Ziua internaţională a copilului, marcată pe 1 iunie, ne prilejuieşte o incursiune în lumea copiilor geniali, care prin abilităţile lor au impresionat lumea. În vreme ce alţii copii de vârsta lor au ca preocupări joaca cu maşinuţe şi păpuşi, învăţarea vorbirii şi a citirii corecte, alţii studiază mai multe limbi străine, scriu poezii sau ajung să se remarce încă de la cele mai fragede vârste în domenii variate. Ei sunt copiii geniali ai lumii, din România sau din lumea largă, care impresionează.
* * * * *
Iulia Hasdeu – fiica savantului şi scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu, s-a născut în anul 1869. A fost considerată copilul genial al culturii române.
La vârsta de doi ani, cea alintată „Lilica” vorbea deja limba franceză, iar la împlinirea vârstei de patru ani începuse să scrie. La vârsta de cinci ani crea nuvele, iar la şapte ani scria naraţiuni precum „Mihai Vodă Viteazul“ sau poeme precum „Domnia lui Ţepeş Vodă“, sau „Oaselor lui Ţepeş Vodă“.
Semn al calităţilor sale de excepţie, la vârsta de doar opt ani, în anul 1877, a dat examenul cumulat pentru clasele I-IV, la Şcoala Primară de băieţi nr. 2, sub direcţia lui Dem. Demetrescu, iar la 27 septembrie 1877, a primit un „atestat de clasele primare de băieţi“. Tot atunci, Iulia reunea povestirile scrise, parte în franceză, parte în română, în ciclul „Istorioare pentru amicele mele şi pentru toate copilele de la 10 până la 20 de ani”.
La vârsta de 11 ani, a scris piesa de teatru, o tragedie în trei acte, „Dama de circ“, comedia „Amorul e scânteie”, piesele de teatru într-un act, în franceză, „Adieu et Bonne Arrive” şi „Les enfants ne jugeant pas”, sau povestirile „Trandafirul moşului” şi „Etoile et celeste”.
În anul şcolar 1877 a fost înscrisă în clasa I la Liceul „Sf. Sava“ – tot de băieţi, ca particulară, dar prezentându-se la examene “cu şcolarii regulaţi”, instituţie pe care a absolvit-o în vara anului 1881, la 11 ani, cu rezultate excelente. În paralel a urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti.
La 16 ani, în anul 1886, Iulia Hasdeu a devenit prima româncă înscrisă la Universitatea Sorbona, unde urma să susţină licenţa în Filosofie la Facultatea de Litere din cadrul prestigioasei instituţii de învăţământ. Tot la Paris, frecventează cursurile de la École des Hautes Études din Paris. Tânăra de 16 ani a reuşit să uimească toţi profesorii, studia intens, simţea nevoia să acumuleze cât mai multe cunoştinţe, lua lecţii de pictură şi de canto de la profesori celebri ai vremii, era sănătoasă, puternică, veselă şi glumeaţă.
A ţinut la Sorbona două conferinţe, cu temele „Logica ipotezei” şi „A doua carte a lui Herodot”, demonstrând un remarcabil talent oratoric.
Avea o minunată voce de soprană, picta, avea un talent deosebit la limbi străine şi era interesată de filosofie. A scris preponderent poezie, dar şi piese de teatru, poveşti şi povestiri. La 29 septembrie 1888, Iulia Hasdeu a murit de tuberculoză, la doar 18 ani. Tatăl Iuliei, foarte afectat de moartea ei, a construit, în memoria acesteia, un castel la Câmpina, cunoscut sub numele de Castelul Iulia Hasdeu. Se presupune că atât castelul de la Câmpina cât şi cavoul Iuliei de la Cimitirul Bellu au fost construite după indicaţiile „de dincolo” ale copilei, transmise în cadrul unor şedinţe de spiritism.
George Enescu – s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici. A manifestat încă din copilărie o înclinație extraordinară pentru muzică, începând să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, iar la vârsta de 5 ani a apărut în primul său concert și a început studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella. La acea vârstă improviza lucrări de vioară şi pian şi compunea un vals.
