Astăzi a avut loc la Palatul Elisabeta festivitatea de premiere a laureaţilor celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
În deschiderea festivităţii, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a transmis prin mesajul citit de actriţa Maria Ploae: „Sincere felicitări tuturor participanţilor cât şi câştigătorilor de astăzi, care şi-au asumat realizarea pieselor de teatru radiofonic la un înalt nivel. Radio România merită felicitări pentru organizarea acestui important festival”.
Georgică Severin, Preşedintele Director General al Radio România, a menţionat: „Cele 57 de producţii radiofonice din 23 de ţări de pe 4 continente înscrise în concurs ne-au transmis un mesaj foarte important: acela că fenomenul radioului este mai viu ca niciodată. Inovaţia, adaptarea la noile tehnologii şi căutarea continuă de a se adresa publicului tânăr sunt mărturia cât se poate de clară că, într-o lume dominată de imagine, radioul continuă să fie un reper cultural esenţial”.
Soila Valkama, regizoare, dramaturg şi actriţă din Finlanda, preşedintele juriului Grand Prix Nova 2018, a mulţumit organizatorilor de la Radio România, i-a prezentat pe ceilalţi membri ai juriului şi a subliniat faptul că „Nu există şcoli pentru teatru radiofonic, iar astfel de festivaluri sunt un prilej să ne întâlnim colegii, ideile lor noi, realizările lor”. A anunţat apoi laureaţii:
SECŢIUNEA TEATRU SCURT
Locul I – The Water, Rikke Houd – Singing DSEA / Danemarca;
Locul II – sleep no more, Bernard Clarke – RTÉ lyric fm / Irlanda;
Locul III – The Birdhouse, Wolfram Höll – Swiss Radio and Televison / Elveţia.
SECŢIUNEA BINURAL
Locul I – Martha, Nadia Molinari – BBC Radio Drama / Marea Britanie;
Locul II – The First Time I Went Crowdzy, Jeanne Debarsy şi Maël G. Lagadec – Babelfish ASBL / Belgia;
Locul III – Santé, Ana-Teodora Popa / România.
SECŢIUNEA RADIO DRAMA
Locul I – The Day It Rained 449 Franz Klammers, Reto Ott – Swiss Radio and Televison / Elveţia;
Locul II – Almanak, Wederik De Backer – De Zieke Steur / Belgia;
Locul III – Blatný’s Head or God the linguist teaches us to breathe, Christine Nagel – RBB / Germania.
În partea a doua a festivităţii, Atila Vizauer, Redactorul Şef al Redacţiei Teatru Radiofonic din Radio România a oferit trei premii speciale pentru roluri excepţionale realizate de actorii români în premierele radiofonice ale stagiunii 2017 a Teatrului Naţional Radiofonic:
Maria Ploae – Premiul pentru cel mai bun rol feminin în Maria Brâncoveanu din spectacolul Maria Brâncoveanu – Biruinţa Învierii, scenariu radiofonic de Iuliana Mateescu şi Ion-Costin Manoliu, regia artistică: Nicolae Mărgineanu.
Dan Condurache – Premiul pentru cel mai bun rol masculin în Socrate din spectacolul Dialogurile lui Platon. Criton, regia artistică: Attila Vizauer.
Cristina Flutur – Premiul pentru debut, pentru rolul Maşa din spectacolul Trei surori de Anton Pavlovici Cehov, regia artistică: Gavriil Pinte.
•
Radio România a organizat, în perioada 4-9 iunie, cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia radiofonică.
Festivalul Grand Prix Nova a aliniat la startul acestei ediţii 57 de producţii de teatru radiofonic şi ars acustica din 23 de ţări în cinci zile de audiţii, organizate în trei secţiuni: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) şi binaural. Am inaugurat anul acesta o nouă secţiune dedicată producţiilor binaurale, sincron răspândirii accelerate a audiţiei în căşti a producţiilor radiofonice.
Grand Prix Nova este singurul festival de producţii sonore care caută şi recompensează inovaţia în mediul auditiv de comunicare. Ediţia 2018 a continuat o tradiţie onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
Festivalul Grand Prix Nova şi-a consolidat reputaţia în mediul internaţional ca susţinător al experimentului în creaţia radiofonică. În an centenar am primit la Bucureşti în festival un număr record de participanţi dornici să trăiască nu numai emoţiile concursului, ci şi experienţa întâlnirii cu profesioniştii creaţiei radiofonice în secţiunea atelierelor Workshop – History Makes the future/1918-2018 a century of Nations. Grand Prix Nova 2018 a găzduit şi atelierele EBU Radio Drama Workshops, deschise participanţilor la festival.
Juriul care a decis câştigătorii a fost format din cinci personalităţi internaţionale. Alături de Soila Valkama, preşedintele juriului, au mai făcut parte Olya Booyar, director Radio Asia-Pacific Broadcasting Union – Kuala Lumpur (Malayesia), Janko Hanushevsky, muzician, sound artist independent (Germania), Slobodan Govorcin, dramaturg, editor la RTV Vojvodina (Serbia) şi Ilinca Stihi, regizor, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova.
RADOR – 11 iunie