Partidul politic care şi-a dărâmat propriul guvern, în România, anul trecut, a făcut o altă mişcare derutantă: organizează un protest masiv, în faţa clădirii care găzduieşte guvernul pe care l-a numit doar cu câteva luni în urmă. Chiar şi premierul Viorica Dăncilă va participa la miting sâmbătă (9 iunie), convocat sub sloganul „Vrem prosperitate, nu securitate!”. La prima vedere, scopul Partidul Social Democrat (PSD), de guvernare, este acela de a denunţa presupusele abuzuri ale sistemului judiciar şi ale serviciilor secrete, dar chiar şi unii dintre liderii regionali ai PSD spun că aceasta este doar o manifestare în sprijinul autocratului preşedinte al partidului, Liviu Dragnea, asediat de probleme cu justiţia. Dragnea – care a primit o sentinţă de doi ani cu suspendare pentru fraudă electorală şi aştepta vineri (8 iunie) verdictul într-un proces de abuz în serviciu – neagă că protestul este o chestiune exclusivă a PSD şi i-a invitat pe toţi cei care au suferit de abuzuri din partea „statului paralel” să participe. Dar nu mulţi oameni sunt convinşi.
„Un partid care îşi dărâmă două guverne proprii şi organizează un miting de protest atunci când este la guvernare – aşa ceva nu s-a mai văzut nicăieri în lume. Trece dincolo de Urmuz şi de Eugene Ionesco. Marca noastră de ţară este Absurdul, cu Liviu Dragnea ca maestru”, a scris binecunoscutul romancier Mircea Cărtărescu, pe Facebook. PSD planifică un miting uriaş, de luni întregi. A început ca o idee de susţinere a „familiei tradiţionale”, apoi a fost schimbat pentru a susţine premierul, pe dna Dăncilă, a cărei demisie a fost cerută de mai multe ori de către preşedintele ţării, Klaus Iohannis, doar pentru a fi schimbat din nou. Aşteptările unei participări masive au fost, de asemenea, moderate, de la mai mult de un milion de oameni la început, la zeci de mii. În pofida acestei scăderi, există numeroase rapoarte despre persoane care spun că sunt forţate să participe fie de şefii lor, la locul de muncă, fie de autorităţile publice controlate de PSD sau de partenerii lor juniori de la ALDE.
Pe un nou site www.mitingcujapca.ro, existau mai mult de 330 de rapoarte, vineri dimineaţă, cu privire la angajaţi forţaţi să participe la protest sau la închirieri obligatorii de autobuze. Chiar şi câţiva profesori se pare că le-au spus elevilor lor să se alăture protestului din Bucureşti. Dragnea a răspuns că oamenii au fost încurajaţi să relateze că ar fi presaţi de PSD să participe şi că site-ul a fost creat de „statul paralel”. Site-ul www.mitingcujapca.ro a fost creat de organizaţia civică Geeks for Democracy. Cu toate acestea, Vladimir Petruţ, membru PSD şi primar al oraşului Cavnic, un fost oraş minier din nord-vestul României, a declarat agenţiei Mediafax că li s-a spus consilierilor locali şi judeţeni că îşi vor pierde mandatul dacă nu vor participa. Cavnic este la 550 km distanţă de Bucureşti şi, într-o ţară cu o infrastructură rutieră notoriu de precară, călătoria cu autobuzul spre capitală durează mai mult de 10 ore. Şi mulţi oameni din diferite părţi ale ţării vor avea aceeaşi problemă.
Cu câteva săptămâni în urmă, locuitorii din Iaşi – unul dintre cele mai mari oraşe din România, la 380 km nord-est de Bucureşti – au pornit o procesiune de automobile spre capitală, pentru a protesta faţă de lipsa unei autostrăzi care să lege zona estică de restul ţării. Dar Primăria Bucureştiului, condusă de primarul Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD, nu a autorizat protestul din Piaţa Victoriei, în faţa sediului guvernului. Dar mitingul de sâmbătă a fost autorizat. În plus, Parlamentul a votat, în mod excepţional, să autorizeze sâmbătă staţionarea în parcarea Palatului Parlamentului, o clădire imensă din centrul Bucureştiului. „De ce nu ar trebui folosită (parcarea)? Poate că unii membri PSD ai Parlamentului doresc să îşi invite suporterii sau colegii să viziteze Palatul Parlamentului”, a spus Liviu Dragnea. Liderul PSD a mai spus că nimeni nu este forţat să participe la întâlnire şi că ar putea exista indivizi sub acoperire în rândul mulţimii, pentru a deforma imaginea mitingului. Niciuna dintre acestea nu ar trebui să fie o surpriză pentru liderul care a atacat „statul paralel” în toate cele 18 luni de când partidul său guvernează România. Dragnea nu poate fi premier din cauza unei condamnări la închisoare, dar el deţine un control strâns asupra guvernului şi anul trecut a demis doi prim-miniştri care, după cum a simţit el, nu au răspuns comenzilor sale.
Autor: Bogdan Neagu
Traducerea: Cristina Zaharia
EURACTIV, 8 iunie 2018