Mierea naturală are efecte benefice asupra organismului, însă nu trebuie încălzită, deoarece la o temperatură de 45 de grade încep să se distrugă enzimele folositoare, iar la o peste 60-80° C, se formează o substanţă numită hidroximetil furfurol. Această substanţă este recunoscută ca potenţial cancerigenă, fiind foarte periculoasă pentru ficat. Prin urmare, mierea nu se adaugă în aluaturi. Din acelaşi motiv, nu se recomandă ceaiul sau laptele fierbinte cu miere. Mierea este, de asemenea, un alergen puternic. Pediatrii recomandă introducerea ei în alimentaţia copiilor la vârsta de un an şi atunci când există convingerea că micuţul nu are alergie la acest produs. Şi, nu în ultimul rând, mierea poate deteriora smalţul dinților, deoarece dantura este distrusă nu numai de zaharoză, ci şi de zaharuri naturale, cum ar fi fructoza. Chiar şi mierea de cea mai bună calitate are un indice glicemic destul de ridicat, favorizând acumularea kilogramelor în plus. Ea dăunează smaltului dinţilor, uneori, chiar mai mult decât zahărul obişnuit, avertizează stomatologii./ddaniela
(www.dnesplus.bg – 22 iunie)