Diabetul zaharat este afecțiunea care poate conduce la complicații medicale grave, precum neuropatia diabetică și piciorul diabetic. Pentru a reduce riscul apariției complicațiilor, medicii diabetologi susțin importanța controlului eficient al afecțiunii, iar pentru prevenirea amputațiilor la persoanele cu diabet, susțin necesitatea introducerii în echipă multidisciplinară a podiatrului. Podiatrul este specialistul care are grijă de sănătatea picioarelor de la prevenţie și diagnostic până la tratamentul propriu-zis pentru afecţiunile piciorului.
La nivel international, specialiștii în îngrijirea piciorului cu probleme, la modul general, și în îngrijirea piciorului sportiv sau al piciorului diabetic, în mod special, profesează în domeniul medical numit podiatrie. În România, profesia de podiatru nu este încă recunoscută.
Din datele Federaţiei Internaţionale de Diabet, prin includerea podiatrului în echipa de specialiști care îngrijesc atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85 %, informează un comunicat primit la redacţie.
„ Statisticile din România arată că, zilnic, se fac aproximativ 14 amputaţii în rândul pacienților cu diabet. Persoana cu diabet zaharat care are piciorul amputat devine practic o persoană asistată din punct de vedere medical și social. Tocmai acest lucru dorim să-l prevenim. Un picior amputat înseamnă de fapt consecințe grave atât asupra persoanei cu diabet zaharat, cât și asupra societății care trebuie să găsească soluții pentru a o integra”, a spus conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie.
Sinteză: Mariana Drăgoi