Berea este preferată de mulţi oameni, însă, în afară de faptul că este o băutură plăcută şi cu efect răcoritor vara, ea are multiple efecte benefice asupra sănătăţii. Proprietăţile sale curative sunt cunoscute încă din antichitate. De exemplu, sumerienii recomandau berea împotriva durerii de dinţi, iar în Evul Mediu era folosită împotriva pietrelor la rinichi şi pentru creşterea imunităţii. Berea este bogată în antioxidanţi, flavonoide care neutralizează radicalii liberi, având capacitatea de a elimina substanţele cancerigene din organism şi reducând astfel riscul de cancer. Aceasta este singura băutură care are capacitatea de a elimina din organism sărurile de aluminiu. Consumul moderat de bere protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare îl au vitaminele B6, B9 şi B12, potasiul şi cantităţile mici de cupru din bere. Persoanele care consumă moderat bere suferă de două ori mai rar de atacuri de inimă, deoarece ea reglează tensiunea arterială şi creşte nivelul colesterolului bun. Orzul prelucrat conţine fibre uşor digerabile care stimulează funcţia intestinului. Berea este săracă în calciu şi bogată în magneziu, protejând împotriva formării de pietre la rinichi şi vezica biliară. Această băutură are capacitatea de a proteja sistemul nervos de Parkinson. De asemenea, s-a constatat că stimulează activitatea creierului. Berea a început să fie folosită în balneologie, medicii recomandând băi cu acest lichid persoanelor care transpiră excesiv. În cosmetică, această băutură are efecte uimitoare asupra părului./ddaniela
www.dariknews.bg – 15 iunie