Pericolul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană fără încheierea unui acord cu Bruxelles este din ce în ce mai mare. Printre altele, despre această posibilitate a vorbit noul ministru de externe britanic Jeremy Hunt în primul său interviu acordat publicaţiei Evening Standard. Opinia acestuia este că UE ar trebui să-şi schimbe atitudinea faţă de Marea Britanie. Jeremy Hunt a fost numit şeful diplomaţiei britanice la mijlocul lunii iulie, atunci când Boris Johnson a demisionat pentru că nu a fost de acord cu concepţiile premierului Theresa May pe tema Brexit. Pe de altă parte însă, analiştii atrag atenţia că Marea Britanie nu poate să părăsească UE păstrând în acelaş timp avantajele calităţii de membru.
Ministrul britanic a solcitat liderilor UE să convingă Comisia Europeană să accepte un acord economic raţional. Politicianul conservator a adus critici atitudinii de până în prezent a Uniunii Europene, conduită care, în opinia sa, a condus la slăbirea încrederii dintre Marea Britanie şi celelalte ţări europene. Dacă această tendinţă se menține și în continuare, atunci vorbim despre „o importantă greşeală geopolitică” – a avertizat Jeremy Hunt. În aprecierea oficialului Comisia Europeană joacă cartea tragerii de timp şi aceasta înseamnă că va creşte şansa să nu se realizeze un acord cu privire la sistemul de condiţii al Brexit. Hunt afirmă că cei din CE mizează pe faptul ca Londra va ceda. Aceasta însă reprezintă totala neînţelegere a naţiunii britanice. „Toată lumea crede că nu este posibilă plecarea Marii Britanii fără un acord prealabil cu UE. Ba da, acest lucru este posibil.” – avertiza Jeremy Hunt, care opinează că în primul rând Franţa şi Germania trebuia să trimită un semnal puternic pentru Comisia Europeană că este nevoie de un acord raţional pentru ca ambele părţi să-şi poate apăra locurile de muncă. Acesta este de părere că nesemnarea unui acord, nu doar în Regatul Unit, dar şi în alte zone ale Europei, s-ar solda cu pierderea de locuri de muncă. Printre problemele cele mai importante a amintit pe City din Londra, care este un centru financiar şi un nod comercial european. Ar fi o problemă, dacă UE ar avea un acces mai dificil la serviciile financiare londoneze. Hunt crede că City ar găsi pieţe indiferent de modul în care se va realiza Brexit.
Jeremy Hunt nu este îngrijorat în privinţa perspectivelor economiei britanice. Acesta are încredere că naţiunea britanică este inventivă şi îşi va găsi modalitatea de a se dezvolta şi singură. „În decursul istoriei noastre am rezolvat noi probleme şi mai mari” – spunea Hunt, dar crede că ar fi mai dificilă remedierea relaţiilor deteriorate cu celelalte state europene.
Ministrul britanic a vorbit şi despre faptul că propunerile prezentate de guvernul de la Londra privind relaţiile din viitor reprezintă o viziune unitară. Toată lumea sprijină proiectul premierului Theresa May privind crearea unei zone de comerţ liber, chiar dacă în domeniul serviciilor părţile nu ar mai avea acces nelimitat de pieţele celorlalţi, aşa cum există în prezent.
Luni, aflându-se în China, ministrul Jeremy Hunt a popularizat posibilitatea încheierii unui acord bilateral de comerţ liber, iar ieri a discutat în Franţa cu omologul său Jean-Yves Le Drian. Hunt este aşteptat astăzi în Austria, unde se va întâlni cu ministrul de externe, Karin Kneissl.
Concepţia lui Hunt în ceea ce priveşte capacitatea economiei britanice de a trece peste un aşa numit „hard Brexit” fără probleme însemnate este însă contrazisă de unele semne neliniştitoare pentru Londra. De exemplu – potrivit informaţiei publicate de publicaţia Dutch News după Brexit, Royal Bank of Scotland îşi va muta sediul la Amsterdam. Iar despre acordul de comerţ liber între Marea Britanie şi UE, Róna Péter, profesor de economie la Oxford, spune că nu se va încheia niciodată. După toate probabilităţile, rolul Londrei, ca mare centru financiar al lumii, va scădea – opinează reputatul specialist într-un interviu acordat ziarului Népszava. „Acest lucru este foarte serios pentru că este vorba despre soarta a un milion de angajaţi, dintre care o treime, dar poate mai mult vor pierde (cei din sectorul financiar britanic n. r.). Acest lucru va conduce la o semnificativă scădere a economiei londoneze. Trebuie ştiut că excelentele restaurante, concerte, teatre londoneze depind în mare măsură de cei care lucrează în sectorul financiar şi dacă acesta se va diminua, atunci în mod legic şi instituţiile culturale vor ajunge într-o situaţie dificilă. Pe termen lung acest lucru va avea efecte negative nu numai asupra economiei, dar şi asupra vieţii culturale.” – apreciează Róna Péter.
Totodată Jeremy Hunt a evitat să vorbească despre problema nerezolvată privind reintroducerea controlului vamal între Irlanda de Nord (membru al Marii Britanii) şi Irlanda (membru al Uniunii Europene), problemă care ameninţă stabilitatea guvernului May. Majoritatea parlamentară este asigurată de partidul unionist radical nord irlandez DUP, care ameninţă cu trecerea în opoziţie, dacă May va acorda un statut special Irlandei de Nord, subminând astfel unitatea Marii Britanii.
Desigur, acordul de comerţ liber ar fi avantajos pentru Marea Britanie, în condiţiile în care nu ar mai contribui la bugetul comun al UE. Reputatul jurnalist şi mult timp corespondent al televiziunii maghiare la Londra, Aczél Endre (decedat în urmă două săptămâni), într-una dintre ultimele sale articole opina că „Poate ar fi mai bine să înţeleagă (britanicii n. r.) și să aceepte că europenii s-au săturat de faptul că britanicii, timp de decenii au ales din farfuria comună doar ceea ce a fost avantajos pentru ei, şi tocmai aceștia nu au cunoscut înțelesul cuvântului solidaritate.”
Székely Ervin
RADOR – 1august