Comunitatea Sant’Egidio, „o adevărată experienţă de credinţă ce face să trăiască la nivel global fraternitatea şi solidaritatea”, aşa cum a numit-o Andrea Riccardi, fondatorul acesteia, a sărbătorit 50 de ani de la înfiinţarea sa. Născută la Roma în 1968, Comunitatea Sant’Egidio a fost redenumită de Papa Francisc Comunitatea celor 3P – preghiera, poveri, pace (rugăciune, săraci, pace).
Cu această ocazie, joi, 27 septembrie 2018, începând cu ora 17.30, în Aula Magna a Facultăţii de Teologie Romano-Catolică, Comunitatea Sant’Egidio România va organiza un eveniment aniversar, printre invitaţi anunţându-şi prezenţa ambasadorul Italiei, Marco Giungi, secretarul nunţiului apostolic E.S. Miguel Maury Buendia, împreună cu reprezentanţii oficiali ai Patriarhiei Ortodoxe, Bisericii Greco-Catolice şi Bisericii Romano-Catolice.
Cu un nume ales de la bisericuţa din inima cartierului Trastevere, Comunitatea Sant ’Egidio a început, în anii ’70, lungul drum de la periferiile Romei spre cele mai sărace locuri ale lumii, întâlnind semeni de diferite condiţii: oameni ai străzii, bătrâni singuri, copii abandonaţi, familii refugiate, bolnavi. S-au născut astfel Şcolile Păcii, unde mii de copii săraci au acces la programe de educaţie, proiecte sanitare precum DREAM care sprijină bolnavii de SIDA din Africa, oferindu-le acestora o şansă reală la viaţă.
În ultimii ani, o atenţie deosebită a fost acordată programelor pentru refugiaţi – Coridoarele Umanitare, în cadrul cărora familii alungate de conflictele armate au fost ajutate să îşi întemeieze un nou viitor în Europa. Comunitatea Sant’Egidio a deschis însă şi calea dialogului interreligios în favoarea păcii, reuşindu-se astfel semnarea acordului de pace din Mozambic, pe 4 octombrie 1992, punând capăt unui lung război civil ce a curmat viaţa a milioane de oameni.
În România, Comunitatea Sant’Egidio a organizat Întâlnirea Internaţională pentru Pace de la Bucureşti, din septembrie 1998. Momentul a fost considerat unul dintre cele mai importante evenimente ecumenice şi interreligioase de la sfârşitul mileniului, reunind, pentru prima dată într-o ţară ortodoxă, peste 200 de înalţi reprezentanţi religioşi aparţinând diverselor confesiuni. Ca o consecinţă a acestei mari întâlniri a fost vizita lui Ioan Paul al II-lea în România, între 7 şi 9 mai 1991, la doar câteva luni după Rugăciunea pentru Pace.
Aceste evenimente au dus la naşterea comunităţilor din Bucureşti şi Satu Mare, oraşe în care voluntarii Sant’Egidio desfăşoară activităţi permanente în favoarea bătrânilor singuri, a tinerilor fără adăpost, precum şi diferite manifestări şi campanii pentru sprijinirea celor defavorizaţi./cpaunel
(Comunitatea Sant’Egidio România – 26 septembrie)