Atelierul Cehov de la Sinaia, condus de regizorul Silviu Purcărete, a avut loc în perioada 5 – 13 iulie 2018. A fost primul eveniment artistic major organizat în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru, la care au fost invitați să participe 18 actori din întreaga țară.
Atelierul Cehov – Purcărete s-a desfășurat în spațiile Centrului Cultural Carmen Silva și ale Cazinoului din Sinaia. Evenimentul a fost organizat de Festivalul Național de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Partener principal – BRD Groupe Société Générale.
„Atelierul Cehov susținut de regizorul Silviu Purcărete, care tocmai s-a încheiat, a însemnat pentru toată lumea o întâlnire foarte specială. S-a lucrat într-un ritm intens, multe ore pe zi, iar munca se continua individual și după ce programul de repetiții înceta, cu o preocupare, concentrare și atenție pentru detalii pe care fiecare dintre cei prezenți – fără să le-o impună cineva – și le acordau cu generozitate.
Timp de 9 zile, 9 actrițe și 9 actori din București, dar și din importante teatre din țară (Cluj, Iași, Arad, Piatra-Neamț și Ploiești) s-au transformat în disciplinați învățăcei, luându-și rolurile cât se poate de în serios. Ca o noutate, anul acesta atelierul s-a desfășurat în afara Bucureștiului, la Sinaia, gazde fiind Centrul Cultural Carmen Sylva și Cazinoul din Sinaia. Pentru studiu a fost ales textul cunoscutului dramaturg rus, Cehov, „Trei surori”. Nu a fost vorba despre expunerea experienței scenice sau a unei metode Silviu Purcărete, așa cum, poate, se așteptau unii dintre participanți. Aici am învățat unii de la alții prin împărtășirea gândurilor, prin schimb sincer de idei, prin distrugerea convențiilor și a evadării din logic; iar rezultatele se traduc prin veritabile miniaturi Cehov.” – concluziona la finalul evenimentului Cristina Nicu-Tudor – coordonator al proiectului FNT Atelier Cehov-Purcărete, Sinaia 2018.
O prezență discretă a fost, pe parcursul întregului eveniment, camera de filmat a cineastului Alexandru Condurache, care a încercat să surprindă instantanee ale acestui laborator de creație, respectând, însă, intimitatea unui astfel de demers artistic. Mărturiile actorilor, momentele-cheie surprinse în timpul activităților desfășurate, precum și ineditul interviu realizat cu regizorul Silviu Purcărete vor fi adunate într-un film-document care va fi prezentat publicului în toamnă, în cadrul Festivalului Național de Teatru.
„Am sentimentul că am descoperit ceva și trebuie să mă gândesc mai departe, să văd ce este acest lucru, să-i dau nume, deocamdată e doar așa: un parfum și o intuiție” – declara după încheierea Atelierului regizorul Silviu Purcărete.„Îmi sunt foarte dragi toți actorii pe care i-am cunoscut aici și știu că a fost făcută o selecție foarte bine chibzuită de doamna Marina Constantinescu și asta e foarte important: ea cunoscându-i bine, a venit cu propunerea unui grup care, într-adevăr, este excelent. Împreună și fiecare dintre ei în parte mi s-au părut persoane încântătoare cu care mi-ar plăcea să lucrez mai departe. Ceea ce le-am spus de la început a fost că raportul meu cu acest mare scriitor și mare dramaturg rus este destul de paradoxal: am senzația că îl înțeleg foarte puțin și că, nu știu de ce, îmi place. Ceea ce încerc eu să fac este să descopăr de ce anume îmi place. Încă nu știu de ce, dar probabil, rămân niște zone, niște noduri în scrierea lui, niște odăițe, niște cămăruțe extrem de tainice pe care e greu să le dibuiești, dar care ascund lucruri foarte prețioase, foarte adânci, dar încă nu știu care sunt acelea.” – mărturisea maestrul Silviu Purcărete.
Iată și câteva extrase din impresiile cu care a rămas, după această experiență artistică unică, fiecare din cei 18 actori participanți:
Irina Antonie – „Incredibil. E un mod de lucru pe care nu l-am mai experimentat până acum, mi se pare extraordinar.”
