Alimentele sunt necesare nu numai pentru dezvoltarea, creşterea şi menţinerea funcţiilor organismului, ele putând, de asemenea, să ne afecteze dispoziţia. Deci, nu este surprinzător faptul că unele alimente ne fac fericiţi. Iată câteva dintre aceste alimente.
Fulgii de ovăz ne pot face să zâmbim, pentru că atunci când îi consumăm, corpul transmite aminoacidul triptofan spre creier şi acesta răspunde cu serotonină – un neurotransmiţător care ne face să ne simţim relaxaţi şi fericiţi. Fulgii de ovăz sunt soluţia ideală atunci când avem probleme şi ne trebuie putere pentru a face faţă.
Fistic – conţine fibre, antioxidanţi şi acizi graşi nesaturaţi, care reduc tensiunea arterială. Un experiment de la Universitatea P.E.N. a demonstrat că sunt suficiente 100 de grame de fistic pentru a calma efectele stresului la studenţii aflaţi într-un examen de matematică.
Lapte – Nu întâmplător laptele cald ne ajută să adormim. Proteinele din lapte reduc senzaţia de anxietate şi iritare. Calciul relaxează muşchii şi reglează tensiunea arterială. Potrivit dr. Susan Klein, autoarea cărţii „Dieta bunei dispoziţii”, este o idee bună să ne creăm un „ritual” înainte de a dormi – să încălzim un pahar cu lapte, în care să adăugăm puţină cacao şi ştevie ca îndulcitor. Somnul liniştit este garantat.
Avocado conţine multe grăsimi benefice şi potasiu, care menţin receptorii din creier sensibili la hormonul bunei dispoziţii, serotonina.
Ciocolata are un efect stimulativ asupra corpului nostru datorită cofeinei, zahărului şi combinaţiei de grăsimi. Acestea cresc nivelul hormonilor fericirii, endorfine, şi conduc la ceea ce oamenii de ştiinţă numesc „fericirea supremă a creierului”. Una sau două bucăţi de ciocolată neagră pe zi reduc riscul de accident vascular cerebral./ddaniela/vdraguta
www.dariknews.bg