Poliţia a apelat la gaze lacrimogene şi la tunuri de apă împotriva protestatarilor, dintre care 450 au fost răniţi în cursul zilei de vineri
Bucureşti – La sfâşitul săptămânii, zeci de mii de români au ieşit pe străzile capitalei în cadrul unor proteste împotriva corupţiei, iar opoziţia a avertizat că sănătatea tinerei democraţii din ţară este în pericol.
Vineri, poliţia a apelat la gaze lacrimogene şi la tunuri cu apă pentru a-i împrăştia pe protestatari, afirmând că a acţionat pentru a apăra siguranţa publică. Peste 450 de oameni au fost răniţi. Martori oculari afirmă că printre răniţi s-au numărat copii şi oameni în vârstă.
„Vrem să punem capăt hoţiei şi prostiei, luptăm pentru normalitate”, a declarat Crina Enescu, o profesoară de chimie care s-a alăturat protestelor în cursul zilei de sâmbătă.
Numeroase personalităţi din cadrul Partidului Social Democrat, aflat la guvernare, au fost puse sub acuzare şi, în unele cazuri, au fost condamnate în urma mai multor acuzaţii de corupţie. Partidul afirmă că acuzaţiile au substrat politic.
Politicienii opoziţiei au cerut Uniunii Europene să intervină după ce, în luna iulie, guvernul a demis-o pe şefa departamentului anticorupţie care a instrumentat mii de dosare pe baza unor acuzaţii de corupţie aduse unor oficiali.
Începând din 2015, România s-a confruntat cu o serie de proteste anticorupţie după nişte alegeri în urma cărora cei mai mulţi dintre alegători i-au readus la putere pe social-democraţi.
Comisia Europeană s-a declarat îngrijorată de o serie de demersuri ale partidului de a reduce pedepsele în cazurile de corupţie. Acest lucru a făcut ca ţara să intre într-un grup est-european, din care mai fac parte Polonia şi Ungaria, în care partidul de guvernământ este acuzat de UE că reduce independenţa sistemului juridic.
România este una dintre ţările lumii în care populaţia se reduce cu rapiditate, iar cetăţenii săi au plecat prin Europa atât înainte, cât şi după ce ţara a aderat la UE, în 2007.
Migraţia a sporit nemulţumirea din ţară legată de corupţie, dat fiind faptul că unii cetăţeni trăiesc acum în ţări mai puţin corupte. Într-un clasament al organizaţiei Transparency International, legat de corupţie şi format din 180 de ţări, România ocupă locul 59, cu mult în urma majorităţii statelor europene şi cu un singur loc înaintea Cubei.
„Ţara asta nu e un stat democratic”, afirmă protestatarul Matei Mădălin Alin, un mecanic de aviaţie. „Luni, plec la Köln pentr două săptămâni şi, începând din septembrie, poate pentru totdeauna. În afara familiei, nimic nu mă mai reţine aici”.
THE WALL STREET JOURNAL (SUA) – 13 august 2018 – Articol de Drew Hinshaw şi Liana Fermeşanu
Traducerea: Alexandru Danga