Reprezentanţii guvernului afirmă că rectificarea bugetară adoptată ieri de executiv a fost făcută legal, chiar şi fără avizul CSAT. Ministrul Finanţelor, Eugem Teodorovici, a declarat că avizul respectiv trebuia solicitat dar că nu este obligatoriu ca acesta să fie obţinut. De altfel, premierul Viorica Dăncilă a precizat că guvernul a luat decizia de a merge mai departe cu rectificarea pentru a avea continuitate în finanţarea unor domenii precum sănătatea sau agricultura.
Reporter – Petruţa Obrejan: Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a susţinut că rectificarea bugetarăc adoptată de guvern a luat în calcul acelaşi nivel de creştere economică de 5,55% utilizat şi la fundamentarea legii bugetului de stat pe 2018. El a explicat că veniturile bugetului general consolidat se majoraează cu 8,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cesc cu 9,9 miliarde de lei. Şi chiar dacă bugetele structurilor care fac parte din CSAT prezintă o rectificare negativă, nu există nini un impediment – spunea ministrul – ca acestea să nu îşi poată acoperi cheltuielile prevăzute.
Eugen Teodorovici: Orice cheltuială pe care o au în vedere până la final de an va fi asigurată, dar nivelul execuţiei la şapte luni de zile a arătat chiar că sunt sume neutilizate, iar un management corect şi modern spune foarte clar că nu ai de ce, nici legal şi nici financiar în acelaşi timp, să ţii bani într-o zonă în care ei nu se cheltuie. Îi iei, îi realoci practic, îi utilizezi, iar dacă în cealaltă zonă vine momentul în care ai nevoie să chelui mai mult decât a rămas ca şi sumă, sumele se pot aloca de căte guvern fără nici un fel de problemă.
Reporter: Rectificarea bugetară a fost făcută legal chiar şi fără avizul CSAT, a mai spus ministrul Teodorovici, iar ordonanţa de urgenţă în acest sens va merge în parlament unde va urma procedura parlamentară clasică. În ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis adresată CCR de a verifica îndeplinirea exigenţelor constituţionale privind rectificarea bugetară, Teodorovici a afirmat: „Guvernul se siutează de partea celor care au nevoie şi care nu pot aştepta o luptă politică fără argumente temeinice şi cred că nici unul dintre noi, nici cei care sunt de partea guvernamentală nici în altă instituţie publică nu avem dreptul moral să folosim acele poziţii, instituţii în această luptă politică. Este un demers legal acesta al rectificării”.
Reporter: La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că nici o instituţie a statului nu va rămâne fără bani pentru funcţionare, rectificarea bugetară fiind necesară atât pentru zona de pensii şi salarii, sănătate, agricultură şi nu în ultimul rând pentru investiţii./opopescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 septembrie)