fost doar amânate, nicidecum soluţionate, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cu noi alegeri, Liga Nordului ar putea ieşi chiar mai puternică, iar votul s-ar putea transforma într-un referendum privind menţinerea sau nu a Italiei în zona euro, estimează The Wall Street Journal. Criza din Italia se resimte în Spania şi în alte ţări din UE, atrăgând instabilitate pe pieţele eurozonei, constată EUObserver, iar The New York Times crede că Italia împinge euro la limitele sale şi, oricât de puţin probabilă ar fi o retragere a ţării din zona euro, simpla perspectivă este mai periculoasă pentru viitorul UE decât pachetul de salvare pentru Grecia. Este o criză majoră în a treia cea mai mare economie a eurozonei, cam de zece ori mai mare decât criza grecească, opinează The Daily Mail. UE a facilitat apariţia crizei italiene şi, dacă nu va trage învăţăminte, situaţia se va înrăutăţi, avertizează The Guardian. Probabilitatea ca un partid populist să conducă viitorul guvern italian, format în urma unor alegeri anticipate în toamnă, trimite unde de şoc în întreaga Europă. Din nou, UE se confruntă cu o ameninţare mortală – status quo-ul este asediat de ascensiunea implacabilă a populismului, iar umbrele trecutului întunecat al Europei se întrezăresc deasupra continentului, notează ziarul britanic.
UE este în căutarea timpului pierdut în materie de comerţ, titrează EUObserver şi explică: UE a operat cea mai mare reformă pentru apărarea comercială, din ultimii 23 de ani. Deputaţii europeni au aprobat o legislaţie de modernizare a instrumentelor sale comerciale, adaugă La Libre Belgique. Textul vine după ce, în noiembrie 2017, UE a adoptat o nouă formulă în calcularea taxelor antidumping, special concepută pentru Beijing.
La reuniunea anuală a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, OCDE, de la Paris, Washingtonul a respins multilateralismul şi a susţinut cu tărie, prin secretarul său pentru comerţ, politicile administraţiei Trump şi ofensiva sa protecţionistă, scrie Les Echos. Contextul este unul special, explică Le Monde: în scurt timp, SUA urmează să anunţe dacă vor impune taxe de 25% asupra importurilor lor de oţel şi de 10% asupra celor de aluminiu. Partenerii transatlantici pun Bruxelles-ul pe acelaşi plan cu Beijingul, deplânge ziarul francez, deşi Europa nu are aceleaşi practici comerciale precum China.
Întreaga lume face un efort imens pentru întâlnirea Trump – Kim, titrează The New York Times. Un proces care, în mod normal, ar dura luni de zile este acum comprimat în numai câteva zile, în lume având loc întâlniri între oficiali nord-coreeni şi americani, înalţi oficiali ai ambelor tabere sosind la Singapore, pentru stabilirea unor măsuri logistice şi de securitate la posibilele locuri de întâlnire. După ruptura spectaculoasă de săptămâna trecută, când Donald Trump a anunţat anularea întâlnirii cu Kim Jong Un, s-a revenit acum la optimism şi la efervescenţa diplomatică, în apropiere de 12 iunie, dată la care este programat summitul de la Singapore, scrie China Daily. Totodată, unul dintre cei mai înalţi oficiali nord-coreeni a fost trimis într-o vizită rarisimă în SUA, pentru a pregăti summitul istoric care pare din nou pus pe şine, cu două săptămâni înainte de ziua Z, apreciază Le Temps. În acelaşi timp, un general de la Phenian, aflat multă vreme în fruntea serviciilor de spionaj, a sosit la Beijing, pentru a se întâlni cu oficiali chinezi, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap. În fine, Donald Trump se va întâlni pe 7 iunie cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe, la Casa Albă, chiar înaintea unui summit al liderilor G7, de la Quebec, reţine ziarul belgian. La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vizitează Coreea de Nord. Potrivit presei de stat nord-coreene, Lavrov a fost invitat de omologul său de la Phenian pentru discuţii pe teme bilaterale şi privind situaţia din Peninsula Coreeană, explică Tass. Pentru o lume care urmăreşte perplexă acest „uite-o-nu-e” al istoricei întâlniri dintre preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, totul ar putea părea un vals diplomatic care a luat-o razna, ironizează USA Today. S-ar putea ca, în cele din urmă, opinează ziarul american, Kim să aibă o întâlnire cu Trump, dar va putea oare liderul nord-coreean să renunţe la puţin din puterea sa reală sau la armele nucleare care o susţin? Niciodată, răspunde USA Today.
Din domeniul performanţelor tehnologice, Defense News reţine că prima dronă de înaltă rezistenţă, de producţie europeană, a zburat în Italia, utilizând navigaţia prin satelit. Testul vine în contextul în care Europa manifestă un interes mai mare pentru navigarea locală prin satelit, pentru drone, considerată esenţială pentru dezvoltarea unui vehicul autonom, capabil să zboare fără GPS. Drona mult aşteptată „EuroMALE”, construită de trei firme de renume, va zbura cu noul sistem de navigaţie prin satelit Galileo, a anunţat Defense News, prezicând că, în Europa, vor zbura circa 400.000 de drone comerciale, până în 2035.
(Cristina Zaharia)