Presa internaţională este atentă la evoluţiile politice şi sociale din diferite regiuni ale lumii. Comisia Europeană a respins ameninţările Italiei, lansate pe fondul crizei migranţilor, titrează EUObserver. Uniunea Europeană funcţionează pe baza regulilor, nu a ameninţărilor, a declarat Comisia, după ce Italia a susţinut că nu va mai vira bani în bugetul comunitar, dacă alte state nu primesc migranţi. Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a estimat că atacurile Italiei la adresa Uniunii, pe care Roma o acuză de lipsă de solidaritate în gestionarea migranţilor, ar fi ca un glonţ tras în picior, citează La Repubblica. Avramopoulos a salutat, însă, debarcarea celor 150 de migranţi blocaţi pe vasul Diciotti, şi a amintit că UE are nevoie de măsuri structurale pentru a coordona criza migraţiei, adaugă ziarul italian. Însă liderul dreptei franceze, Laurent Wauquiez, a apreciat că imigraţia masivă este o ameninţare culturală la adresa civilizaţiei europene şi că francezii refuză să devină străini în ţara lor, citează Liberation.
În Republica Moldova, două manifestaţii de protest s-au desfăşurat simultan în Piaţa Marii Adunări Naţionale, din centrul Chişinăului, transmite Moldpres. Peste 25.000 de persoane au ieşit în stradă pentru a denunţa corupţia, lipsa reformelor şi degradarea standardelor democratice, notează Balkan Insight. Diaspora moldoveană susţine opoziţia de centru-dreapta şi are în vedere organizarea de proteste şi la Bruxelles, Londra, Paris şi Washington, precizează Sputnik.
Intră în vigoare noile sancţiuni impuse de SUA Rusiei, stabilindu-se interdicţia asupra ajutorului extern şi a vânzării de arme, ca şi refuzul acordării de credite din partea structurilor de stat ale SUA şi interdicţia asupra exportului de mărfuri şi tehnologii cu dublă destinaţie, anunţă Ria Novosti. Moscova nu îşi va schimba cursul politic sub presiunea sancţiunilor Statelor Unite, a declarat preşedintele Comitetului pentru probleme internaţionale al Dumei de Stat a Rusiei, comentând afirmaţiile făcute de consilierul pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui SUA, John Bolton, potrivit căruia sancţiunile americane vor rămâne în vigoare atâta vreme cât Rusia nu-şi va schimba comportamentul, citează Ria Novosti. Oficialul rus a dat, însă, asigurări că Moscova se pronunţă consecvent pentru normalizarea legăturilor cu Washingtonul.
Rusia a calificat drept periculoase interceptările făcute de avioanele britanice deasupra Mării Negre, titrează This is Money. Acuzaţiile, formulate de ambasadorul Rusiei la Londra, vin după ce avioane britanice au interceptat o aeronavă rusească de patrulare maritimă, deasupra Mării Negre, vineri, şi două presupuse aeronave de luptă ruseşti, miercuri. Avioanele britanice au fost ridicate pentru a intercepta avioane militare ruseşti de peste 80 de ori, în ultimii zece ani, precizează This is Money. Relaţiile dintre Londra şi Moscova s-au degradat la cel mai redus nivel al perioadei post-Război Rece, observă Press TV. În acelaşi timp, două fregate ruseşti vor intra în apele Mării Mediterane, informează Russia Today. Este vorba despre fregatele Admiral Grigorovici şi Admiral Essen, care au plecat din portul Sevastopol, pentru a efectua o misiune de patrulare, traversând Strâmtorile Bosfor şi Dardanele.
Preşedintele american Donald Trump a anulat vizita pe care urma să o efectueze, săptămâna aceasta, în Coreea de Nord, secretarul de stat Mike Pompeo, anunţă The Wall Street Journal. Liderul american şi-a motivat solicitarea prin faptul că Pyongyangul nu a făcut suficient pentru a-şi abandona programul nuclear. Anularea vizitei lui Pompeo spulberă speranţele Seulului, pentru mulţi sud-coreeni acesta fiind încă un semn al slabei performanţe a politicii nord-coreene a Washingtonului, scrie The New York Times. Acum, amânarea proiectelor intercoreene, cum ar fi reconectarea feroviară, ar fi un regres major, crede ziarul american. Coreea de Nord acuză SUA de planul unei invazii, ascuns în spatele unui zâmbet larg, titrează The Washington Post. Ziarul nord-coreean Rodong Sinmun susţine că Washingtonul pregăteşte manevre militare în vederea unei invazii, menţionând presupuse mişcări de trupe americane în regiune, pe care le califică drept extrem de provocatoare şi periculoase, avertizând că acestea ameninţă să deraieze dialogul dintre SUA şi Coreea de Nord. Însă armata SUA consideră aceste acuzaţii ca fiind exagerate, notează USA Today. La rândul său, China a denunţat afirmaţiile considerate iresponsabile ale lui Donald Trump, care a justificat anularea călătoriei la Pyongyang a secretarului de stat Mike Pompeo, prin lipsa de cooperare a Beijingului în procesul de denuclearizare în Coreea de Nord, notează Le Monde. Beijingul şi Washingtonul încearcă actualmente să reînnoade dialogul privind conflictul comercial, dar şi-au impus reciproc taxe vamale pe mărfuri, în valoare de miliarde de dolari.
Cristina Zaharia, RADOR