Prăbuşirea podului de la Genova ocupa primul loc în paginile presei internaţionale. Firesc, presa din Italia abundă în informaţii şi comentarii.
LA STAMPA scrie despre Drama celor peste 300 de familii din blocurile de lângă podul Morandi din Genova ale căror case vor fi demolate. Ministrul de interne, Mateo Salvini, este citat de CORRIERE DELLA SERA promiţând că până la sfârşitul anului toţi sinistraţii vor avea o casă şi că „cine a greşit va plăti”.
IL MESSAGERRO citează un expert spunând că prăbuşirea s-a datorat unei greşeli de proiectare”, iar IL GIORNALE titrează „Guvernul arată cu degetul: ‘E vina companiei Autostrade per l’Italia” şi aminteşte că premierul Giuseppe Conte a anunţat revocarea concesiunii pentru Autostrade per l’Italia. Ziarul se referă şi la confruntarea care se profilează între guvern şi companie în articolul intitulat: „Revocare fără cercetări”. Compania contestă mişcarea executivului: „Vor fi consecinţe asupra acţionarilor”. Începe confruntarea”.
Pompierii mai speră să găsească supravieţuitori, scrie ziarul belgian LE SOIR. Se încearcă să se înţeleagă cauzele prăbuşirii podului. Era prea vechi, prea fragil, prea muilt folosit? Guvernul Ponte arată cu degetul societatea privată care administrează reţeaua rutieră, scrie ziarul. LA LIBRE BELGIQUE scrie că starea vetustă a podului de la Genova era de notorietate publică. „Toată lumea se aştepta ca acest pod să cadă”. Elveţianul LE TEMPS afirmă că „Mişcarea 5 Stele e pusă în dificultate de prăbuşirea podului de la Genova” şi explică de ce: „Populiştii, care guvernează ţara împreună cu Liga, au cucerit puterea cu un discurs împotriva marilor lucrări. S-au opus proiectului care ar fi permis să fie ocolit podul”.
Brexit, pentru care negocierile par fără sfârşit, preocupă presa britanică. THE TELEGRAPH scrie că UE se teme că negocierile pentru Brexit sunt infiltrate de serviciul secret britanic după ce Regatul Unit a obţinut documente sensibile „la câteva ore” după ce au fost prezentate la o întrunire a oficialilor UE luna trecută.
O sursă bine plasată din UE a dezvăluit îngrijorările privind securitatea în situaţia în care negociatorii beritanici se pregătesc să se întoarcă la Bruxelles să reia negocierile. Cele două părţi sunt pe poziţii foarte diferite în problema cheie a frontierei irlandeze şi ministrul de externe al Letoniei a avertizat că riscul de a nu se ajunge la un acord este de „50-50”.
Pe acelaşi ton, ziarul INDEPENDENT avertizează că lipsa unui acord va fi o „catastrofă” pentru sistemul britanic de sănătate şi va spori riscul de pandemii.
Ziarul britanic TELEGRAPH scrie că SUA ridică semne de întrebare asupra unui satelit rusesc cu evoluţie „anormală” în contextulul cursei înarmărilor spațiale şi, legat de acesta, cu privire la intențiile Moscovei de a dezvolta arme spațiale. „Comportamentul lui pe orbită nu a semănat cu nimic din ce am văzut până acum”, a spus Yleem Poblete, adjunctul secretarului biroului de control al armelor de la departamentrul de stat, la o conferinţă a ONU pentru dezarmare de la Geneva.
Presa americană lansează o ofensivă împotriva „războiului murdar” al lui Donald Trump împotriva ei. Începutul a fost făcut de Boston Globe care într-un editorial intitulat „Ziariştii nu sunt duşmanii”, a subliniat că libertatea presei a fost unul din principiile americane fundamentale timp de mai bine de 200 de ani. Peste 350 de instituţii mass-media din Statele Unite au publicat o declaraţie puternică despre rolul vital al jurnaliştilor, într-un prim răspuns coordonat la atacurile dure ale preşedintelui. Într-un amplu editorial intitulat „Libertatea presei are nevoie de tine”, New York Times arată că în anul 2018, unele dintre atacurile cele mai dăunătoare au provenit din partea unor factori guvernamentali. Critica faţă de presă – fie pentru că marginalizează o ştire, fie pentru că promovează cu exagerare o alta, fie pentru că publică ceva greşit – este absolut corectă, iar corectarea este punctul esenţial al muncii jurnaliştilor, scrie ziarul. Însă a insista că adevărurile care nu-ţi convin sunt „ştiri false” este un lucru periculos pentru esenţa vie a democraţiei. Presei din Statele Unite li s-au alăturat şi mai multe publicaţii internaţionale, precum The Guardian, care observă că Donald Trump nu este singurul preşedinte american care a atacat presa sau s-a simţit tratat nedrept de către ea, dar este primul preşedinte care pare a avea o politică bine calculată şi consistentă de a submina, de a delegitima şi chiar de a pune în pericol activitatea presei.
„Insultată de Trump, presa americana contra-atacă”, titrează ziarul belgian LE SOIR. La iniţiativa Boston Globe, peste 200 de grupuri de presă au decis să publice editoriale prin care să insiste asupra importanței independenței media. În opinia apărătorilor libertății presei, declarațiile dlui Trump amenință rolul de contra-putere al presei și merg împotriva primului amendament care garantează libertatea de exprimare și îi protejează pe jurnaliști. Şi site-ul LE VIF scrie: „300 de ziare se unesc împotriva lui Trump: ‘noi nu suntem duşmanul’./gsarbu
Gabriela Sîrbu, Agenţia de presă RADOR