Ieri s-a înregistrat o participare record la alegerile parlamentare şi prezidenţiale din Zimbabwe. Comisia electorală a declarat că s-au prezentat la urne peste 70% dintre cetăţenii cu drept de vot. Miza alegerilor este dacă ţara poate sau nu să scape de moştenirea dezastruoasă lăsată de Robert Mugabe care a condus ţara timp de aproape patruzeci de ani. Analiştii politici spun că aceste alegeri ar putea fi primele alegeri cu adevărat libere care au avut loc în ţara africană, cu toate că mulţi se tem că Mugabe, chiar şi după eliminarea sa de la putere din luna noiembrie a anului trecut, poate să influenţeze rezultatul scrutinului.
La alegerile prezidenţiale s-au înscris 23 de candidaţi, iar la cele parlamentare 130 de partide. Potrivit BBC alegătorii pot fi împărţiţi în două tabere: tabăra celor în vârstă, care au participat în anii ’70 la lupta pentru eliberare şi generaţia care are mai puțin de 50 de ani.
Candidaţii care au cele mai mari şanse la câștigarea preşedinţiei sunt liderul partidului de guvernământ ZANU-PF, Emmerson Mnangagwa şi preşedintele Mişcării Democratice pentru Schimbare, Nelson Chamisa.
Sub preşedinţia lui Mugabe, Zimbabwe a intrat într-o adâncă criză economică şi politică. Şomajul şi inflaţia au scăpat de sub control, iar populaţia a fost decimată de epidemii. Preşedintele, care a reuşit să construiască un sistem juridic şi constituţional care îi asigura atotputernicia a fost eliminat de la putere de către armată.
La aceste alegeri participă şi câteva mii de observatori internaţionali. Aceștia au declarat că nu pot încă aprecia dacă alegerile au fost corecte sau nu. Se aşteaptă anunţarea rezultatelor. În ciuda numărului mare de votanţi (autorităţile au eliberat zilele acestea, în regim de urgenţă, circa 5,5 milioane de acte de identitate, astfel încât dreptul de vot al fiecărui cetăţean să poată fi respectat) nu au fost incidente majore pe parcursul procesului de votare, oamenii aşteptând cuminți în faţa secţiilor de vot. Cu toate acestea, opoziţia suspectează că administraţia fidelă lui Mugabe va interveni pentru a influenţa alegerile.
Este interesant faptul că fostul preşedinte, în vârstă de 94 de ani, Robert Mugabe a declarat duminică că nu ar mai vota în favoarea fostului său partid, ZANU-PF şi a candidatului acestuia la preşedinţie, Emmerson Mnangagwa. Acesta l-a acuzat pe Mnangagwa că a conspirat cu armata pentru eliminarea sa şi în aceste condiţii nu se poate aştepta la alegeri democratice. De asemenea, a mai reclamat atacuri asupra familiei sale din partea oamenilor puterii.
Reacţia lui Mnangagwa la declaraţia lui Mugabe a fost că fostul preşedinte s-a speriat că vor avea loc schimbări autentice şi de aceea a coalizat cu contracandidatul său, Nelson Chamisa pe care poate să-l manipuleze. Pe de altă parte, liderul opoziţiei, Chamisa a calificat declaraţiile lui Mnangagwa ca fiind generatoare de panică. A repetat că este liderul singurului partid anti-Mugabe promițând că va pune capăt regimului Mugabe şi va conduce ţara către prosperitate şi democraţie, prin reducerea impozitelor şi a taxelor precum şi prin reforma sistemului electoral.
Nu se știe cu siguranță în ce mod vor influența aceste declaraţii rezultatul alegerilor. Cert este însă faptul că Zimbabwe, pentru a putea depăși criza economică în care se află, are foarte mare nevoie de ridicarea sancţiunilor internaţionale, de un credit de la Fondul Monetar Internaţional şi de sprijinul Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii. Condiţia impusă pentru ridicarea sancţiunilor este organizarea de alegeri libere şi corecte. Din acest punct de vedere semnele sunt bune. Potrivit observatorilor, înaintea alegerilor de anul acesta, manipularea şi violenţa venită din partea partidului de guvernământ a fost de proporţii mult mai reduse, dacă ne raportăm la perioada dintre anul 1987 până în prezent. Cercetătorul istoriei Africii moderne, lectorul universitar în Anglia, Heike Schmidt a declarat că în cazul în care vor avea loc alegeri corecte, este posibil ca ZANU-PF să aibă o opoziţie parlamentară puternică, sau chiar să piardă alegerile.
Potrivit legislaţiei zimbabwene, Comisia electorală trebuie să anunţe rezultatul alegerilor în data de 4 august, după numărătoarea tuturor voturilor.
Székely Ervin
RADOR – 31 iuliue