Întâlnirea preşedintelui american, Donald Trump, cu omologul său rus, Vladimir Putin, comerţul global şi summit-ul UE-China de la Beijing domină agenda presei internaţionale. Simbol al destinderii în timpul Războiului Rece, capitala finlandeză Helsinki a fost aleasă pentru istorica întâlnire Trump – Putin, titrează Courrier International. Va marca acest summit o nouă perioadă de destindere? întreabă ziarul francez, iar Wall Street Journal pare să răspundă: Trump speră să repare relaţiile deteriorate dintre America şi Rusia. Totodată, acest summit îi oferă lui Vladimir Putin ocazia de a restaura ceea ce el şi omologul său american văd ca ordinea naturală internaţională, adaugă The New York Times. The Hill, mai sceptic, crede că, neputând garanta un mare acord, Trump ar putea transforma un Putin ostil într-un Putin decepţionat, care ar fi mai periculos. Fox News, mai optimist, opinează că preşedintele american nu este un naiv care să aducă prejudicii Statelor Unite şi aliaţilor lor prin concesii ridicole în faţa lui Putin. La rândul său, preşedintele Rusiei a declarat că a convenit cu omologul său american crearea unui grup mixt de nivel înalt, care să-i unească pe liderii de afaceri din cele două ţări, în vederea edificării unei cooperări reciproc avantajoase, scrie Ria Novosti. În acelaşi timp, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a declarat că o ameliorare a relaţiilor dintre Washington şi Moscova ar aduce avantaje tuturor, însă mingea se află de partea ruşilor, iar SUA vor continua să tragă la răspundere Rusia pentru orice acţiune nocivă, citează Russia Today. Intervievat de Ilta-Sanomat, preşedintele ţării gazdă a summit-ului, Sauli Niinistö, a declarat că SUA şi Rusia trebuie să stabilească un dialog, pentru a detensiona situaţia dintre ele, dar nu pot lua singure decizii privitoare la Europa, fără implicarea acesteia din urmă. Preşedintele finlandez subliniază acest risc, atenţionând că UE nu este suficient de unită şi de puternică pe scena politicii internaţionale, adaugă Ilta-Sanomat. În acelaşi timp, primindu-l pe omologul său american, preşedintele Niinistö nu a uitat că Vladmir Putin nu este singurul care are o relaţie turbulentă cu presa independentă, ci şi Donald Trump, care a calificat de mai multe ori presa liberală drept „duşman al poporului” american, aminteşte Le Figaro.
Trump se întâlneşte cu Putin, dar sfidează UE, numind-o „inamicul Statelor Unite”, titrează La Stampa, calificând afirmaţia drept o strategie premeditată, cum probabil nici măcar Kremlinul nu ar fi visat să audă înainte de istorica întâlnire de la Helsinki. UE este considerată un inamic, în timp ce Trump caută prietenia Rusiei, titrează EUObserver. „America şi Uniunea Europeană sunt cei mai buni prieteni, iar cine spune că sunt duşmani difuzează ştiri false”, a afirmat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe Twitter, citează La Libre Belgique, şi continuă: „Europa şi China, Rusia şi Statele Unite au o responsabilitate comună – de a îmbunătăţi ordinea mondială, nu de a o distruge. Sper ca acest mesaj să fie auzit şi la Helsinki”, a adăugat el. O mare strategie sau doar un impuls de moment, tratamentul aplicat de Trump aliaţilor europeni poate provoca daune pe termen lung, conchide The New York Times. Agravarea tensiunilor comerciale între SUA şi restul lumii ar putea costa economia globală 430 de miliarde de dolari, America fiind în mod special vulnerabilă la o escaladare a războiului tarifelor, avertizează Fondul Monetar Internaţional, citat de The Guardian.
Cu ocazia Summit-ului UE-China, de la Beijing, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că nu vede o perspectivă pe termen scurt pentru negocieri privind un acord de comerţ liber între UE şi China, însă speră să încheie, în curând, un acord bilateral de investiţii, menţionează EUObserver. Totodată, liderul UE, Donald Tusk, avertizează China, Rusia şi SUA că războaiele comerciale duc la conflicte şi la haos, iar Xi, Putin şi Trump au datoria comună de a nu distruge ordinea globală, reţine The Independent. La Beijing, preşedintele Consiliului European a jucat cartea amabilităţii şi a susţinut necesitatea reformării Organizaţiei Mondiale a Comerţului, într-un moment în care America lui Donald Trump s-a angajat într-o încleştare de fier cu principalii săi parteneri comerciali, observă Le Monde. China face curte Uniunii Europene în conflictul său comercial cu SUA, oferindu-se să îmbunătăţească accesul companiilor străine în ţară şi să colaboreze cu UE pentru reformarea OMC, consemnează The Wall Street Journal. În acelaşi timp, China a înaintat o reclamaţie oficială la Organizaţia Mondială a Comerţului, ca răspuns ca planurile Statelor Unite de a introduce taxe pentru importuri de produse chinezeşti, în valoare de 200 de miliarde de dolari, aminteşte Newsweek, opinând că aceasta este cea mai recentă evoluţie într-un război comercial tot mai intens.
Comandantul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa, generalul Tod Wolters, a susţinut că planul Turciei de a achiziţiona sistemul de apărare S-400 din Rusia reprezintă un risc pentru NATO, deoarece graţie acestor rachete Rusia ar putea obţine mai multe informaţii privind avioanele de luptă invizibile F-35, anunţă Hurriyet. Printr-o mişcare de ultim moment, Statele Unite, care au ameninţat Turcia cu sancţiuni pentru achiziţionarea de rachete ruseşti, au anunţat că negociază să livreze Ankarei sisteme de apărare aeriană Patriot, ca alternativă la sistemul rusesc, adaugă Haberturk.
Preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat un bilanţ al Campionatului Mondial de Fotbal 2018, declarându-se mulţumit de faptul că această ediţie a contribuit la îmbunătăţirea imaginii Rusiei în străinătate, notează ziarul rus Lenta. Putin a afirmat că Rusia a împiedicat aproape 25 de milioane de atacuri cibernetice şi alte atacuri la adresa infrastructurii sale informaţionale, în legătură cu recent încheiatul Campionat de Fotbal.
Cristina Zaharia