Între anii 1888 și 1894 studiază la Conservatorul din Viena, avându-i profesori printre alții pe Joseph Hellmesberger jr. (vioară) și Robert Fuchs (compoziție). Se încadrează rapid în viața muzicală a Vienei, concertele sale, în care interpretează compoziții de Johannes Brahms, Pablo de Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelssohn-Bartholdy, entuziasmând presa și publicul, deși avea doar 12 ani.
După absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, își continuă studiile la Conservatorul din Paris, între anii 1895 și 1899, sub îndrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioară), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet și Gabriel Fauré (compoziție). La data de 6 februarie 1898, la 16 ani, debutează în calitate de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică „Poema Română”.
În același an, începe să dea lecții de vioară la București și să dea recitaluri de vioară. A fost admirat de Regina Elisabeta a României (celebra iubitoare a artei Carmen Sylva) şi era deseori invitat să execute piese pentru vioară la Castelul Peleș din Sinaia.
Alexandra Nechita – Cotată printre cei mai mari artişti în viaţă, Alexandra Nechita s-a născut în august 1985, în Vaslui. Alexandra s-a stabilit alături de părinţi în SUA şi a început să picteze de la vârsta de doi ani, talentul său extraordinar făcându-i pe cei din jur şi pe specialişti să o numească „micuţa Picasso.” Recunoscută în lumea întreagă pentru picturile sale în stilul cubist realizate la o vârstă fragedă, Alexandra Nechita a avut la opt ani prima expoziţie personală la Biblioteca Municipală din Los Angeles. În scurt timp a atras atenţia criticilor de artă, care au început să scrie despre maniera abstractă, unică, lirică a tinerei artiste. Încă de la opt ani, creaţiile sale se vindeau mult mai bine decât realizările artistice ale unor creatori interbelici consacraţi de la noi. Tablourile Alexandrei Nechita se regăsesc în muzee din întreaga lume, de la colecţia de artă a Vaticanului, până la colecţii particulare ale unor celebrităţi precum David Letterman, Whoopi Goldberg sau Calvin Klein. Pe parcursul anilor, Alexandra Nechita şi-a dezvoltat limbajul vizual aparte în numeroase picturi şi sculpturi din bronz, sticlă şi metal. În anul 2008 a absolvit UCLA, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din lume, de unde obţine o diplomă în Arte Plastice şi îşi dedică timpul promovării artelor ca mod de expresie şi comunicare în şcoală.
Cleopatra Stratan – s-a născut în anul 2002, iar la împlinirea a trei ani a devenit cel mai tânăr artist care a înregistrat un adevărat succes comercial. În 2006, a făcut furori cu albumul “La vârsta de trei ani”, a cântat live timp de două ore, în faţa unui public numeros, a primit un premiu MTV şi a ajuns cu celebrul „Ghiţă” pe locul I în topul Romanian Singles Chart.
World Records Academy i-a recunoscut nu mai puţin de 6 recorduri mondiale pentru: cel mai tânăr artist care a lansat un album de succes, cel mai tânăr interpret care a susţinut un concert live de 2 ore în faţa unui public numeros, cel mai bine plătit artist care a primit 10.000 de euro pentru o singură piesă, cel mai tânăr interpret care a primit 3 premii MTV, cel mai tânăr interpret care a avut un hit pe locul 1 într-o ţară şi cel mai tânăr cântăreţ de succes. Cleopatra Stratan s-a clasat pe locul patru în topul celor mai talentați și geniali copii din lume, conform wonderslist.com.
Crina „Coco” Popescu – s-a născut la 3 decembrie 1994, la Râșnov. S-a remarcat încă de mică drept o pasionată a alpinismului.
A realizat numeroase recorduri începând de la vârsta de 10 ani, majoritatea reușitelor fiind premiere pentru categoria ei de vârstă.
