Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a încheiat un acord de parteneriat cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, în scopul stabilirii, implementării şi diseminării informaţiilor şi activităţilor dedicate istoriei şi înţelegerii Holocaustului.
Astfel, astăzi, 11 iulie 2018, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a semnat alături de directorul general al Institutul „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, și de directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaţionale a Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, Radu Ioanid, acordul prin care fiecare parte va contribui la studierea Holocaustului din România și la informarea publică asupra acestui subiect istoric, dar și moral și spiritual.
Dincolo de scopul asumat prin acest parteneriat, de a face cunoscută tragedia holocaustului și de a păstra memoria celor care au suferit, cele trei instituții își doresc să contribuie la o mai bună cunoaștere a trecutului și la întelegerea unui moment tragic din istoria umanității.
„În ceea ce priveşte Institutul ‘Elie Wiesel’, punctul de pornire sau scopul acestui parteneriat între cele trei instituţii îl reprezintă, pe de o parte, posibilitatea AGERPRES de a furniza din arhiva fotodocumentară o serie de imagini, de fotografii care să fie relevante pentru istoria comunităţii evreilor din România, întrucât Institutul ‘Elie Wiesel’ este cel care coordonează organizarea şi deschiderea Muzeului de Istorie a Evreilor din România şi a Holocaustului şi, pe de altă parte, Institutul s-a angajat să ofere o serie de documente relevante şi de interes pentru AGERPRES în ceea ce priveşte diversele domenii de activitate, în mod special legate pentru acest an de ceea ce se cheamă sărbătorirea Centenarului, a României Mari de la 1 Decembrie 1918, în măsura în care Institutul are o serie de documente relevante pentru felul în care comunitatea evreiască din România s-a raportat la actul de la 1 Decembrie 1918 sau felul în care comunitatea evreiască a trăit în România pe parcursul acestui secol, de la înfiinţarea României Mari şi până astăzi”, a declarat Alexandru Florian.
Alexandru Giboi, a precizat că: „Semnarea acestui protocol este un moment foarte important în evoluția Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este o oportunitate de a ne valorifica uriașa arhivă fotografică prin proiecte cu un impact real și major asupra societății. Mulțumesc Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington și Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ pentru deschiderea către o colaborare care sper că va crește nivelul de informare publică într-un domeniu sensibil, dar în același timp complex, atât pentru presă cât și pentru societate”.
Radu Ioanid a explicat că parteneriatul cu AGERPRES presupune schimb de informaţii şi realizarea de programe educaţionale, precum şi acces la arhivele instituţiei. „În primul rând aş vrea să subliniez faptul că, în special de la adoptarea de către România a concluziilor Comisiei Wiesel, relaţiile Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, care este o agenţie federală a guvernului american, cu diferite instituţii guvernamentale din România au fost şi sunt în continuare pe un trend ascendent. Şi, din păcate, nu pot spune acelaşi lucru despre alte ţări europene, unde dintr-un motiv sau altul întâlnim probleme destul de serioase legate de modul în care guvernele lor tratează istoria holocaustului în general şi, în special, istoria holocaustului din ţările respective. Revenind la România, pot spune că acest acord, pe care l-am semnat astăzi între AGERPRES, Muzeul Memorial al Holocaustului de la Washington şi partenerul nostru privilegiat din România, Institutul Wiesel, este exemplar. Şi chiar înainte de semnarea acestui acord, cele trei instituţii au cooperat foarte bine, făcând împreună cercetare, o cercetare care a şi dat rezultat”, a spus acesta.
AGERPRES deține o vastă arhivă fotografică și documentară, putând, astfel, să contribuie cu materiale relevante la toate activitățile ce vor avea drept scop înțelegerea holocaustului. Activităţile de cercetare şi educaţionale ale Muzeului Memorial al Holocaustului şi ale Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ vor fi aduse în atenţia publicului prin realizarea de ştiri şi fotografii și prin publicarea unor articole documentare.
Prin acest parteneriat, AGERPRES își continuă misiunea de informare publică și contribuie, alături de cele două instituții de prestigiu, la o mai bună cunoaștere a istoriei.
Pentru Agenția Națională de Presă, #evoluție înseamnă și asumarea, cunoașterea și înțelegerea trecutului.
(AGERPRES – 11 iulie 2018)