31 august – 2 septembrie, orele 17.00 – 22.00
Concerte în aer liber ale Orchestrei Metropolitane Bucuresti, Orchestrei de Cameră Radio și Cameratei Elite, cu programe muzicale exclusiv românești, conferințe, recitaluri de poezie și filme românești, expoziții și spectacole pentru copii – așa va fi celebrată Ziua Limbii Române la Casa Artelor “Dinu Lipatti”.
Ediția de anul acesta este dedicată cărturarului Aron Pumnul, poetului George Coșbuc și dramaturgului Barbu Șt. Delavrancea, unele dintre cele mai valoroase figuri din istoria și literatura română.
Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită vineri, sâmbătă și duminică – 31 august, 1 și 2 septembrie, la evenimentul extraordinar “Zilele Limbii Române” la Casa Artelor Dinu Lipatti, prilejuit de Ziua Națională a Limbii Române.
Vineri, 31 august, de la orele 17.00, în Curtea Casei Lipatti va putea fi vizionată Expoziția “Aron Pumnul – 200 de ani de la naștere, George Coșbuc și Barbu Șt. Delavrancea – 100 de ani de la moarte”. Cele trei personalități, toate în strânsă legătură atât cu Marea Unire de la 1918, cât și cu istoria limbii române, vă vor fi prezentate în corelație cu evenimentele istorice la care au participat și pe care le-au influențat prin operele lor. Expoziția va fi accesibilă vizitatorilor pe întreg parcursul celor trei zile.
De asemenea, în același interval, în Curtea Casei Lipatti, copiii și oamenii mari vor putea să participle la ateliere de face painting tricolor.
De la orele 18.00, publicul va putea viziona documentarul “Mari Clasici: George Coșbuc”, film realizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în regia lui Vasile Stejerean, scenarist Lavinia Moldovan. Pe parcursul a 63 de minute, filmul oferă povestea vieţii ”Bardului de la Hordou”, în imagini însoţite de interviuri şi comentarii evocatoare ale prof.dr. Vasile Filip – Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu” Bistriţa, prof. Sofia Harapașcu – Colegiul Naţional ”George Coşbuc” Năsăud și Dorel Someşan – custodele Muzeului Memorial ”George Coşbuc”.
De la orele 19.00, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti va avea loc recitalul „Pianul cu poeme”, susținut de actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu, al cărui repertoriu cuprinde pagini de poezie și proza semnate George Coșbuc, Aron Pumnul, Mihai Eminescu, Barbu Șt. Delavrancea și lucrări de George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Ioan Dobrinescu.
De la orele 20.00, pe scena din Curtea Casei Lipatti, Camerata Elite Strings și dirijorul Vincent Grüger vor susține un concert extraordinar, cu lucrări de George Enescu, Constantin Silvestri, Alfred Alessandrescu, Paul Constantinescu și Bela Bartok.
Sâmbătă, 1 septembrie, de la orele 18.00, va fi proiectată prima parte a piesei de teatru “Hagi Tudose”, o adaptare după opera cu același nume a dramaturgului Barbu Șt. Delavrancea, producție din 1980 a Teatrului Național de Televiziune.
Regia este semnată de Silviu Jicman, iar din distribuție fac parte Constantin Rauțchi, Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu,Tania Filip, etc..
De la orele 19.00, criticul literar Alex. Ștefănescu va susține, în Salonul de muzică al Casei Lipatti, conferința “Bătrânul dascăl și tânărul poet”, pe tema legăturii extrem de puternice dintre Mihai Eminescu și profesorul său, Aron Pumnul, în a cărui bibliotecă și sub a cărui influență, tânărul bibliotecar Mihai Eminovici avea să se transforme în poetul Mihai Eminescu. De asemenea, Alex. Ștefănescu va face o analiză a poeziei „La mormântul lui Aron Pumnul”, compusă în grabă de tânărul în vârstă de 16 ani la moartea profesorului său iubit.
Începând cu orele 20.00, Orchestra Metropolitană București, dirijată de Daniel Jinga, alături de soprana Silvia Micu și violonista Ana Ungureanu, vor susține, În Curtea Casei Lipatti, un concert extraordinar, de inspirație tradițională. În program vor fi lucrări semnate Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu, Tiberiu Olah, Constantin Dimitrescu, George Grigoriu, Marțian Negrea, Gherase Dendrino și Tiberiu Brediceanu. Seara se va încheia în acordurile “Valurilor Dunării”, celebra compoziție a lui Iosif Ivanovici.
Duminică, 2 septembrie, de la orele 18.00, va fi proiectată cea de a doua parte a piesei de teatru “Hagi Tudose”, adaptare după opera omonimă a dramaturgului Barbu Șt. Delavrancea, iar de la orele 19.00, cei mici vor putea urmări timp de o oră spectacolul de teatru “Țărăncuța cea isteață”, în regia Claudiei Negroiu, povestea unei fete simple, de la ţară care, datorită isteţimii ei va ajunge împărăteasă. Spectacolul, de inspiraţie folclorică românească, se va juca în Salonul de muzică al Casei Lipatti. Din distribuție fac parte actorii Claudia Negroiu şi Dan Apăvăloaie.
Evenimentul “Zilele Limbii Române” se va încheia, de la orele 20.00, prin concertul extraordinar al Orchestrei de Cameră Radio, condusă de dirijorul Daniel Manasi, alături de violonistul Alexandru Marin, care vor oferi publicului un repertoriu muzical românesc de o deosebita frumusețe. În program se vor regăsi lucrări de Dinu Lipatti, Sigismund Toduţă, George Enescu, Sabin Drăgoi. Concertul va avea loc, de asemenea, în Curtea Casei Lipatti.
Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!
RADOR – 29 august