CNN (SUA), 1 septembrie 2018 – Este destul de rău ca președintele Statelor Unite să încalce standardele etice durabile din cadrul guvernului Statelor Unite, dar când avocatul președintelui Donald Trump, Rudy Giuliani, a intrat în lupta controversată cu privire la corupție într-o altă țară, România, a stânjenit Statele Unite vorbind împotriva guvernării curate; el a îngreunat mai mult lupta anevoioasă a susținătorilor democrației în România; și a mânjit politica externă americană, luând o poziție clar contrară celei a Departamentului de Stat al SUA. Românii duc o luptă ce poate fi pierdută, pentru a dezrădăcina corupția din țara lor. Zeci de mii de oameni care au ieşit pe străzi pentru a apăra statul de drept au considerat până acum Statele Unite ca pe un aliat. De aceea, când un site local de știri a publicat o scrisoare adresată de Giuliani președintelui României, a detonat o bombă de neîncredere. Incredibil, scrisoarea lui Giuliani adresată președintelui țării, cu un rol în mare parte ceremonial, cere României să sufoce Direcția Națională Anticorupție, cunoscută sub numele de DNA, susținând că eforturile anticorupție au adus „atingere statului de drept… sub pretextul unei aplicări eficiente a legii”. Giuliani a propus „o amnistie pentru cei care au fost anchetaţi și condamnate prin excesele DNA”. Și el a avertizat că demersurile anticorupţie riscă să ducă la îndepărtarea investițiilor străine.
Giuliani este un avocat și om de afaceri independent. El este liber să apere infractori și escroci. Dar este, de asemenea, un avocat foarte însemnat pentru președintele Trump. Oamenii din întreaga lume îl văd la televizor vorbind în numele lui Trump. Deci, cuvintele sale, chiar dacă el susține că nu au nicio legătură cu guvernul american, au o rezonanță specială. Cetățenii români și opoziția țării au luptat cu vitejie pentru a opri campania partidului de guvernământ de a ciunti colţii DNA, într-o luptă pentru viitorul unei țări dintr-o regiune în care guvernele autoritare au dezmembrat în mod constant practicile democratice. O jumătate de milion de persoane au ieșit, anul trecut, în stradă pentru a protesta faţă de un proiect de lege care dezincrimina anumite forme de corupție. Și când partidul de guvernământ a concediat-o pe șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, răposatul senator republican John McCain și senatorul Chris Murphy, un democrat, i-au scris premierului României, pentru a exprima preocupările Americii.
Departamentul de Stat, Uniunea Europeană și alte organizații proeminente au vorbit în favoarea asediatei campanii anticorupție, pe care Giuliani a denigrat-o. Românii au ajuns să aștepte sprijin din partea Statelor Unite pentru democrație, așa că scrisoarea lui Giuliani a venit nu numai ca un șoc, ci și ca o dezamăgire profundă. Antreprenorul și activistul proeminent Sebastian Burduja a publicat un mesaj deschis către Giuliani, spunând: „Scrisoarea dv., domnule Giuliani, este departe de ceea ce ne-am aștepta de la un luptător pentru democrație, libertate și statul de drept”. El a cerut să știe dacă Giuliani a vorbit în numele președintelui. „Este scrisoarea dv.”, a întrebat el, „sau este un mesaj care reprezintă poziția și politica oficială a guvernului SUA?” El a explicat în continuare consecințele dezastruoase pe care le-a avut corupția înrădăcinată pentru țara sa. Până acum, probabil că ați ghicit de ce Giuliani este brusc atât de interesat de încurcăturile justiției românești: este vorba despre bani.
Giuliani a recunoscut că a trimis scrisoarea în numele companiei sale, Giuliani Security & Safety, care a fost angajată de o altă firmă, cu un pedigree alarmant, Freeh Group International Solutions, o companie deținută de fostul director al FBI, Louis Freeh, care îi are printre clienții săi pe Gabriel Popoviciu, un român condamnat la șapte ani de închisoare pentru corupție, într-un caz de fraudă și corupție, și pe Alexander Adamescu, un alt român anchetat de DNA pentru dare de mită. Practica obișnuită a foștilor oficiali guvernamentali americani care își vând serviciile și îşi folosesc contactele în parte pentru a beneficia de cel mai mare ofertant este o fațetă îngrijorătoare a vieții publice din SUA. S-ar spera ca măcar ei să își examineze clienții pentru comportamentul etic și, probabil, să evite clienții care îi plătesc pentru demersuri împotriva unei entități al cărei scop este de a curăța corupția generalizată. Totul poate fi legal, dar atunci când apărarea care contravine politicii Statelor Unite este condusă de un om care este atât de strâns asociat cu președintele, problema nu este doar de optică. Aceasta poate submina direct interesele SUA.
De remarcat, nu toată lumea a fost nemulțumită de scrisoarea lui Giuliani. Scrisoarea a primit o mare laudă din partea liderului partidului de guvernământ al României, Liviu Dragnea, al Partidului Social Democrat, partid care a încercat să ciuntească puterile DNA. El este cel care a dirijat campania de demitere a lui Kovesi de la DNA. Dragnea a notat aprobator într-un mesaj pe Facebook că Giuliani „pune degetul pe rană”. Întâmplarea face că Dragnea ar putea beneficia de amnistia propusă de Giuliani. Unul dintre cei mai puternici politicieni ai țării, el nu poate ocupa funcția de prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală, din 2015, pentru care a primit o sentință cu suspendare. Este de așteptat să facă apel la un verdict de vinovăţie și la o pedeapsă cu închisoarea într-un alt caz, de abuz în serviciu. Scrisoarea lui Giuliani arată ca şi cum ar fi fost scrisă de Dragnea, potrivit unui politician de opoziție. Și ea se face ecoul unui plan al lui Freeh de a „restabili statul de drept în România”.
Acest atac concertat asupra eforturilor de restabilire a încrederii în instituțiile din România a produs demonstrații masive ale celor care încearcă să salveze democrația pe care au construit-o, după ce au rupt lanţurile unuia dintre cele mai represive regimuri comuniste din epoca Războiului Rece. Ei au visat la o democrație în stil occidental și au văzut în Statele Unite o sursă de inspirație și de sprijin. Este un semn al vremurilor noastre că, acum, același avocat care îl apără pe controversatul președinte al Statelor Unite își vinde serviciile celor care încearcă să dea înapoi statul de drept în România. Dacă Giuliani preţuieşte ce a mai rămas din reputația sa, el ar trebui să-și verifice lista de clienți atâta timp cât servește ca avocat al lui Trump. Și ar trebui să păstreze tăcerea în chestiunile legate de politica externă, atâta timp cât numele său este asociat cu președinția SUA.
Autor: Frida Ghitis