La vârsta de 14 ani a obținut titlul de Maestru al Sportului, iar în 2010, la vârsta de 15 ani, a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4.884 m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat acest munte.
Este prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Seven Volcanoes, la vârsta de 16 ani.
A făcut parte din prima echipă care a urcat Muntele Sidley, cel mai înalt vulcan din Antarctica, fiind prima alpinistă din lume care a atins vârful, la 24 ianuarie 2011, record omologat de World Records Academy.
Valentina Mihanciu – World Records Academy a omologat-o cu record mondial, la numai 9 ani, pentru o săritură cu parașuta, în tandem de la 4000 m, cu o cădere liberă de 55 secunde, în anul 2007. Lansarea s-a realizat în 2006, pe aerodromul Strejnic Ploiești. Trebuie menționat că la momentul realizării saltului, nu s-a avut în vedere doborârea unui record mondial. Valentina schiază de la vârsta de un 1 an si 4 luni, face dansuri și sărituri în apă, iar părinții fetei sunt instructori de parașutism la Aeroclubul din Sibiu.
Matei Bucur Mihăescu – s-a născut în anul 1995 şi a fost denumit „copilul minune al muzicii clasice româneşti contemporane”.
La doi ani ştia deja literele, la patru ani vorbea perfect engleza. Într-o zi, bunicul, cunoscutul şi regretatul compozitor Petre Mihăescu, l-a pus în faţa pianinei, apoi i-a adus şi profesoară. La al treilea curs cu aceasta, Matei cânta deja la două mâini ca şi cum ar fi făcut asta dintotdeauna. Avea trei ani şi jumătate pe atunci.
La vârsta de 7 ani, la Liceul de Muzică, compunea deja piese de muzică clasică, iar la 8 ani susţinea recitaluri de o oră şi jumătate în faţa publicului.
La 10 ani, criticii îl numeau deja „micul Mozart”, „micul Bach” şi „al doilea George Enescu”. S-a întâmplat după concertul de la Ateneul Român, când a ridicat sala întreagă în picioare. A devenit, atunci, cel mai tânăr muzician român care a concertat pe scena Ateneului. Tot atunci, i s-a propus să părăsească România pentru a studia la Conservatorul de la Viena, dar a refuzat.
Apoi piesele sale au fost preluate, în concerte, de către Orchestrele Radio, a Operei şi a Filarmonicii.
La 17 noiembrie 2007, tânărul muzician a susţinut un concert extraordinar la Sala Radio în faţa a peste o mie de persoane. A fost un spectacol care a durat trei ore fără pauză, fiind primul concert în care s-a prezentat şi o integrală componistică a muzicianului care la 12 ani era capabil să compună şi să susţină concerte şi recitaluri pentru pian solo până la lucrări pentru orchestră simfonică și cor.
La 13 ani, în anul 2008, şi-a înfiinţat propria orchestră, „Cammerata”, cu scopul de a-i interpretă lucrările. A avut în orchestră şi 50 de oameni, de la 14 până la 65 de ani.
Stagiunea muzicală 2010 a Orchestrei de Cameră Radio şi a Corului Radio s-a deschis cu o integrală componistică Matei Bucur Mihăescu. În acelaşi an el a înființat cvartetul Mateo considerat de la prima apariție un ansamblu de excepție atât prin formula instrumentală (clavecin/pian, flaut, oboi, fagot), cât și prin repertoriul original abordat.
Matei dirijează orchestra „Cammerata” de la începutul anului 2011, când a devenit şi cel mai tânăr dirijor din România.
Ministerul Afacerilor Externe i-a oferit titlul de „micul ambasador al culturii româneşti în lume”, iar Liceul „George Enescu” a instituit chiar şi premiul pentru interpretare pianistică „Matei Bucur Mihăescu”.
* * * * *
Pablo Picasso – a fost unul dintre fondatorii mişcării cubiste şi este considerat unul dintre cei mai mari artişti ai secolului XX.
