Cunoscutul autor Michael Palmer a lansat recent, la Paris, o carte desosebit de actuală despre primejdioasele legături care se pot crea între presă şi lumea politică.
Într-un interviu în exclusivitate acordat Agenţiei de presă Rador, autorul a dezvăluit câteva dintre misterele acestui scandal:
Michael Palmer: În 1887, a avut loc un scandal care a determinat căderea preşedintelui republicii. Aceasta poveste este destul de cunoscută – responsabilul a fost ginerele, soţul fiicei preşedintelui republicii, care a fost acuzat că a „vândut” Legiunea de onoare, marea decoraţie acordată personalităţilor din Franţa. Am studiat din nou istoria cu pricina pentru că nu am fost deloc convins că acest stimat domn, care se numeşte Daniel Wilson, a fost atât de abil în această privinţă. Am avut impresia că a fost, mai degrabă, un complot al presei de mare tiraj, influente, care a avut interes să îl vorbească de rău pe acest domn, fondator al unui grup de presă ce putea ameninţa interesele marilor jurnale existente.
Rador: Cum a determinat acest scandal căderea preşedintelui?
Michael Palmer: Exista un jurnal de ştiri senzaţionale „Secolul XIX”, care, la 7 octombrie, a lansat un articol veninos şi foarte aluziv, care vorbea despre un anumit trafic cu Legiunea de onoare. Faimosul preşedinte al epocii, care se numea Jules Grévy, a demisionat la 2 decembrie. Deci, este o afacere rapidă, care s-a derulat de la începutul lui octombrie la începutul lui decembrie. Mulţi politicieni din epocă credeau că preşedintele în funcţie este prea în vârstă şi s-au servit de acest scandal de presă pentru a pune capăt mandatului. Este una dintre ipoteze.
Michael Palmer este un franco-britanic, format la prestigioasa Universitate Oxford. A fost cadru didactic la St. Antony’s College, Oxford, la Ecole normale supérieure din Paris, la American University Washington şi la Paris III Sorbonne Nouvelle. A scris 12 cărţi şi peste 150 de articole, singur sau în colaborare, în engleză, franceză, română şi turcă, referitoare la istoria media.
RADOR, 19 iunie