Continuă ecourile la summit-ul istoric dintre Donald Trump şi Kim-Jong-un. Deşi preşedintele SUA, Donald Trump, consideră că întâlnirea sa cu liderul nord-coreean Kim Jong-un este un semnal că Phenianul nu mai reprezintă cel mai mare pericol pentru Washington şi îşi îndeamnă compatrioţii să doarmă liniştiţi, drumul spre denuclearizare nu este deloc clar, opinează The New York Times. Sancţiunile asupra Coreei de Nord rămân până la finalizarea procesului de eliminare a armelor nucleare, notează Time. De la Seul, ziarul Chosunilbo subliniază că numai costurile directe ale dezafectării facilităţilor nucleare nord-coreene sunt estimate la miliarde de dolari, iar Phenianul va cere şi compensaţii de pe urma sancţiunilor, care pot ajunge la sute de miliarde de dolari.
Revista Fortune preconizează suma la două trilioane de dolari în următoarea decadă. Oricum, Washingtonul speră să dezarmeze Coreea de Nord înainte ca mandatul lui Donald Trump să se încheie, reţine Le Monde. La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia va analiza acordurile semnate de SUA şi Coreea de Nord, citează Russia Today. În plus, Moscova consideră că este prea devreme să se iniţieze un proces universal de dezarmare nucleară şi îndeamnă la maximă seriozitate în această abordare, adaugă ziarul rus. Înalţii reprezentanţi ai guvernelor Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud au discutat, la Seul, rezultatul summit-ului dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, într-un moment în care Coreea de Nord şi Coreea de Sud abordează reducerea tensiunilor din zona de graniţă, anunţă Diario de Noticias. Seulul şi Phenianul au semnat un acord de restabilire a liniilor de comunicaţii militare, completează agenţia sud-coreeană Yonhap. În acelaşi timp, secretarul de stat Mike Pompeo s-a întâlnit, la Beijing, cu omologul său chinez, Wang Yi, consemnează China Daily. China a sugerat ca ONU să ia în considerare o relaxare a sancţiunilor împotriva regimului de la Phenian, dacă acesta îşi respectă obligaţiile în materie de denuclearizare, scrie Liberation. După ce Washingtonul a investit masiv în bazele militare din Europa, caracterul prioritar al scutului antirachetă regional ar putea fi diminuat, dacă ameninţarea nucleară nord-coreeană va dispărea, iar finanţarea acestor sisteme defensive ar putea primi mai puţină atenţie, pe viitor, analizează Forbes.
În Marea Baltică, unde în ultimele săptămâni au operat peste 40 de nave şi 60 de avioane ale NATO, în cadrul manevrelor Baltops şi Saber Strike 18, aliaţii nord-atlantici se concentrează asupra unei competiţii a marilor puteri, titrează Defense News. Forţele NATO demonstrează Rusiei, prin exerciţiile militare efectuate, că pot rezista unei potenţiale invazii, titrează Newsweek. Exerciţiile din statele baltice şi Polonia, ajunse la final, au fost o demonstraţie de forţă, crede Stars and Stripes. Ele transmit un mesaj de angajament pentru stabilitatea şi securitatea regiunii, adaugă publicaţia americană. În ceea ce priveşte posibilitatea ca NATO să îşi sporească forţa militară în Europa şi după anunţul făcut de Oslo cu privire la intenţia sa de a dubla, cel puţin, numărul de militari americani pe teritoriul ţării nordice, în vederea prevenirii unei invazii ruseşti în Norvegia, Rusia a avertizat că este gata să răspundă pregătindu-şi propriile măsuri militare pentru a se apăra, notează Newsweek.
În timp ce Turcia se pregăteşte de alegeri prezidenţiale, şeful statului, Recep Tayyip Erdoğan, a propus autorităţilor ruse să producă sisteme de rachete S-500 împreună cu Turcia, anunţă Agenţia Anadolu, subliniind că Rusia a acordat Turciei un credit în condiţii extrem de avantajoase. În acelaşi timp, în ciuda tensiunilor generate de proiectele turco-ruse, guvernul SUA doreşte continuarea planurilor de livrare de avioane F-35 Turciei, în pofida opoziţiei unor membrii ai Congresului american, scrie Defense News.
La Paris, renumitul Târg de tehnică militară Eurosatory 2018 îşi închide porţile, pe fondul înstrăinării dintre SUA şi Europa, din cauza disputelor comerciale, însă unii lideri ai industriei de apărare au depistat aici o ocazie de a-şi consolida poziţia pe pieţele de armament, notează Defense News. Apetitul european pentru armamentul american se traduce în exporturi ale SUA de circa 70 de miliarde de dolari, însă fluxul comercial în direcţia opusă este mult mai redus, estimat la sub o jumătate de miliard de dolari, precizează ziarul american. În acelaşi timp, UE şi-a anunţat planurile de a cheltui mai mult pentru apărare şi securitate, în perioada 2021-2027, informează EUObserver. Fondul European pentru Apărare, de 13 miliarde de euro, va fi investit în domenii ca programe software criptate şi tehnologia dronelor. În plus, o Facilitate Europeană pentru Pace, de 10,5 miliarde de euro, va fi creată în vederea sporirii capacităţii UE de a preveni conflictele şi de a garanta pacea şi securitatea în lume.
A debutat Campionatul Mondial de Fotbal 2018, anunţă Ria Novosti, specificând că este pentru prima dată în istorie când această competiţie sportivă are loc în Rusia, şi pentru prima dată, în Europa de Est. Rusia speră că acest campionat îi va îmbunătăţi imaginea pe plan internaţional, titrează Newsweek, amintind că exact acum a fost eliberat din închisoare cunoscutul disident Aleksei Navalnîi. Vladimir Putin mizează pe un meci de imagine, constată Le Monde, iar Nezavisimaia Gazeta apreciază că Rusia poate folosi Campionatul ca pe o trambulină spre transformare. Pentru Campionat, Rusia s-a organizat mai bine decât Brazilia, crede Folha de São Paulo, subliniind că bugetul alocat de ruşi, de peste 10 miliarde de euro, a depăşit cu mult cele 2 miliarde de euro alocate de brazilieni, în 2014. La fel ca restul planetei, şi băncile au acaparat subiectul Cupei Mondiale de Fotbal şi au prezentat pronosticuri, mizând pe o victorie a Braziliei.
Cristina Zaharia