Tatăl său, José Ruiz Blasco, era pictor și profesor la Școala de Arte Frumoase din Malaga. Picasso a realizat, la vârsta de opt ani, una dintre celebrele lui opere, „Micul Picador”, prima sa pictură în ulei, iar la 15 ani el a realizat prima sa pictură complexă în ulei, fiind ajutat de tatăl său. Tabloul „Prima confesiune” a fost expus la Barcelona. Un an mai târziu el a fost premiat cu medalie de aur pentru opera „Ştiinţă şi caritate”.
*
Wolfgang Amadeus Mozart – Încă de mic copil, Mozart dă dovada geniului său muzical. Tatăl său, Leopold Mozart, a fost un talentat violonist în orchestra de la curtea principelui-arhiepiscop de Salzburg, fiind apreciat și pentru aptitudinile sale pedagogice.
La vârsta de 3 ani, Mozart cânta la pian, iar la 5 ani, înainte de a ști să scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său
În ianuarie 1762, Leopold Mozart obține de la arhiepiscopul Sigismund von Schrattenbach un concediu de trei săptămâni, pentru „a arăta lumii acest miracol” în vârstă de 6 ani.
Prima apariție are loc la München, unde Wolfgang cântă la clavecin în fața prințului elector de Bavaria, după care familia Mozart pleacă la Viena, tânărul Wolfgang concertând în fața familiei imperiale.
Urmează un lung turneu european: Augsburg, Aachen, Bruxelles, Paris și Versailles. Rămâne un an la Londra, apoi se întoarce în Austria, trecând prin Franța, Elveția și Bavaria. Între decembrie 1769 și martie 1771 întreprinde un lung turneu în Italia: Verona, Milano, Florența, Roma și Napoli au fost principalele stațiuni de concerte. Peste tot, publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce.
Copilul era înzestrat cu abilitatea de a reda la comandă orice notă muzicală, fără ajutorul unui instrument care să o ilustreze. De asemenea, nu avea nicio dificultate în a canta la orice instrument care îi cădea în mână.
La vârsta de 13 ani, Mozart a primit de la Papa de la Roma, titlul de cavaler, ca o recunoaştere a geniului său muzical.
A murit la doar 35 de ani şi a lăsat în urma sa peste 600 de compoziţii muzicale.
*
Blaise Pascal – s-a născut în anul 1623 în Franţa, apoi şi-a petrecut copilăria primind lecţii în particular de la tatăl său. A studiat de mic matematica, iar la 12 ani, tânărul Pascal elaborase în secret propria sa terminologie matematică şi descoperise în mod independent toate regulile geometrice ale lui Euclid.
Când a împlinit 16 ani, a scris un eseu atât de avansat despre secţiunile conului încât faimosul Rene Descartes a fost convins că tatăl acestuia era de fapt autorul. Până la vârsta de 19 ani, tânărul matematician inventase şi construise un calculator mecanic cunoscut ca „pascalin”. A continuat să publice lucrări şi să realizeze experimente de tot felul, de la mecanica fluidelor, presiunea atmosferică, mişcarea perpetuă până la filosofie şi religie şi a elaborat faimosul „Pariu al lui Pascal”, o argumentare a credinţei în Dumnezeu bazată pe teoria probabilităţii. A murit la doar 39 de ani.
*
Clara Schumann – muzician de origine germană, ea nu a vorbit până la vârsta de 4 ani, în schimb, la 7 ani stăpânea la perfecţiune pianul. A început să compună propriile piese la 10 ani şi a debutat pe scenă la vârsta de 11 ani. Un an mai târziu începea turnee prin Europa, talentul său fiind apreciat de Chopin sau Liszt. Publicul era uimit de capacitatea sa de a cânta fără partitură. Tânăra s-a căsătorit mai târziu cu compozitorul Robert Schumann şi a sfidat convenţiile sociale ale timpului, continuând să compună şi să evolueze pe scenă chiar dacă devenise mamă. Până la moartea sa, în 1896, Clara Schumann a avut o carieră de 60 de ani şi a cântat în mai mult de 1.300 de concerte.