Cătălina Bălălău – „Toate lucrurile de care aveam nevoie s-au întâmplat aici. Ele sunt cu mine. Plec cu ele.”
Mădălina Ciotea – „Mi-a făcut plăcere să văd în fiecare zi un grup de oameni dispuși să se arunce în gol cu ochii legați.”
Silviu Debu – „Am învățat să fiu atent la detalii.”
Andrei Elek – „Legături între oameni, în primul rând.”
Ada Lupu – „Paradoxal, în urma atelierului, eu m-am îndepărtat de Cehov, dar m-am îndepărtat de el, cunoscându-l.”
Conrad Mericoffer – „Atât. M-am bucurat.”
Paula Niculiță – „Mi-a plăcut că ne-a provocat, că nu am lucrat așa, ca la teatru, ne-a pus în situații noi, ne-a pus să vedem și altfel lucrurile.”
Alina Petrică – „Înainte de a veni aici, m-am gândit la multe feluri în care am fi putut lucra și cel mai interesant a fost că nu am lucrat deloc așa cum mi-am imaginat.”
Liviu Pintileasa – „S-a întâmplat cum mă așteptam și pe alocuri chiar mai bine. Cred că e o treaptă în ceea ce înseamnă viața mea în teatru.”
Bianca Popescu – „A fost o căutare continuă. Un cadou, o mare întâlnire, multă iubire.”
Dan Rădulescu – „Mi-e foarte greu să pun în cuvinte experiențe de genul acesta pentru că sunt complexe și greu de rezumat.”
Gabriel Răuță – „Am explorat mistere, lucruri ascunse, nedefinite.”
Ada Simionică – „Sunt fascinată, cumva am avut senzația că m-am întors la facultate.”
Rareș Florin Stoica – „Domnul Silviu Purcărete ESTE pur și simplu.”
Sânziana Tarța – „Pentru acest workshop am lucrat în fiecare zi a vieții mele, de mulți ani.”
Istvan Teglas – „Pentru mine este foarte important omul care stă în fața mea, ce îmi transmite acesta, asta mă inspiră foarte mult.”
Ionuț Vișan – „Frumos, prietenos, relaxat. Am înțeles că nu e cu note. E cu bucurie.”
Transmitem și pe această cale mulțumirile noastre partenerilor și sponsorilor care înțeleg importanța întâlnirilor excepționale dintre artiști pe care Festivalul Național de Teatru le inițiază și promovează constant. Iată, în acest sens, gândurile Cosminei Frîncu, Brand Communication Manager BRD: „Cu acest proiect continuăm misiunea pe care ne-am stabilit-o, aceea de a susține și de a pune în valoare tânăra generație din teatru și din cultură, în general. Acum 5 ani, UNITER și FNT ne-au propus să producem împreună un manifest al tinerei generații, un spectacol de teatru și muzică, West Side Story, care aducea pe scenă o parte importantă din tânăra generație de artiști. A fost momentul în care am văzut că teatrul românesc are pregătită o generație minunată care vine cu un suflu nou, o generație puternică, dar și fragilă în același timp. Puternică, prin talent, fragilă prin natura meseriei. Ne asumăm acum, într-un fel, pe lângă rolul de mecena, și funcția de reflector care pune în lumină ceea ce este mai valoros, relevant și plin de semnificație pentru generațiile tinere, care au atât de multă nevoie de inspirație și exemple bune. ”
Intrați pe site-ul www.fnt.ro pentru a vedea ample galerii foto de la eveniment, realizate de Alexandru Condurache.
Atelierul Cehov-Purcărete a fost organizat de Festivalul Național de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Partener principal – BRD Groupe Société Générale.
Parteneri: Primăria Sinaia, Casino Sinaia și Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia
A 28-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura la București, între 19 și 29 octombrie 2018 și este dedicată regizoarei CătălinaBuzoianu.
Producători: UNITER și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București
Finanțatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român
Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Sponsor: Farmexim
16 iulie 2018
Relaţii presă FNT
Pompilius Onofrei
Mobil: 0744 346 720
Pamela Bojog-Pricopie
Mobil: 0735 156 983
Mail: pamela@uniter.ro
UNITER
George Enescu 2-4, Bucuresti
Tel: 021/ 315 36 36, 021/ 313 42 78
Fax: 021/ 315 00 48