Presa internaţională a alocat la sfârşitul acestei săptămâni spaţii ample actualităţii politice din Europa şi Orient dar şi fenomenelor meteo extreme care au afectat mai multe ţări. În Marea Britanie, disputele se amplifică pe măsură ce se apropie termenul stabilit pentru decuplarea de Uniunea Europeană. „Cred în Brexit dar nu exclud compromisurile”, a declarat premierul Theresa May, citat de The Guardian. „Theresa May i-a răspuns fostului ministru de Externe, care i-a pus sub semnul întrebării credinţa în Brexit. Premierul a refuzat să excludă concesii suplimentare după ce liderii Uniunii Europene i-au respins propunerile la Salzburg. Vorbind în prima zi a conferinţei Partidului Conservator din Birmingham, Theresa May a spus că guvernul trebuie să aştepte să afle contra-propunerile specifice ale Uniunii Europene”, menţionează The Guardian. Într-un interviu pentru publicaţia britanică The Sunday Times, fostul ministru de Externe a acuzat-o pe Theresa May că l-a indus în eroare în legătură cu intenţiile ei referitoare la Brexit. Boris Johnson a afirmat totodată că Theresa May trebuie să înceteze să mai susţină că persoanele care nu sunt de acord cu planurile ei pentru Brexit „se joacă cu viitorul Marii Britanii şi subminează interesul naţional”.
Sfârşit de săptămână cu importante semnificaţii politice şi în Macedonia, unde populaţia a fost chemată la referendum pentru a se pronunţa în legătură cu viitorul nume al ţării. O schimbare a numelui în „Republica Macedoniei de Nord” ar tranşa o dispută veche de zeci de ani cu Grecia, care a blocat eforturile Macedoniei de integrare în NATO şi Uniunea Europeană, aminteşte Reuters. „Ce înseamnă un nume?” se întreabă The New York Times, cu referire la o celebră replică dintr-o piesă a lui Shakespeare. Potrivit publicaţiei de peste ocean, Grecia acuză faptul că denumirea simplă „Macedonia” „ar implica ambiţii teritoriale ale autorităţilor de la Skopje asupra provinciei elene cu acelaşi nume, loc în care s-a născut celebrul rege şi luptător Alexandru cel Mare”. Comunitatea internaţională s-a arătat extrem de interesată de referendum, scrie Kathimerini şi explică faptul că „Europa este afectată semnificativ de evoluţiile din Balcanii de Vest, unde de-a lungul timpului, problemele multiple, începând cu cea a Kosovo, au devenit răni deschise. În contextul unei furtuni de dezamăgiri legate de evoluţia regiunii, orice veste bună, cum ar fi eventualitatea rezolvării unui dispute îndelungate înre Grecia şi FRI Macedonia, este primită cu entuziasm la Bruxelles ca element care consolidează stabilitatea şi securitatea Europei”.
Alegeri importante şi în nordul Irakului, unde populaţia s-a prezentat la urne pentru a-şi alege parlamentarii în cadrul Administraţiei Regionale Kurde. Ziarul turc Hürriyet comentează că aceste alegeri sunt extrem de importante în contextul normalizării relaţiilor cu conducerea centrală de la Bagdad, după ce anul trecut administraţia kurdă condusă de Masoud Barzani a organizat un aşa-zis referendum pentru independenţa regiunii de nord, care a tensionat relaţiile cu Bagdadul şi comunitatea internaţională.
Tot din presa de la Ankara aflăm detalii legate de vizita preşedintelui Erdoğan în Germania. Autorităţile de la Berlin, care beneficiază de pe urma acordului UE-Turcia prin care Ankara s-a angajat să oprească fluxul migratoriu sirian către Europa, numesc Turcia „un partener important” pentru Germania şi Uniunea Europeană, aminteşte publicația Habertürk. Principalele subiecte discutate în cursul vizitei preşedintelui turc în Germania au fost relaţiile bilaterale, legăturile Turciei cu Uniunea Europeană şi cele mai recente evoluţii din Siria. Referitor la situaţia din regiunile Idlib şi Manbij din Siria, Hürriyet comentează că există îngrijorări în mediile turceşti de informaţii că „vor fi revigorate elemente ISIS pentru a putea fi justificat ajutorul pe care Statele Unite îl acordă grupării kurde siriene PKK/PYD”. Pentru obţinerea unei soluţii durabile în Siria, „va fi nevoie de o înţelegere între serviciile de informaţii din ţările implicate. Pentru că serviciile de informaţii colaborează cu unele dintre grupările teroriste. Este nevoie de retragerea acestui sprijin şi de eliminarea grupărilor teroriste”, scrie Hürriyet.
Presa internaţională reţine şi date legate de fenomenele meteo extreme care au afectat la sfârşit de săptămână mai multe ţări, printre care Indonezia, Grecia şi Japonia. În urma tsunami-ului care a lovit Indonezia, sute de persoane şi-au pierdut viaţa şi numărul continuă să crească, scrie Reuters. Japonia este afectată de taifunul Trami, din cauza căruia au fost închise şcoli, linii de tren de mare viteză iar zeci de mii de locuinţe au rămas fără electricitate, scrie Japantimes. În mai multe oraşe din sudul şi estul Greciei, dar şi în capitala Atena, străzile au fost inundate în urma ciclonului Zorbas iar numeroase porturi au fost închise, scrie presa elenă.
Florin Matei, Agenţia de presă RADOR