Agenția Spațială Română (ROSA), în sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România) și cu sprijinul organizatorilor locali Banat IT, Universitatea de Vest din Timișoara și Centrul Educațional “Aquapic” organizează în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2018 Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu. Proiectul are obiectivul de a trezi interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial și de a contribui la formarea de competenţe profesionale pentru tineri.
După explorarea vulcanilor noroioși și a mediului subteran, competiția națională de rovere se întoarce, de data aceasta cu o temă acvatică. Ediția din 2018 se va desfășura la Timișoara și va avea ca tema principală explorarea habitabilității unui mediu în care se găsesc cantități însemnate de apă.
Roverele, construite ca roboți de explorare a unei exo-planete, au dimensiuni limitate (masa maximă de 2,5 kg şi dimensiuni lineare maxime de 40cm x 30cm x 20cm). Acestea vor trebui să fie manevrate printr-un bazin cu apă cu un nivel de maxim 5 cm și să fie echipate astfel încât să îndeplinească două misiuni de explorare planetară.
Misiunea ştiinţifică principală — obligatorie pentru fiecare echipă — constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix, făcându-se abstracție de decalajul temporal care ar există în realitate între locaţia explorată şi centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini.
Misiunea ştiinţifică secundară rămâne la alegerea fiecărei echipe și poate consta în colectarea de eșantioane, măsurarea cu ajutorul senzorilor aflaţi la bord a altor parametri locali (compoziţie atmosferică, nivel de iluminare, concentrație de gaze, pH, radiaţii, etc.), în vederea determinării habitabilităţii pentru special umană, respectiv a posibilităţii existenţei unor forme de viață locală.
Competiţia de Rovere Exo-RO este deschisă elevilor care urmează cursurile instituţiilor de învăţământ din România şi care au vârsta cuprinsă între 14 – 19 ani. La concurs se pot înscrie numai echipe mixte de 3-4 elevi, provenind din aceeaşi instituţie de învăţământ, sub coordonarea unui profesor sau instructor. Termenul limită pentru înregistrare este 14 octombrie 2018 ora 23:59, iar înscrierea se poate face prin completarea unui formular online, disponibil aici. Formularul va fi trimis în format electronic la adresa exo-ro at rosa.ro.
Prin participarea la această competiţie, echipele de elevi vor avea ocazia să ia parte la toate fazele tipice ale unui proiect de robotică, de la selectarea obiectivelor, proiectarea şi integrarea componentelor, până la testarea sistemului în final. Ca urmare a acestui proces, participanţii vor învăţa în mod practic şi se vor familiariza cu metodologia de cercetare ştiinţifică, îşi vor însuşi concepte noi, vor aprofunda sau consolida cunoștințe de tehnologie şi programare, vor învăţa importanța coordonării şi a lucrului în echipă şi, nu în ultimul rând, îşi vor îmbunătăți abilitățile de comunicare.
Calendarul Competiţiei Naționale de Rovere Exo-RO 2018:
- Lansarea concursului: 26 septembrie 2018
- Perioada de trimitere a propunerilor: 26 septembrie – 14 octombrie 2018
- Jurizarea propunerilor: 15 – 17 octombrie 2018
- Publicarea pe site-ul ROSA a numelor echipelor finaliste: 18 octombrie 2018
- Realizarea roverelor: 18 octombrie – 27 noiembrie 2018
- Finala: 28 noiembrie – 2 decembrie 2018
Regulamentul oficial poate fi consultat aici.
* * * * *
Agenția Spațială Română (ROSA) este o instituție publică finanțată integral din venituri proprii, funcționȃnd conform Hotărârii Guvernului României nr. 923/20.11.1995 și a actelor ulterioare în sistemul Ministerului Cercetării și Inovării – Autoritatea Națională Pentru Cercetare Științifică și Inovare (A.N.C.S.I.). ROSA dezvoltă Programul Național Spațial și coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare și aplicații spațiale, fiind autorizată să înființeze centre de cercetare și dezvoltare. Totodată, Agenția este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research). ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internațională, precum cele cu Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Organizația Națiunilor Unite (ONU). Agenția desfășoară și propriile proiecte de cercetare științifică și dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004 Agenția este condusă de Președinte, Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.
Pentru a fi la curent cu cele mai noi ştiri din partea Agenţiei Spaţiale Romane, vă rugăm să completaţi formularul disponibil aici.
Contact relații publice:
Oana Sandu
E-mail: oana.sandu@rosa.ro
Telefon: 0724.024.625