Un fost consilier al preşedintelui american Donald Trump a recunoscut – într-un interviu acordat canalului de televiziune CNN – că a fost consilier informal al guvernului rus.
Carter Page a dat această declaraţie la o zi după ce cotidianul The New York Times a publicat documente despre urmărirea informatică a fostului consilier. FBI a solicitat, în acest sens, autorizarea ascultării telefoanelor lui Page, pentru că au apărut suspiciuni privind cooperarea acestuia cu guvernul rus. Până acum, Page a negat că ar fi agent al Rusiei. Nici de această dată el nu a recunoscut că ar fi agent al altor ţări, dar a admis că „au putut exista discuţii relaxate” cu oficiali ruşi despre sancţiunile împotriva Rusiei şi s-ar putea ca „nişte oameni să fi invocat acest lucru”. Carter Page crede, însă, că acuzaţiile împotriva sa sunt ridicole şi că se duce o campanie de denigrare împotriva lui. Acesta a susţinut că niciodată nu a fost necinstit şi că nu a auzit de la ruşi informaţii denigratoare despre candidata Partidului Democrat la prezidenţiale, Hillary Clinton. Fostul consilier prezidenţial a negat categoric că ar fi fost în legătură cu conducătorul firmei petroliere Rosniefty, Igor Secin şi cu ofiţerul de grad înalt al serviciului secret rus, Igor Diveikin. Page i-a criticat pe acei funcţionari guvernamentali, care susţineau ascultarea lui, în ciuda opiniei mai multor judecători ai tribunalului special, care este competent în problemele legate de spionajul străin (FISA), care s-au împotrivit eliberării mandatului de ascultare.
Cazul l-a făcut să reacţioneze şi pe preşedintele Statelor Unite. Donald Trump crede că documentele privind urmărirea lui Page „las puţine dubii” că serviciile secrete i-au dezinformat pe judecătorii care au autorizat ascultarea. Page a fost urmărit în cadrul anchetei, a cărei scop este aflarea, dacă omul lui Trump a cooperat sau nu cu guvernul rus pentru ca alegerile prezidenţiale din 2016 să fie câştigate de Donald Trump, în detrimentul contracandidatei sale, Hillary Clinton. FBI a solicitat autorizarea ascultărilor, invocând presupunerea că Page a conspirat cu guvernul rus şi a fost persoana pe care ruşii au vrut să o folosească în calitate de agent. Trump printr-o postare pe Twitter, făcând trimitere la comisia de anchetă condusă de procurorul independent Robert Mueller ( care cercetează eventuala intervenţie a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016), scria „… toată această escrocherie FISA a dus la vânătoarea de vrăjitori al lui Mueller.”
Cazul Page a fost subiectul mai multor emisiuni de dezbateri politice a principalelor canale de televiziune. În emisiunea „Vis a vis cu naţiune”, senatorul republican din Carolina de Sud, Lindsey Graham, a spus: Acest caz de supraveghere este „o grămadă de gunoi”. Ea a spus că ar fi cazul să se cerceteze mai atent cum şi pentru ce poate Ministerul Justiţiei cere ascultarea şi urmărirea cetăţenilor americani. În schimb, senatorul republican din Florida, Marco Rubio, nu a găsit nimic în neregulă cu ordonarea interceptării comunicaţiilor lui Page. Deputatul republican din Carolina de Sud, Trey Gowdy, a declarat pentru canalul de televiziune Fox că ordinul de ascultare al lui Page este controversat, pentru că FBI nu a nominalizat sursele, pe baza cărora a fondat suspiciunea că Page cooperează cu ruşii.
Deputatul Partidului Democrat, Adam Schiff din California, membru al comisiei pentru supraveghere a serviciilor secrete a declarat că FBI a motivat detaliat cererea pentru ascultare şi a prezentat bine motivat suspiciunea că Page ar putea să fie agentul unei puteri străine. Cererea privind ascultarea lui Page a fost acceptată şi, după aceea, prelungită de către trei judecători, care au fost numiţi de către trei preşedinţi republicani.
După fostul avocat al preşedintelui, Michael Cohen şi consilierul prezidenţial Jared Kushner (ginerele lui Trump), fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională Michael Flynn, fostul şef de campanie al lui Trump, Paul Manafort şi adjunctul acestuia Rick Gates, Carter Page este al şaselea înalt funcţionar şi apropiat al preşedintelui care este cercetat pentru presupuse legături cu guvernul rus.
Székely Ervin, Rador