Joi, 26 iulie, legendarul star al muzicii rock şi unul dintre cei mai populari și influenți muzicieni britanici din toate timpurile, Sir Mick Jagger, împlineşte 75 de ani. El este vocalistul trupei The Rolling Stones, cea mai longevivă trupă de top din zona rock-ului, grupul-fenomen, colecţionar de titluri, trofee şi recorduri, care îşi găseşte un binemeritat loc în The Rock and Roll Hall of Fame şi în inimile a zeci de milioane de fani din întreaga lume.
Trupa The Rolling Stones, înfiinţată la Londra în 1962, este una dintre cele mai apreciate formaţii rock din lume, lansând 30 albume de studio, care s-au vândut în aproximativ 200 de milioane de copii pe plan mondial, iar Mick Jagger a lansat patru albume solo şi trei în colaborare cu diverşi artişti.
Rivali, cândva, ai Beatles-ilor, The Rolling Stones, aceşti băieţi răi, sau „pierde-vară” senzaţionali după cum i-au numit unii, sunt şi astăzi în prim-planul muzicii de calitate.
* * * * *
Michael Philip Jagger, pe numele său real, s-a născut la 26 iulie 1943, la Dartford, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, părinţii săi fiind Basil „Joe” Jagger, profesor de sport, bine-cunoscut ca urmare a faptului că a introdus baschetul în Insulă şi Eva Scutts, de origine australiană, o femeie dedicată exemplar casei și copiilor, Mick şi Chris – afirmat și el în spațiul public prin intermediul programelor de televiziune.
Încă din primii ani ai copilăriei, Mick a arătat un interes aparte pentru muzica americană blues și R&B, însă abia la vârsta de 14 ani, părinţii i-au cumpărat prima chitară.
Mick a studiat la Maypole Primary și la Wentworth Primary School, unde l-a avut printre colegi pe Keith Richards, apoi, la școala secundară Dartford Grammar School s-a dovedit a fi un elev sârguincios, cu bune rezultate la învățătură.
În acea perioadă a început să colecţioneze discuri ale unor mari artiști, fiind încântat mai ales de Muddy Waters și Howlin’ Wolf.
Mai târziu a înfiinţat, alături de prietenul său, Dick Taylor, trupa „Little Boy Blue and the Blue Boys”.
Şi-a continuat studiile la prestigioasa instituție de învățământ superior London School of Economics, perioadă în care făcea naveta Dartford-Londra împreună cu prietenul său din copilărie, Keith, cei doi frecventând în capitala britanică localuri în care se asculta şi se trăia muzica blues.
Spre exemplu, la Ealing Club, cei doi au urmărit spectacolele trupei lui Alexis Korner, Blues Incorporated, trupă care îl avea chitarist pe Brian Jones, de care cei doi tineri erau de-a dreptul fascinați, iar peste ani, însuși Mick avea să devină vocalistul acestei trupe.
A urmat colaborarea lui Mick Jagger și Keith Richards cu Brian Jones păentru a pune bazele unei noi trupe, la proiectul acestora alăturându-se şi pianistul Ian Stewart şi managerul Andrew Loog Oldham. Era reţeta care a stat la baza întemeierii celebrei trupe The Rolling Stones, în anul de graţie 1962.
Numele The Rolling Stones, proiectul de suflet al prietenilor și colegilor de clasă Keith Richards și Mick Jagger, provine de la LP-ul lui Muddy Waters – Rollin’ Stone din anul 1950, preluat în formă asemănătoare, litera „g” fiind introdusă mai târziu, în titulatură.
Trebuie spus că apariţia pe piaţă a formaţiei lui Jagger venea în anii ’60, într-o perioadă în care cei de la The Beatles reprezentau perfecțiunea. Însă The Rolling Sones apărea cu nişte băieți rebeli, cu o atitudine mai distantă, dar unică, interesantă dar necunoscută, străină, atu-ul lor principal stând în deviza pe care şi-o creaseră: „Noi nu suntem în show-biz. Noi nu suntem muzica pop.”
Având printre atu-uri, desigur, şi vocea impunătoare a liderului Mick Jagger, formația și-a creat un stil propriu dar cu influenţe R&B, venite mai ales de peste ocean de la staruri precum Jimmy Reed, Muddy Waters, Little Walter, Chuck Berry ori Bo Diddley.
La debut, formaţia avea să șocheze publicul, stilul abordat fiind considerat un „rock sălbatic”, iar Mick a devenit vedeta trupei, stârnind atracţie mai ales prin ceea ce specialiştii au numit „comportament rebel” şi „sex appeal”.
La început, The Rolling Stones înregistra doar variante cover ale altor trupe, însă Richards și Jagger au devenit şi compozitori, de un foarte mare succes după cum au demonstrat-o anii care au urmat.
În anul 1964, trupa a intrat pentru prima oară în topurile muzicale britanice, cu un cover al melodiei lui Bobby Womack, „It’s All Over Now”, în acelaşi an fiind lansat pe piaţă albumul lor de debut.
În primul turneu în Statele Unite, ei au cântat şi „That Girl Belongs to Yesterday”, melodie care a devenit primul lor hit în SUA, după care au obținut un succes răsunător cu piesele „(I Can’t Get No) Satisfaction” și „Paint It, Black”.
În anul 1968 debutează în cariera cinematografică, în producţia „Performance”, iar în 1970 a fost distribuit în filmul „Ned Kelly”.