*
Juana Inés de la Cruz – s-a născut în Mexic în 1651 şi a învăţat să citească încă de la vârsta de 3 ani. În câţiva ani ea citise deja întreaga bibliotecă a bunicului ei, apoi, la vârsta de 8 ani, a început să scrie poezie religioasă. Până la vârsta adolescenţei, studiase deja logică şi învăţase un dialect aztec numit Nahuatl.
La vârsta de 17 ani a fost testată de o comisie de 40 de profesori univeristari, care au rămas profund impresionaţi de cunoştinţele sale de filosofie, matematică şi istorie apoi, la vârsta de 20 de ani, ea s-a călugărit, însă a continuat să studieze toată viaţa. Imaginea sa apare acum pe bancnota de 200 de pesos din Mexic.
*
Serghei Prokofiev – s-a născut în anul 1891 în Sontsovka (astăzi Krasne în Regiunea Donețk din estul Ucrainei). Serghei Prokofiev a fost inspirat după ce și-a auzit mama exersând seara la pian – în special lucrări de Chopin și Beethoven – și a compus prima sa compoziție pentru pian la vârsta de cinci ani, un „Galop indian” care a fost scris pe partitură de mama sa. La vârsta de șapte ani, a învățat să joace șah, care va rămâne o pasiune pentru întreaga viaţă. A devenit prieten cu campionul mondial la șah José Raúl Capablanca, pe care l-a învins într-o partidă demonstrativă în anul 1914, și cu Mihail Botvinnik. La vârsta de nouă ani, a compus prima sa operă, „Uriașul”, precum și o uvertură și alte piese.
*
William James Sidis (1898 – 1944) – a învăţat să citească înainte de a fi împlinit 2 ani, vorbea fluent opt limbi străine şi până la vârsta de şapte ani a scris patru lucrări originale.
Apoi a deveniu un geniu în matematică, descoperind un logaritm nou la vârsta de opt ani, iar la vârsta de 11 ani, a fost admis la Universitatea Harvard, pe care a absolvit-o cum laude. Sidis a fost unul dintre cei mai inteligenţi oameni din lume, cu un IQ de peste 250.
*
William Rowan Hamilton – s-a născut în Irlanda, în anul 1805, la cinci ani vorbea deja greaca, latina şi ebraica, iar până la 13 ani vorbea 13 limbi diferite.
La 16 ani studia matematica superioară, a petrecut cea mai mare parte din viață studiind optica, dar cea mai importantă lucrare a sa a fost consacrată algebrei și quaternionului, sistem de numărare care astăzi stă la baza graficii pe calculator, fizicii cuantice și algebrei vectoriale.
*
Akrit Jaswal – este considerat cel mai tânăr chirurg al lumii. Lumea a aflat despre acest tânăr indian în anul 2000, când Akrit Jaswal, pe atunci în vârstă de 7 ani, a efectuat o complicată procedură chirurgicală: a refăcut mâna unei fetiţe indiene care suferise arsuri grave, în urma cărora degetele unei mâini rămăseseră lipite între ele. Akrit Jaswal, care nu avea nici un fel de pregatire în chirurgie, a reuşit să separe degetele fetiţei şi să redea mobilitatea mâinii. Akrit Jaswal şi–a pus inteligenţa lui uimitoare (coeficientul său de inteligenţă fiind de 146) în slujba medicinei, fiind apoi student la Colegiul Chandigarh şi cel mai tânăr student admis vreodată la o universitate indiană.
