Excesivă sau nu, benefică sau nu, puterea unor ţări sau a unor politicieni a intrat de mai multă vreme sub lupa ziarelor străine, a căror primă pagină relevă importanţa acestor caracteristici.
De exemplu, să luăm cazul Siriei, unde „forţele preşedintelui Bashar al-Assad au asediat oraşul Daraa, din sud-estul ţării”, după cum relatează publicaţia siriană „Enab Baladi”. Acelaşi ziar menţionează că „evenimentul survine la două zile după încheierea unui acord potrivit căruia municipalitatea din Daraa se va preda forţelor regimului lui Assad şi armatei ruse care supraveghează regiunea”. „Algemeiner”, o publicaţie a evreilor din New York, anunţă chiar „sfârşitul revoluţiei siriene”. Ziarul menţionează că „rebelii nu au avut niciodată nişt adevăraţi aliaţi, în vreme ce iranienii şi ruşii au fost de partea preşedintelui Assad, conducându-l spre victorie”.
În Iranul vecin, „prim-vicepreşedintele ţării, Eshaq Jahangiri, recunoaşte că sancţiunile impuse de Statele Unite vor afecta economia, dar dă asigurări că ţara sa va vinde cât de mult petrol va putea şi îşi va proteja sistemul bancar”, după cum relatează cotidianul „Tehran Times”. Pe de altă parte, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, întreprinde o vizită în Emiratele Arabe Unite şi, potrivit publicaţiei locale „Khaleej Times”, el a spus că „SUA vor să demonstreze Iranului că acţiunile sale îl vor costa scump” şi „vor căuta să-i reducă forţa financiară prin care să-şi continue proastele obiceiuri”.
Europa, dar mai ales Uniunea Europeană, traversează şi ea nişte zile de cumpănă. În Marea Britanie, „plecarea de luni din guvern a lui David Davis şi Boris Johnoson ar lăsa în urmă un guvern mai puternic”, estimează cotidianul britanic „The Guardian”, referindu-se le demisia ministrului pentru Brexit şi a celei a ministrului de externe”. Cotidianul „The Independent” crede că „s-ar putea ca Theresa May să fi regretat plecarea lui David Davis, dar nu şi pe cea a lui Boris Johnson”. Iar un alt ziar britanic, „Financial Times”, consideră că „premierul Theresa May a reuşit să evite o contestare a conducerii sale” şi că „pariul său pe tema Brexitului ar putea să aibă căştig de cauză”.
Dar evenimentul cel mai aşteptat rămâne noua vizită în Europa a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump. După cum ese cunoscut, preşedintele american se va afla în Marea Britanie, la Bruxelles, cu ocazia unui summit al NATO, şi la Helsinki, în Finlanda, unde se va întâlni cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Potrivit postului de televiziune Fox News, Trump ar fi declarat că „s-ar putea ca întrevederea cu Putin să fie cea mai uşoară dintre întâlnirile programate”. „Trump trebuie să-i reziste lui Putin, dar are nevoie de ajutorul Europei”, estimează revista americană „Newsweek”. Ironic, ziarul „The New York Times” se teme de o „finlandizare a Statelor Unite”. Iar în privinţa summitului NATO, publicaţia „New York Magazine” consideră că, „până şi cel mai optimist scenariu cu privire la întâlnirile lui Trump de la sediul NATO pare destul de sumbru”. „O nouă alianţă cu Rusia? Este destabilizator însuşi faptul că aliaţii noştri s-ar putea gândi măcar la aşa ceva”, subliniază şi ziarul american „The Washington Post”. Din relatările ziarului „La Libre Belgique” reiese însă că preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a ştiut să pună punctul pe i. „Cheltuielile pentru apărare ale europenilor sunt semnificative, dar solidaritatea este mai importantă decât banii”, a subliniat Donald Tusk. „Dragă America, apreciază-ţi aliaţii. La urma urmelor, nu ai chiar atât de mulţi”.
Alexandru Danga