Nu am prea băgat în seamă cartofii dulci (una din legumele preferate) în ultima vreme, aşa că am compus o tartă colorată şi gustoasă:
Blatul:
6 linguri făină
6 linguri pesmet
125 grame unt
2 linguriţe de cremă de brânză de vaci (moale şi cremoasă)
Se amestecă toate bine-bine, se formează o minge de aluat uşor lipicios şi crocant care se lasă cel puţin jumătate de oră în frigider.
Compoziţia de deasupra:
3 cartofi dulci curăţaţi, tăiaţi cubuleţe şi fierţi – atenţie, timpul de fierbere este mult mai scurt decât la cartofii obişnuiţi 🙂
150 grame telemea cu verdeţuri
4 ouă
4 linguri de smântână (fermentată, nu din cea lichidă pentru gătit)
Condimente: nucşoară, sare, piper, chili
Blatul se întinde într-un vas de Jena (uns cu putin ulei de măsline) şi se dă la cuptor, nu înainte de a-l înţepa din loc în loc cu furculiţa. Când este aproape copt şi se desprinde uşor de peretele vasului, se aşează deasupra cartofii şi telemeaua, apoi se toarnă compoziţia lichidă: ouăle bătute amestecate cu smântâna şi mirodeniile. Se mai lasă puţin la cuptor, până se încheagă şi se rumeneşte.
Poftă bună!
Daniela Sîrbu