În anii ’80, Mick Jagger a hotărât să-și înceapă cariera de solist, pe care, cu trecerea anilor, o va împărți cu formația, iar în 1984 a participat ca artist consacrat la o reuniune cu tema „Michael Jackson: State of Shock”.
În 1985, Mick Jagger se implică în proiectul „Live Aid”, alături de Tina Turner, apoi a participat într-un videoclip cu David Bowie – „Dancing in The Street”.
În cariera solistică, Mick s-a preocupat de recrutarea unor muzicieni de talia lui Pete Townshend, Herbie Hancock, Jeff Beck și Carlos Alomar și a unor producători de valoarea lui Bill Laswell și Nile Rodgers, din dorinţa de a promova melodii cât mai „eighties” posibil, rezultatul gândirii sale fiind „She’s the Boss”.
Piesa sa „Just Another Night”, a devenit cel mai cunoscut single din cariera de solist a lui Sir Mick, melodia urcând până pe locul 12 în Billboard Hot 100.
În 1987 a apărut al doilea album al său, „Primitive Cool”, iar în 1988 a intrat în Rock and Roll Hall of Fame. Tot atunci a realizat un proiect comun cu Bruce Springsteen și George Harrison.
În anul 1992 a fost distribuit în filmul „Freejack”, iar în 1993 apărea al treilea său album, Wandering Spirit, în care l-a avut ca invitat pe Lenny Kravitz.
Abia în anul 2001 a apărut al patrulea său album, „Goddess in the Doorway” şi tot în acel an a înființat propria sa companie cinematografică, Jagged Films, al cărei prim proiect a fost filmul „Enigma”, o dramă care se petrece în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În anul 2003, Mick Jagger a primit titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, pentru meritele sale artistice remarcabile, în acelaşi an dedicându-se şi funcţiei onorifice de ambasador al ţării sale în vederea susținerii candidaturii Marii Britanii pentru găzduirea Jocurilor Olimpice din anul 2012.
În iulie 2007, formaţia britanică a susţinut un concert la Bucureşti, pe stadionul „Lia Manoliu” la acea vreme, în cadrul turneului ”A Bigger Bang”.
Tot în 2007, Mick a lansat pe piaţă ultimul său album, „The Very Best of Mick Jagger”, care a inclus şi single-ul „Charmed Life”, iar în 2008 a fost coproducătorul și scenaristul filmului „Shine a Light”, regizat de Martin Scorsese, al cărui subiect este inspirat din industria discografică.
În 2014, a trăit un şoc, atunci când partenera sa, creatoarea de modă L’Wren Scott, s-a sinucis.
În decembrie 2016, Mick Jagger a devenit, la 73 de ani, tată pentru a opta oară, partenera sa fiind dansatoarea americană Melanie Hamrick, mai tânără cu mai bine de 40 de ani.
Jagger era deja tatăl a şapte copii cu vârste cuprinse între 17 şi 46 de ani, pe care i-a avut cu patru partenere: Karis, Jade, Elizabeth, James, Georgia, Gabriel şi Lucas. Mai mult Jagger era şi un fericit bunic, având deja cinci nepoţi şi, chiar străbunic, din mai 2014, când nepoata sa Assisi a dat naştere unei fetiţe.
Trebuie spus că Mick Jagger nu este singurul membru al formaţiei The Rolling Stones care a continuat să facă copii la o vârstă înaintată, fiindcă în mai 2016, şi chitaristul Ronnie Wood, a devenit din nou tată, la 69 de ani, soţia sa, Sally, născându-i pe gemenii Gracie Jane şi Alice Rose.
În noiembrie 2016, The Rolling Stones au lansat cel de-al 23-lea album, „Blue and Lonesome”, la 11 ani după ultimul lor album de studio, prin care îşi celebrează pasiunea pentru blues-ul din Chicago. Materialul discografic conţine coveruri ale unor cântece blues celebre.
În 2017, Mick Jagger a anunţat lansarea a două piese – ”Gotta Get a Grip” şi ”England Lost” – o melodie cu un mesajul socio-politic, sentimentul de nesiguranţă – , despre care spune că le-a scris în câteva săptămâni şi îi dau semntimentul de revenire la vremurile când totul era mai simplu. Ambele melodii beneficiază de videoclipuri regizate de Saam Farahmand. Pentru ”England Lost”, artistul a colaborat cu rapperul britanic Skepta, iar despre ”Gotta Get a Grip”, Jagger spune că, în ciuda tuturor lucrurilor care se întâmplă, trebuie să îţi continui viaţa, ”să fii tu şi să încerci să creezi propriul destin”.
Trupa The Rolling Stones a devenit una dintre cele mai apreciate formaţii rock din lume, grupul britanic lansând până acum 30 albume de studio, care s-au vândut în aproximativ 200 de milioane de copii pe plan mondial.
Între discurile de referinţă se numără ”Their Satanic Majesties Request” (1967), ”Beggars Banquet” (1968), ”Let It Bleed” (1969), ”Sticky Fingers” (1971), ”Exile on Main St” (1972), ”It’s Only Rock ‘n Roll” (1974), ”Tattoo You” (1981), ”Steel Wheels” (1989), ”Voodoo Lounge” (1994) şi ”Bridges to Babylon” (1997).
În prezent, grupul este format din: Mick Jagger (voce, chitară), Keith Richards (chitară, voce), Ronnie Wood (chitară) şi Charlie Watts (tobe).
RADOR, 26 iulie 2018