*
Kim Ung-Yong – este considerat cel mai inteligent om din lume, în viziunea Guinness Book of World Records. El s-a născut în anul 1962 şi şi-a dovedit repede înzestrările neobişnuite. Pasionat de matematică şi fizică şi, totodată, manifestând aptitudini extraordinare pentru învăţarea limbilor străine, la 4 ani era deja capabil să citească în coreeană, japoneză, engleză şi germană, iar la 5 ani, rezolva probleme complicate de matematică, folosind calculul diferenţial şi integralele. A învăţat apoi şi spaniola, vietnameza, tagalog (o limbă vorbită în Filipine). De la 4 până la 6 ani, a participat, cu o derogare specială, la cursurile facultăţii de fizică a Universităţii din Hanyang, apoi, la 7 ani, a fost chemat de NASA în SUA, unde a studiat în continuare fizica, lucrând într-un laborator de cercetări şi obţinând prima diplomă de doctorat la 15 ani. Coeficientul său de inteligenţă a fost estimat la 210. Ulterior, tânărul geniu s-a întors în Coreea şi s-a reprofilat, renunţând la cercetările de fizică şi obţinând un al doilea doctorat, în inginerie civilă.
*
Gregory Smith – S-a născut în 1990, în SUA. La doi ani ştia deja să citească, iar la 10 ani, a fost admis la universitate. Dar Gregory nu se mulţumeşte să acumuleze cunoştinţe, ci călătoreşte prin lume, militând pentru pace şi pentru drepturile copiilor. A înfiinţat International Youth Advocates, o organizaţie care promovează cauza păcii şi cooperarea între tinerii din întreaga lume. Pentru activitatea sa, a fost de 4 ori nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace, prima dată la vârsta de 12 ani.
*
Aelita Andre – a ajuns celebră în Australia după o întâmplare remarcabilă: un fotograf i-a arătat picturile abstracte realizate de Aelita directorului unei mari galerii de artă din Melbourne, pe nume Mark Jamieson, care nu ştia nimic despre vârsta autoarei lucrărilor, şi l-a întrebat dacă ar dori să o reprezinte pe artistă şi să le expună în galeria sa, în cadrul unei expoziţii de grup. După ce directorul şi-a dat acceptul, a plasat imagini ale picturilor Aelitei pe materialele promoţionale ale expoziţiei, care au fost răspândite pretutindeni, dupa care Jamieson a aflat, în fine, cine era artista ale cărei lucrări îi plăcuseră atât de mult: o fetiţa în vârstă de doar doi ani. După şocul iniţial şi îngrijorarea ulterioară, a decis, totuşi, să organizeze expoziţia, astfel că Aelita Andre a devenit faimoasă ca pictoriţă încă de la o vârstă atât de fragedă.
*
Michael Kevin Kearney – s-a născut în 1984 şi a rostit primele cuvinte la 4 luni, iar la 4 ani, a obţinut un scor maxim la testul pentru admiterea la cursurile de matematică pentru copii supradotaţi ale Universităţii Johns Hopkins din SUA. A terminat liceul la 6 ani şi studiile universitare la 10, deţinând recordul mondial de cel mai tânar absolvent de studii superioare.
*
Fabiano Luigi Caruana – s-a născut în anul 1992, fiind un copil-minune al şahului. În 2007, la 14 ani, obţinea titlul de Mare Maestru al acestui sport al minţii, fiind cel mai tânăr deţinător al acestui calificativ.
*
Elaina Smith – a ajuns celebră în urma unei emisiuni radio: o femeie care fusese părăsită de partenerul ei a sunat la un post de radio britanic, cerând sfaturi despre cum să depăşească starea de nefericire în care se găsea. Elaina Smith a sunat şi ea, la rândul ei, pentru a-i răspunde ascultătoarei: a sfătuit-o să meargă la bowling cu prietenii şi să bea o cană cu lapte cald. Postul de radio i-a oferit, la scurt timp, o slujbă, astfel încât Elaina, care avea doar 7 ani, dădea remarcabile sfaturi de viaţă adulţilor necăjiţi de fel şi fel de probleme. Spre exemplu, o ascultătoare a întrebat cum să-şi recapete partenerul, iar micuţa realizatoare radio, după ce i-a ascultat povestea, i-a raspuns: “Nu merită osteneala. Viaţa e prea scurtă ca să te superi din pricina unui bărbat.”
RADOR, 1 iunie 2018