Cercetătorii de la Colegiul Universitar din Cork (University Cork College) au descoperit în studiile lor că un consum de alimente bogate în fibre reduce stresul din organism. Legătura dintre bacteriile din corpul nostru şi comportamentul nostru, în special anxietatea şi stresul, reprezintă un domeniu de interes al cercetării ştiinţifice. Stresul poate provoca schimbări majore în intestin şi în creier, care pot duce la schimbări în comportment. În ultimii ani, există un interes tot mai mare în a demonstra legătură dintre bacteriile din intestin şi tulburările legate de stres, incluzând anxietatea, depresia şi sindromul intestinului iritabil.
Fibrele care se găsesc în fructe, legume şi cereale integrale sunt sursa principală de aşa-numiţi acizi graşi cu lanţ scurt.
Potrivit studiului publicat recent de cercetătorii irlandezi în „The Journal of Physiology”, nivelurile scăzute de acizi graşi cu lanţ scurt pentru o lungă perioadă de timp determină intestinele noastre să funcţioneze mai puţin efcient. Cercetătorii spun că peretele intestinal permite particulelor din hrana nedigerată – bacteriilor şi germenilor – să intre în sânge şi astfel să provoace inflamaţii. Studiile au arătat că suplimentarea cu acizi graşi cu lanţ scurt a dus la mai puţine comportamente anxioase şi depresive şi la abilităţi cognitive mai bune. Interiorul intestinului este înconjurat de un sigur strat celular care formează bariera mucoasei între el şi restul corpului. Această barieră este implicată în absorbţia nutrienţilor, dar, de asemenea, împiedică majoritatea moleculelor mari şi germenilor din intestin să intre în sânge şi să provoace inflamaţii. Există o recunoaştere tot mai mare a rolului bacteriilor intestinale şi al substanţelor pe care le furnizează în reglarea fiziologiei şi comportamentului, spune autorul studiului, profesorul John Cryan, de la University College Cork. Se ştie puţin despre rolul acizilor graşi cu lanţ scurt în acest proces. „Există o recunoaştere din ce în ce mai mare a rolului bacteriilor intestinale şi al substanţelor chimice pe care le produc în reglarea fiziologiei şi comportamentului. Rolul acizilor graşi cu lanţ scurt în acest proces este puţin cunoscut în prezent”, a spus profesorul John Cryan.
Aceşti acizi graşi protejează organismul împotriva cancerului. Anumite substanţe – cum ar fi alcoolul, aspirina, analgezicele (de exemplu ibuprofenul) – pot irita mucoasa intestinală. Ca urmare, sigiliul dintre celule este deteriorat, astfel încât unele substanţe pot trece în sânge, explică oamenii de ştiinţă. Acizii graşi cu lanţ scurt includ acetat, propionat şi butirat. Studiile anterioare au arătat deja că acizii graşi cu lanţ scurt pot juca un rol-cheie în prevenirea şi tratarea anumitor tipuri de cancer, în special a celui de colon. Potrivit cercetătorilor, butiratul menţine celulele sănătoase în colon şi previne creşterea tumorilor.
Rezultatele studiului oferă noi perspective asupra mecanismelor legate de impactul bacteriilor intestinale asupra creierului şi comportamentului nostru, dar şi asupra intestinului. În viitor, dezvoltarea unor tratamente dietetice care vizează aceste bacterii va fi importantă pentru vindecarea tulburărilor legate de stres./aionescu
Surse: www.heilpraxisnet.de, www.apc.ucc.ie
Ada Ionescu, RADOR