Sancţiunile împotriva regimului nord coreean rămân în vigoare, atât timp cât Phenian-ul nu va realiza dezarmarea nucleară totală – a declarat ministrul de externe american.
Fostul director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Mike Pompeo s-a deplasat la Phenian, vineri şi sâmbătă, pentru a treia oară în decurs de jumătate de an, pentru a se întâlni cu vicepreşedintele Partidului Muncii, Kim Jong-chul, fost şef al serviciilor de informaţii din Coreea de Nord. După această vizită s-a deplasat la Tokio şi i-a informat pe miniştrii de externe japonez (Kono Taro) şi sud coreean (Kang Kyun-wha) cu privire la rezultatele tratativelor purtate cu Coreea de Nord.
Media de stat nord coreeană a calificat tratativele ca fiind dezamăgitoare şi a susţinut că Pompeo a ieşit cu „solicitări în stil de gangster”. Kim Jong-un, la data de 12 iunie la Singapore i-a promis preşedintelui american Donald Trump că va lichida toată capacitatea sa nucleară. În schimb, Trump a oferit garanţii de securitate pentru Coreea de Nord. Phenian-ul doreşte reglementarea diferendelor treptat, pas cu pas, prin cedări reciproce. Ministerul de externe din Phenian însă, printr-un comunicat își exercită autocritica, susţinând că au fost naivi şi stupizi atunci când au sperat că americanii vor răspunde cu gesturi similare. Pompeo – în drum spre Tokio – le-a spus reporterilor că dacă el este gangster, atunci toată lumea este gangster, având în vedere mai multe hotărâri ale Consiliului de Securitate a ONU, prin care s-a solicitat lichidarea arsenalului nuclear şi balistic nord coreean.
În opinia ministrului de externe american, tratativele care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute au fost fructuoase şi utile, iar nord coreenii nu și-au revocat promisiunile anterioare şi au reuşit să obţină progrese în fiecare domeniu. Au căzut de acord asupra creării unui grup de lucru pentru a stabili modul în care se poate verifica procesul de dezarmare. Se vor consulta cu privire la trimiterea acasă a rămăşiţelor pământeşti ale soldaţilor americani, căzuţi în timpul războiului coreean. Cu toate acestea, Mike Pompeo a recunoscut că mai au de parcurs un drum „greu şi plin de provocări”, pentru a ajunge la un acord. A menţionat că probabil adversarii lor vor subaprecia rezultatele obţinute. Ministrul de externe american a fost primit la Tokio şi de către prim-ministrul japonez, Abe Shinzō. În urma acestei întâlniri amândoi ministrii au concluzionat: Coreea de Nord trebuie să își lichideze în mod ireversibil şi controlat întreaga sa capacitate de distrugere în masă.
Au fost de acord că atât timp cât Phenian-ul nu dovedeşte că îşi respectă cuvântul, comunitatea internaţională trebuie să-şi menţină sancţiunile economice împotriva Coreei de Nord. Japonia este determinată să găsească o soluţie pentru o problemă dureroasă pentru această ţară, şi anume aceea că în cursul anilor ’70, ’80 Coreea de Nord a răpit cetăţeni japonezi. Abe Shinzō nu a exclus posibilitatea ca pentru a soluţiona această problemă să se întâlnească cu liderul nord coreean, Kim Jong-un.
Potrivit publicaţiei britanice The Telegraph principala problemă a negocierilor a reprezintat faptul că oficialii nord coreeni nu doresc să stabilească o dată finală pentru dezarmarea nucleară şi balistică totală. Consilierul preşedintelui american pe probleme de securitate, John Bolton, care este adeptul unei politici dure faţă de Coreea de Nord a declarat recent că Mike Pompeo va prezenta un plan de dezarmare la Phenian, care ar prevedea distrugerea capacităţilor nucleare în termen de un an. Oficialul american însă a fost contrazis de către purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, doamna Heather Nauert. Aceasta a afirmat că în ceea ce priveşte cronologia evenimentelor viitoare, ştia că unele persoane au acordat termene, dar instituţia pe care o reprezintă nu vrea să opereze cu date fixe. Mai este foarte multă muncă şi diplomaţia americană își va dedica toată atenţia asupra acestui proces. Totodată, aceasta a negat informaţia potrivit căreia administraţia americană s-ar fi „înmuiat” faţă de regimul din Phenian. „Ne angajăm să denuclearizăm Coreea de Nord.” – a declarat aceasta.
Fostul guvernator al statului New Mexico şi delegat special al administraţiei Clinton în Coreea de Nord, Bill Richardson a declarat că în opinia sa, Kim Jong-un va încerca să tragă de timp în aceste negocieri. De aceea Mike Pompeo ar trebui să solicite majorarea presiunilor internaţionale faţă de Coreea de Nord pentru ca acest regim să fie obligat să se aşeze la masa tratativelor şi să înceapă discuţiile de fond.
Presiunea însă este mare atât asupra conducerii nord coreeae, cât şi asupra administraţiei americane. Societatea americană se aşteaptă la un succes diplomatic în dosarul Coreea de Nord, iar dacă acesta nu se va întâmpla, este posibil ca acest eşec peste doi ani să aibă consecinţe electorale neplăcute pentru Donald Trump.
Székely Ervin, Rador