Prestigiosul cotidian american The New York Times în ediţia sa electronică de ieri a publicat articolul unui autor anonim, care susţine că este unul dintre angajaţii guvernului, şi care îi aduce o aspră critică lui Donald Trump. Preşedintele american, printr-o postare pe Twitter şi-a exprimat îndoiala cu privire la veridicitatea informaţiei, calificând publicația The New York Times drept ziar de eşec, iar pe autorul articolului cu pricina l-a catalogat drept laş. A mai adăugat că – dacă autorul există cu adevărat – atunci (The New York) Times trebuie să dezvăluie identitatea acestuia din motive de siguranţă naţională.
Articolul publicat în rubrica rezervată pentru opinii a apărut sub titlul „Sunt parte a rezistenţei din interiorul administraţiei Trump” şi autorul acestuia afirmă că lucrează pentru preşedinte, iar el şi colegii care gândesc în același mod, și-au făcut o promisiune şi anume că vor zădărnici o parte din proiectele lui Trump şi cele mai rele înclinaţii ale acestuia.
Autorul, care foloseşte consecvent persoana întâi la plural sugerând că este reprezentantul unei grup, în numele căruia vorbeşte și care îi împărtășește opiniile, a stabilit: „Noi dorim ca guvernarea să fie de succes, şi credem că mai multe elemente ale acestei politici au făcut America mai sigură şi mai înfloritoare.” A adăugat însă: „comportamentul preşedintelui dăunează sănătăţii republicii noastre”. Autorul a considerat important să sublinieze că rezistenţa grupului de angajaţi din administraţia din care face parte nu este identică cu rezistenţa stângii americane. Scriitorul articolului îl prezintă pe Trump ca o persoană „amorală”, adică lipsită de orice criteriu moral, dar nu a considerat necesar să argumenteze sau să dovedească această afirmaţie. El consideră că preşedintele american nu apreciează valori tradiţionale cum sunt piaţa liberă sau libertatea de gândire. Acesta a analizat pe un spaţiu relativ mare politica externă a lui Trump, concluzionând că preşedintele îi preferă pe liderii autocraţi, cum ar fi preşedintele rus Vladimir Putin sau conducătorul atotputernic al Coreei de Nord, Kim Jong-un. „În trecut am auzit zvonuri că se va apela la amendamentul nr. 25 al Constituţiei” Această completare a legii fundamentale americane face posibil ca puterea să fie preluată de vicepreşedinte, dacă preşedintele în calitatea sa de comandant al armatei nu-și poate îndeplini atribuţiile. „Dar nimeni nu a dorit să accelereze o criză constituţională, astfel că vom face tot posibilul să pilotăm această guvernare până la capăt în direcţia cea bună” – scria angajatul anonim al administraţiei americane.
În introducerea articolului, redacţia The New York Times a arătat că foarte rar iau decizia de a publica pe pagina rezervată opiniilor publice un articol anonim, dar fac acest lucru la cererea expresă a autorului.
Este interesant că materialul de presă al oficialului anonim a fost publicat exact cu o zi după ce a fost lansată cartea scriitorului-jurnalist de la Washington Post, Bob Woodward: Frica: Donald Trump în Casa Albă, carte care ocupă deja primul loc în topul Bestseller al site-ului Amazon. În această carte jurnalistul de investigaţie – citând declaraţiile date sub anonimat de către angajaţi ai administraţiei – descrie o imagine destul de critică asupra Casei Albă şi a lui Donald Trump.
Preşedintele american, în după-amiza zilei de ieri, – înainte să se întâlnească cu emirul din Kuweit Sabah Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah – în biroul oval, vorbind cu ziariştii, a făcut referiri şi la cartea lui Woodward şi a repetat ceea ce a declarat şi în cadrul unui interviu acordat televiziunii Fox News și anume că toată cartea este doar o fabulaţie.
Trebuie menţionat că atât cartea lui Woodward cât şi articolul lucrătorului anonim al guvernului au aparut cu doar două luni înainte de alegerile parlamentare parţiale din Statele Unite (pentru o treime din Senat şi pentru toată Camera Deputaţilor vor fi organizate alegeri, în plus în mai multe state se vor alege guvernatori). Aceste alegeri potrivit profesorului de politologie al Universităţii John Hopkins, Charles Gati au o miză deosebit de mare, pentru că – conform sondajelor de opinie – Partidul Democrat poate să obţină majoritatea în Camera Deputaţilor, astfel putând iniţia procedura de demitere a preşedintelui. Pe de altă parte, acuzaţiile atribuite unor oameni care lucrează în guvernul american sunt deosebit de grave. Analistul canalului de televiziune CNN, Van Jones a declarat că dacă doar 10% din ceea ce scrie Woodward este adevărat, atunci „ne aflăm în stare de urgenţă”.
Poate este doar o coincidenţă, dar în anul 1972 scandalul Watergate s-a declanşat şi a dus la demisia fostului preşedinte Richard Nixon în urma dezvăluirilor făcute de Washington Post. În prezent, Bob Woodward este senior editor al aceleaşi publicaţii.
Székely Ervin, Rador