• Concurenți din 15 țări interpretează piese care au scris istorie în muzica românească
La 50 de ani de la prima ediție a Cerbului de Aur, Orchestra Radio România va fi din nou pe scena Festivalului, alături de interpreți. În anul 1968, Orchestra de estradă a Radioteleviziunii, condusă de Sile Dinicu, acompania primii artiști care participau la Cerbul de Aur. Jumătate de veac mai târziu, la ediția cu numărul 18 a evenimentului, artiștii care vor intra în concursul internațional de interpretare vor fi acompaniați de Big Band-ul Radio România și Orchestra Operei din Brașov, sub bagheta dirijorilor Ionel Tudor și Andrei Tudor.
„Este o mare bucurie pentru mine să particip, în calitate de dirijor și orchestrator, alături de Andrei Tudor, la Festivalul Internațional Cerbul de Aur. Sunt fericit că am astfel ocazia de a continua tradiția participării la Festival a Orchestrei Radio, tradiție începută în anii ’60 când dirijor era Sile Dinicu”, a declarat maestrul Ionel Tudor. „Anul acesta, voi urca pe scena festivalului un ansamblu format din cei mai buni instrumentiști profesioniști din țară, membri ai Big Band-ului Radio România alături de Orchestra Operei Brașov. Sperăm să oferim publicului momente frumoase, clipe de emoție și de bucurie!”, mărturisește cunoscutul dirijor.
Ansamblul va interpreta peste 30 de piese, acompaniind concurenții, artiștii români din prima seară a Festivalului, dar și pe celebrul violinist și compozitor Edvin Marton. Orchestrațiile sunt semnate de cei doi dirijori – Ionel Tudor și Andrei Tudor – și de Simona Strungaru, orchestrator și vor cuprinde inclusiv genericul evenimentului.
„Suntem onorați să participăm la Festival într-un moment special – 50 de ani de la prima ediție a Cerbului de Aur, 65 de ani de la înființarea Operei din Brașov și o sută de ani de la Marea Unire din 1918. Alături de colegii din Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijorilor Andrei și Ionel Tudor, vom oferi publicului și telespectatorilor un spectacol al muzicii de calitate”, a declarat Ovidiu Mezei, Director al Operei din Brașov.
Hituri românești în concursul internațional de interpretare
Ca de fiecare dată, concurenţii trebuie să interpreteze şi o melodie românească. Anul acesta, cei 18 finaliști ai concursului vor cânta piese care au scris istorie pe scena Cerbului și dincolo de ea. Printre piesele care se vor auzi anul acesta în Piaţa Sfatului din Braşov se numără „Dau viața mea pentru o iubire”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Of, inimioară”, „Dincolo de nori”, „Cât de frumoasă ești”, „Spune-mi”, „Copacul” sau „Oameni”.
Vor fi abordări inedite, interpreți din 15 țări încercând să impresioneze juriul cu o piesă din repertoriul propriu dar și cu cea din repertoriul românesc, pregătită special pentru concursul internațional de interpretare.
Anul acesta, la jumătate de veac de la prima ediţie a Cerbului de Aur, pe scena Festivalului vor susţine recitaluri Andra, Delia, Horia Brenciu, Loredana, The Motans, Carla’s Dreams, Flavius and Linda Teodosiu Show Band, The Humans, James Blunt, Amy Macdonald, Gigliola Cinquetti, Eleni Foureira, Edvin Marton și vedeta Galei, Nicole Scherzinger.
Secţiunea concurs a Festivalului, va avea 18 protagonişti. Artişti din 15 ţări vor încerca să obţină Marele Trofeu al Festivalului Cerbul de Aur sau unul dintre celelalte premii.
Desfăşurat în perioada 29 august – 2 septembrie, în Piaţa Sfatului din Braşov, în anul Centenarului României şi semicentenarului Cerbului de Aur, festivalul va avea un format special, cu o Gală Aniversară, două zile de concurs, o Gală a Festivalului, spectacolul România Centenar şi evenimente adiacente.
Biletele pentru Festival sunt disponibile pe site-ul Eventim şi în reţeaua partenerilor săi: Orange, Vodafone, Telekom, Carrefour, benzinăriile OMV, librăriile Cărtureşti, Diverta şi Humanitas.
Evenimentul va fi transmis în direct şi în exclusivitate la TVR 1 şi TVR Moldova.
Despre Ionel Tudor
Compozitor, orchestrator şi dirijor al Big Band-ului Radio România, Ionel Tudor este membru al UCMR, al Consiliului UCMR și al biroului secției de muzică ușoară și jazz a UCMR.
Artistul este şi membru al UCMR – ADA, al Consiliului Director și al Comisiei Profesionale a UCMR-ADA.
Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, secția pian, Ionel Tudor are în palmares peste 70 de premii, atât de creație, cât și ca dirijor și numeroase premii de excelență.
În calitate de compozitor, a creat muzică pentru filme artistice și musicaluri, și a semnat sute de melodii pentru interpreții români, multe dintre ele ajungând șlagăre.
Timp de 11 ani, a pregătit şi lansat, în calitate de profesor, numeroşi tineri solişti, dintre care mulţi au ajuns vedete.
De-a lungul carierei, Ionel Tudor a dirijat numeroase orchestre de prestigiu: Big Band-ul Radio România, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Simfonică București, Orchestra Națională de Tineret, Orchestra Operei Române, Orchestrele Filarmonicilor din Pitești, Sibiu, Constanța, Brașov, Bucharest Symphonic Pop Orchestra, Orchestra Radiodifuziunii din Chișinău și multe altele, în concerte pop, simfonic-pop, pop-opera, colaborând cu marea majoritate a interpreților de gen din România, dar și cu numeroși soliști ai scenelor internaționale.
Despre Andrei Tudor
Distins cu peste 30 de premii de creaţie sau interpretare, compozitorul și dirijorul Andrei Tudor este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, în comisia de specialitate a Credidam și lector universitar doctor la Catedra de compoziție a Universității de Muzică din București. Artistul colaborează, în calitate de compozitor, orchestrator, pianist sau şef de orchestră cu nume importante din industria muzicală, precum Angela Gheorghiu, Andra, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminița Anghel, Gabriel Cotabiță, Felicia Filip, Vlad Miriță, Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling sau Pasha Parfeni. Piese sau aranjamente semnate de compozitor au apărut pe mai mult de 20 de compilații.
Despre Festivalul Internaţional Cerbul de Aur:
Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a debutat în anul 1968 şi a avut 17 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2009. Evenimentul a devenit cel mai mare festival internaţional de muzicã organizat în România şi, în mod tradiţional, la Brașov.
De-a lungul anilor, acest prestigios festival a găzduit apariţii sau recitaluri ale unor vedete precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow şi mulţi alţii.
Prin calitatea actelor artistice prezentate, „Cerbul de Aur” este nu doar un brand de prestigiu al TVR, ci şi unul naţional, spectacolele organizate în cadrul festivalului adunând de un număr impresionant de spectatori şi telespectatori din întreaga ţară.