Marcată, din 2004, în ziua de naştere a medicului austriac Karl Landsteiner (14.VI.1868 – 150 de ani); stabilit în SUA, a descoperit, în 1900, grupele sangvine, punând bazele ştiinţifice ale tratamentului prin transfuzii; laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1930; în România, această zi se marchează din 2004.
*****
RRA: Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
Mai multe evenimente vor fi organizate astăzi în ţară cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Centrul de specialitate din Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu Institutul Naţional de Hematologie şi Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti au pregătit o serie de activităţi de conştientizare în privinţa donării de sânge. Vor fi organizate mai multe acţiuni, între care una care începe în aproximativ o oră în Parcul Herăstrău, la care este invitat publicul larg. Ialomiţa este unul din judeţele în care cererea de sânge şi produse sanguine este foarte mare. De multe ori, acestea se rezolvă prin organizarea de campanii de donare. Aflăm detalii acum în direct de la corespondenta noastră Clementina Tudor. Bună dimineaţa!
Reporter: Bună dimineaţa! Conform unei statistici a Centrului Judeţean de Transfuzii, cererea de sânge a crescut constant, cu 10% în fiecare an din ultimii cinci analizaţi. Solicitările indică situaţii medicale foarte grave, care se pot rezolva numai cu transfuzii de sânge şi produse sanguine, cum ar fi în cazul victimelor unor accidente de circulaţie. Pentru a suplini lipsa donatorilor la centru, echipele mobile pleacă în teren pentru recoltare, iar după colaborările cu angajaţii din instituţiile statului, acum a venit rândul angajaţilor din mediul privat. O resursă nebănuit de bogată în Ialomiţa, de oameni tineri şi în putere, dar cu timp liber foarte puţin. Lunar, Centrul Judeţean de Transfuzii din Slobozia realizează câte 8-9 campanii de recoltare în teritoriu, de zece ori mai multe faţă de media anilor precedenţi.
Realizator: Din Ialomiţa a fost, în direct, Clementina Tudor, mulţumesc. În România numărul donatorilor de sânge este de aproximativ 3% din totalul populaţiei, în timp ce media europeană se ridică la 20%./atataru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 iunie