Asociaţia pentru protecţia consumatorilor InfoCons a realizat un studiu cu privire la informațiile ce se regăsesc pe etichetele produselor de tip pâine neagră. În cadrul studiului au fost analizate 24 de produse.
Din punct de vedere al glucidelor și zaharurilor
Cantitatea de glucide din produsele studiate s-a situat între 13 și 51.7g/100g de produs.
13g este cantitatea cea mai mică de glucide, regăsită într-unul din produsele studiate.
51.7g este cantitatea cea mai mare de glucide, regăsită într-unul din produsele studiate.
Aproape 40 de grame de glucide/100g au avut, în medie, produsele studiate.
Cantitatea de zaharuri din produsele studiate s-a situat între 0.2 și 5.4g/100g de produs.
0.2g este cantitatea cea mai mică de zaharuri regăsită într-unul din produsele studiate, echivalentul a 0,4% din totalul cantității de glucide din produsul respectiv.
5.4g este cantitatea cea mai mare de zaharuri regăsită într-unul din produsele studiate, echivalentul a 12% din totalul cantității de glucide din produsul respectiv.
2.59g/100g de zaharuri au avut, în medie, produsele studiate, echivalentul a 6% din totalul cantității de glucide din produse.
Pe etichetele produselor nu a fost specificată natura zaharurilor (ex.: zaharuri simple, zaharuri naturale, zaharuri roșii etc.).
”Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva.” (Sorin Mierlea, președinte InfoCons)
Sinteză: Mariana Drăgoi