Lumea întreagă priveşte cu interes spre Singapore, unde urmează să aibă loc istoricul summit între preşedintele american Donald Trump şi omologul său nord-coreean Kim Jong-un, scrie presa internaţională. Scopul real nu va fi fantezia unui acord pentru zero arme nucleare, ci eliminarea pericolului unui război în Peninsula Coreeană, cu speranţa de convingere a liderului de la Phenian să renunţe la programul său nuclear, crede USA Today. La Sentosa, insula unde va avea loc întâlnirea celor doi lideri, toată lumea aşteaptă cu sufletul la gură, titrează cotidianul singaporez The Straits Times. Preşedintele Trump descrie summit-ul din Singapore drept o „misiune de pace”, reţine The Washington Times, iar revista Time subliniază că va fi prima oară când preşedintele american îl va întâlni pe omologul său nord-coreean, iar summit-ul este unul atipic şi, totodată, începutul unui proces diplomatic lung.
Summit-ul G7, desfăşurat la Quebec, în Canada, a avut un final controversat, după ce preşedintele Trump şi-a retras adeziunea la declaraţia finală, informează Newsweek. Trump a lansat bomba după încheiarea summit-ului, acuzându-l pe premierul canadian Justin Trudeau de „declaraţii false” făcute la conferinţa de presă, despre comerţul dintre Canada şi SUA, scrie Toronto Star. Premierul Trudeau a răspuns imediat acestor afirmaţii, asigurând că ţara sa nu va fi târâtă într-o confruntare cu SUA. Trump îşi îndepărtează cei mai vechi aliaţi, titrează The New York Times, iar Globe and Mail atenţionează că securitatea globală are de suferit când preşedintele SUA îi umileşte pe aliaţii comerciali ai Americii. Tot la summit-ul G7, Franţa a declarat că puterile europene vor susţine angajamentele făcute în declaraţiile finale ale reuniunii şi a subliniat că oricine se va delimita de aceste angajamente nu va face altceva decât să îşi demonstreze incoerenţa şi lipsa de substanţă, reţine Le Figaro. În acelaşi timp, după ce preşedintele american şi-a exprimat dorinţa ca Rusia să fie din nou prezentă în cadrul G8, liderii UE au respins revenirea Moscovei în acest format, dar au lăsat deschisă posibilitatea unui dialog cu Rusia, notează Ria Novosti.
Cu ocazia summit-ului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), desfăşurat în oraşul-port Qingdao, preşedintele ţării gazdă, Xi Jinping, a salutat intrarea în blocul creat în 2001 a Indiei şi Pakistanului şi a spus că lumea întreagă ar trebui să respingă politicile economice egoiste şi mioape şi să apere reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului, avertizând asupra unei reacţii violente împotriva globalizării, relatează China Daily.
Odată cu încheiarea summit-ului OCS, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a încheiat şi vizita în China, începută la Beijing, subliniind că Rusia acordă o mare importanţă dezvoltării relaţiilor cu China, scrie Tass. Preşedinţii rus şi chinez, Vladimir Putin şi Xi Jinping, şi-au afişat unitatea şi au lăudat extinderea blocului lor asiatic, Organizaţia de cooperare de la Shanghai, spre deosebire de un G7 măcinat de divizări, comentează Le Vif. Totuşi, divizările, despre care nu s-a vorbit la reuniune, nu lipsesc în cadrul OCS, precizează Le Vif, explicând că India este îngrijorată de proiectele chinezeşti de infrastructură pentru rivalul său Pakistan şi continuă să aibă un litigiu frontalier cu Beijingul, în Himalaya. A participat la reuniune şi preşedintele iranian Hassan Rohani, în calitate de observator, pentru a se asigura de sprijinul Beijingului şi al Moscovei pentru acordul nuclear iranian, după denunţarea sa de către Washington, completează ziarul belgian.
Sistemele de rachete strategice hipersonice Avangard ale Rusiei vor intra în funcţiune în 2019, a anunţat Kremlinul, citat de Journal de Montreal. Se preconizează, de asemenea, că în 2020, armata rusă va fi dotată cu cea mai puternică rachetă strategică, Sarmat, iar etapa de dezvoltare a fost deja încheiată pentru drona-submarin. Şi China pare să facă progrese în dezvoltarea unei drone nedetectabile, super-rapide, de luptă, numită Dark Sword, consemnează The National Interest.
Potrivit imaginilor, Dark Sword, care a fost prezentată ca prototip în 2006, va semăna mai mult cu avioanele americane F-22 sau F-35, sau cu primele avioane invizibile pe radar ale Chinei, J-20, decât cu drona americană Predator./czaharia/dsirbu
Cristina Zaharia, RADOR