Ieri 6 iunie 2018, preşedintele Cehiei l-a desemnat din nou pe Andrej Babiš să formeze guvernul. Partidul lui Babiš a câştigat alegerile de anul trecut, însă nu a obţinut majoritatea parlamentară, astfel încât prima tentativă de a instaura un Guvern Babiš a eşuat. Acum premierul desemnat încearcă să creeze o coaliţie de guvernare împreună cu social-democraţii şi comuniştii. Dacă se va realiza coaliţia, parlamentul poate să voteze cu privire la acordarea încrederii guvernului în prima săptămână care urmează datei de 10 iulie.
Prim-ministrul Cehiei, Andrej Babiš este una dintre cele mai controversate personalităţi ale patriei sale. Este cunoscut ca fiind un politician populist, dar nu este eurosceptic. Deținînd o avere de peste patru miliarde de dolari, acesta este cel mai bogat om din Cehia, dar şi în politică deţine un record special. Începând cu data de 6 decembrie 2017, acesta este prim-ministru al Cehiei fără a avea însă un guvern votat de parlament. Deşi în 16 ianuarie parlamentul a respins formarea guvernului minoritar al partidului ANO-78 (condus de Babiš) – el a rămas în funcţie, datorită reglementărilor din Constituţiei Cehiei, dar mai ales sprijinului pe care l-a primit de la preşedintele Miloš Zeman. Între cei doi există o alianţă politică informală, de pe urma căreia nu doar Babiš a profitat. La alegerile prezidenţiale care au avut loc în luna ianuarie, Zeman – cunoscut pentru atitudinea sa anti-imigraţionistă şi pro-rusească, a câştigat un nou mandat – la limită – cu ajutorul voturilor membrilor şi simpatizanţilor ANO 78.
În ultima vreme însă, această alianţă s-a erodat puțin, din cauză că Babiš nu l-a urmat în tocmai pe mentorul său. Interesul preşedintelui ar fi fost ca premierul să formeze o alianță cu partidul de extremă dreapta Libertate şi Democraţie Directă (SPD), însă Babiš şi-a dat seama că prin această alianţă s-ar izola complet în Uniunea Europeană. Chiar dacă miliardarul a criticat – şi la începutul acestui săptămâni – politica faţă de imigranţi a cancelarului german Angela Merkel, în toate celelalte probleme, ce ţin de viitorul UE acesta a adoptat o poziţie conformă cu cea a Bruxelles-ului. Este evident că Babiš nu doreşte o axă Varşovia-Budapesta-Praga. Ca om de afaceri, cunoaște foarte bine faptul că din punct de vedere economic, relaţia cu UE nu are alternativă.
De data aceasta şansele lui Andrej Babiš sunt mai mari decât în ianuarie, dar atmosfera din parlament este destul de tensionată. Miliardarul a reuşit să încheie o înţelegere de guvernare cu Partidul Social Democrat Ceh (CSSD) care a mai fost partener de guvernare al ANO şi în cabinetul precedent (împreună cu creştin democraţii). Această coaliţie ar putea să primească sprijin parlamentar de la Partidul Comuniştilor din Moravia şi Cehia (KSCM). De această a treia forţă e nevoie pentru că în legislativul ceh – care are 200 de membrii – ANO deţine 78 de mandate, CSSD 15, ceea ce însumează doar 93 de mandate, ca atare mai sunt necesare încă 8 voturi pentru ca guvernul să dețină majoritatea. Această componentă a înţelegerii de guvernare însă, a creat mari nemulţumiri populare. Mii de oameni au protestat în Praga împotriva ideii ca KSCM să ajungă în zona guvernării. „Niciodată comunism!” – se putea citi pe pancartele protestatarilor.
Momentan nu se poate afirma cu siguranţă nici faptul că CSSD va intra la guvernare, pentru că partidul (după modelul socialdemocraţilor din Germania) a organizat un referendum intern referitor la acest subiect, al cărui rezultat îl vom afla doar la data de 15 iunie, însă liderii partidului sunt optimişti în această privință.
Formarea Guvernului Babiš este ameninţată însă şi de un alt factor, extrapolitic. Împotriva premierului s-a declanşat urmărirea penală pentru folosirea nelegală a fondurilor europene. Pentru acest motiv, în înţelegerea încheiată între ANO şi CSSD există un articol care prevede că, în ipoteza în care un membru al guvernului va fi condamnat, înţelegerea îşi pierde valabilitatea în mod automat.
Din punctul de vedere al UE este foarte important că în convenţia bipartită privind guvernul de coaliţie, părţile s-au angajat să continue politica pro-occidentală. Asta înseamnă că Andrej Babiš nu o să mai poate conta pe prietenia filorusului Zeman, iar politica externă a Cehiei va rămâne neschimbată. În acest context s-au creat oarece tensiuni din cauza faptului că în guvern – care încă nu s-a format – CSSD l-a propus pentru funcţia de ministru de externe pe acel Miroslav Poche, care s-a dovedit unul din cei mai virulenţi critici ai preşedintelui Zeman. Premierul desemnat încă nu a dezvăluit lista miniştrilor săi, spunând că o va face doar după votul social-democraţilor. Acesta a declarat că în ipoteza în care nu se va realiza coaliţia de guvernare, va milita pentru organizarea de alegeri anticipate.
Ervin Székely, RADOR