Aproximativ 10% dintre turiștii cazați în pensiunile și hotelurile românești se întorc acasă fără diferite obiecte uitate în unitățile de cazare, este concluzia unui studiu realizat în luna septembrie de către o cunoscută platformă de rezervări hoteliere. Printre obiectele uitate de turiști se numără hainele, obiectele de îngrijire personală, aparatură electronică, dar și jucării, bani, documente sau bijuterii.
Cel mai frecvent, unitățile de cazare se confruntă cu găsirea în cameră a unor obiecte personale precum haine (42% din cazurile în care turiștii pleacă acasă fără obiectele proprii), produse de îngrijire personală (34,6%), jucării (9,9%), aparatură electronică (8,6%) sau cărți și bijuterii(3,7%). Lista obiectelor uitate de turiști include și: cadouri, documente și bani.
Per total, majoritatea respondenților (proprietari de hoteluri și pensiuni) au afirmat că li se întâmplă să găsească ceva după plecarea clientului în aproximativ 10% din cazuri.
Printre cele mai valoroase obiecte găsite se numără telefoanele, ceasurile, aparatele foto, bijuteriile de aur, dar și un portofel ce conținea aproximativ 4000 de euro.
Cu ce pleacă turiștii din camerele de hotel
Pe lângă obiectele uitate, managerii de hoteluri și pensiuni sunt, uneori, și martorii unor evenimente mai puțin plăcute cum ar fi și cazul turiștilor care au plecat cu obiecte din incinta unității de cazare.
Printre obiectele luate cel mai des din camere de către clienți, se numără următoarele: prosoape (45%), umerașe (17,5%), telecomenzi (15%), dar și obiecte decorative (5%). Lista obiectelor furate de către turiști include și: tacâmuri, perne, cheia de la camera, pahare, dar și becuri, uscător de par sau halat de baie.
Atitudinea hotelierilor față de turiștii care uită obiecte în camere
Cei mai mulți hotelieri declară că în cazul în care observă un obiect uitat în camera, anunță imediat turistul pentru a-și recupera obiectele (67,5% dintre cazuri), în timp ce doar 16,9% dintre aceștia trimit obiectele prin curier, cu plata la destinatar. 9,6% dintre unitățile de cazare așteaptă să fie contactate pentru recuperarea obiectelor.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 100 de respondenți din toată România, care au participat online la completarea chestionarului în perioada 15.08.2018 – 10.09.2018
Sinteză: Mariana Drăgoi