Un referendum pentru modificarea Constituţiei României, spre a împiedica căsătoriile între persoane de acelaşi sex, nu a obţinut suficiente voturi pentru a fi validat, după o campanie care a dus la creşterea numărului de discursuri împotriva comunităţii gay. Votul a fost văzut de asemenea drept un test de popularitate a Partidului Social Democrat (PSD), aflat la guvernare, care a susţinut modificarea şi ale cărui încercări de a slăbi legislaţia anticorupţie au atras criticile executivului Uniunii Europene. Potrivit cifrelor primite de la biroul electoral, prezenţa la vot a fost de 20,4 procente la închiderea urnelor, la ora 18:00 GMT, sub pragul de 30% necesar pentru ca referendumul să fie valid. Referendumul, care a durat două zile şi a costat 40 de milioane de dolari, a avut ca scop modificarea Constituţiei pentru ca aceasta să definească instituţia căsătoriei drept strict între un bărbat şi o femeie, faţă de actualul „soţi”, care este un termen neutru. România, o ţară conservatoare, care a încetat să pedepsească penal homosexualitatea în 2001, cu zeci de ani după ţările vecine, interzice căsătoria şi parteneriatele civile dintre persoane de acelaşi sex. Grupul civil Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături pentru a provoca votul, menit să împiedice cuplurile gay să obţină dreptul de a se căsători. Coaliţia a primit susţinerea Bisericii Ortodoxe şi a altor religii, ca şi a tuturor partidelor politice, cu excepţia unuia. Zeci de grupuri de avocaţi ai drepturilor omului au susţinut că un succes al referendumului ar fi încurajat noi paşi pentru a scădea drepturile grupurilor minoritare şi ar fi împins România pe o cale populistă, autoritară. Ei au încurajat populaţia să boicoteze votul. În sate din ţară, oamenii au fost citaţi susţinând că au lucruri mai bune de făcut, cum ar fi să pună murături şi să facă vin. „PSD a mizat totul pe acest referendum, asociindu-se cu el şi încercând să obţină capital de pe urma lui”, a declarat Sergiu Misconiu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babes-Bolyai. „Ce rămâne este faptul că numeroşi cetăţeni au asociat iniţiativa cu PSD şi de aceea au boicotat-o. Oricum ar fi, aceasta reprezintă o sancţiune puternică împotriva guvernului”./aionita/gpodea
(REUTERS – 7 octombrie)
Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie s-a încheiat
Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie s-a încheiat în ţară, urmând ca votul din străinătate să continue până mâine dimineaţă. Până la ora 19:00 votaseră 18,87% dintre cetăţenii români, arată ultimele date publicate de Biroul Electoral Central. Următoarele, care arată prezenţa la vot la ora 21:00, vor fi comunicate la ora 22:30. Pentru validarea referendumului este nevoie de o prezenţă de cel puţin 30% din numărul total al cetăţenilor români înscrişi pe listele electorale permanente. Cu ultimele date de la Biroul Electoral Central revine Andrei Şerban. Bună seara, Andrei!
Reporter: Bună seara! Biroul Electoral Central anunţă că la ora 19:00 au votat 3.450.189 de persoane, care înseamnă 18,87% din numărul celor cu drept de vot. Pe locul 1 se menţine judeţul Suceava, cu 28,79%, urmat de Dâmboviţa cu 26,85%, iar pe ultimul loc se află tot judeţul Covasna cu 7,89%. În mediul urban a votat un număr aproximativ egal de cetăţeni cu cel din mediul rural, cu un plus de 39.073 de persoane pentru rural. Bucureştiul continuă să fie în partea a doua a clasamentului cu 14,64%. Sectorul 1 ocupă primul loc cu 17,25%, iar sectorul 3 ultimul, cu 12,32%. Cel mai mare procent s-a înregistrat la secţia de vot de la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ, de 446,70%, datorită numărului mare de persoane de pe listele suplimenatre, în comparaţie cu cele de pe listele permanente. Cel mai mic procent, de 0,08%, s-a înregistrat la o secţie de vot din sectorul 3 al capitalei. Aici nu a votat nimeni de pe listele permanente, ci doar 2 persoane pe lista suplimentară, care erau în trecere prin Bucureşti. În străinătate au votat până la ora 19:00, 111.457 de persoane. Biroul Electoral Central va oferi noi date cu privire la participarea la vot peste o jumătate de oră, la 22:30.
Realizator: Andrei Şerban a relatat în direct de la Biroul Electoral Central./mnecula/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 octombrie)
20,41% – prezenţa la vot până la ora 21:00, conform BEC
Ultimele date de la Biroul Electoral Central arată o prezenţă la vot de 20,41% până la ora 21:00, când s-au închis urnele de vot în România. Singurul judeţ unde s-a depăşit pragul pentru validarea referendumul, de 30%, este Suceava.
Reporter: Procentul de 20,41 înseamnă că la urne s-au prezentat 3.731.704 persoane. În mediul urban au participat la referendum un număr aproximativ egal cu cel din mediul rural, cu un mic plus pentru rural. În ţară, pe primul loc se află judeţul Suceava cu 30,7%, iar pe ultimul Covasna cu 8,50%. Bucureştiul are un procent de 15,74, cu sectorul 1 pe primul loc, cu 18,51% şi sectorul 3 pe ultimul, cu 13,29%. În străinătate au votat până la ora 21:00, ora României, 121.118 persoane. Următoarele date vor fi oferite de BEC mâine dimineaţă./csimion/schelaru/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 octombrie)