Coreea de Nord a început demontarea obiectivelor de la baza de experimentare a rachetelor din Sohae. Aceasta este primul semn concret privind respectarea promisiunilor pe care liderul nord coreean, Kim Jong-un le-a făcut preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump. Informaţia a fost publicată de portalul 38 North pe baza unor fotografii făcute de pe satelit.
Donald Trump a anunţat că, potrivit promisiunii făcute la Singapore de Kim Jong-un la data de 12 iunie, Coreea de Nord își va lichida baza de experimentare a rachetelor, dar nu a identificat amplasarea acesteia. Ulterior, un funcţionar al administraţiei americane a precizat că este vorba despre obiectivul situat la Sohae.
Potrivit portalului, citat după analizarea fotografiilor făcute în data de 20 iulie de pe satelit, rezultă că a început demontarea clădirilor în care au fost montate rachetele în care se fabricau motoarele cu combustibil lichid. Întrucât se presupune că aceste obiective aveau un rol central în programul balistic nord coreean, demontarea acestora trebuie interpretată drept un gest al Phenian-ului care are rolul de a spori încrederea între SUA şi Coreea de Nord.
Cu toate acestea, Donald Trump nu este pe deplin mulţumit. Summit-ul de la Singapore nu a soluţionat o problemă cardinală şi anume termenul până la care Coreea de Nord va realiza complet dezarmarea nucleară promisă. Preşedintele american a declarat că aceștia „nu se grăbesc”, iar dezarmarea nu are un calendar, însă surse apropiate preşedintelui, citate de 38 North, declară că Trump este frustrat pentru că lipsesc paşii concreţi pe calea dezarmării. Potrivit redactorului şef al portalului 38 North, Jenny Town, lucrările la pista din Sohae înseamnă că momentan Coreea de Nord este dispusă să renunţe la trimiterea de sateliţi şi la experimente cu rachetete, precum şi cele nucleare. Acest fapt poate însemna un progres semnificativ în tratativele duse cu Washington.
Vineri, cu ocazia discursului rostit în faţa ambasadorilor ONU a ţărilor care fac parte din Consiliul de Securitate, ministrul de externe american Mike Pompeo a avertizat Coreea de Nord că atât timp cât nu va lua măsuri concrete pentru lichidarea capacităţilor sale nucleare, nu se poate discuta despre ameliorarea sancţiunilor. Acesta a adăugat că, pentru a realiza denuclearizarea peninsulei coreene, trebuie menţinute şi respectate sancţiunile economice, pentru că această ţară încearcă să eludeze sancţiunile, importând produse petroliere şi cărbuni. Potrivit unor informaţii mai vechi, Phenian a cumpărat de la vânzători chinezi şi ruşi astfel de produse, pe care le-a introdus în ţară cu vapoare de mare tonaj.
La începutul lunii, BBC a scris că există rapoarte ale serviciilor secrete americane potrivit cărora Coreea de Nord își continuă programul nuclear, în pofida acordului semnat la Singapore. Potrivit acestor surse, Phenian și-a modernizat capacităţile de îmbogăţire a uraniului și totodată există baze secrete unde continuă cercetările nucleare. În Pyongyang continuă producţia de vehicule pentru lansarea rachetelor balistice, iar programul nord-coreean de antirachetă s-a extins. BBC însă pune şi întrebarea: cât de sigure sunt aceste rapoarte? Potrivit opiniei experţilor, aceste rapoarte sunt credibile.
Nu este exclus ca liderul nord coreean, Kim Jong-un să joace un joc dublu. Pe de o parte să-şi arate bunăvoinţa către Statele Unite pentru a obţine diminuarea sancţiunilor, iar pe de altă parte însă să încerce eludarea respectării obligaţiilor asumate. Din acest motiv, analiştii citaţi de BBC consideră că ar fi importantă menţinerea şi chiar intensificarea presiunilor internaţionale faţă de această ţară.
Székely Ervin, Rador